17 Април 2021събота06:20 ч.

Не броят пулмолозите за „първа линия”

Белодробните лекари от доболничната помощ се оплакват, че МЗ ги пренебрегва

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 680

Пулмолози, които работят само в доболничната помощ, не получават допълнителни 1000 лв. за работа на първа линия, въпреки че непрекъснато са в контакт с болни от КОВИД-19, сигнализира за пореден път Българското белодробно дружество до министъра на здравеопазването. В писмото си до МЗ дружеството настоява лекарите по белодробни болести, работещи само в доболничната помощ, да бъдат признати като медици от първа линия, тъй като от началото на пандемията преглеждат пациентите си лице в лице, а не по телефон. 

За ДУМА председателят на организацията доц. д-р Владимир Ходжев посочи, че кризата с КОВИД-19 за пореден път е показала колко малко са специалистите по пневмология и фтизиатрия в страната и колко голяма е ролята им.

Ходжев изтъкна, че белодробните специалисти у нас са неравномерно разпределени. "В градове, където е имало или има специализирани или университетски болници, недостигът не е толкова осезаем. Средната възраст на колегите е доста висока. Заради недофинансираните клинични пътеки, въпреки че напоследък имаше известно увеличение на цените, и интересът към специалността от младите не е много голям", посочва експертът.

Специалността е неглижирана, дори обществото не приемаше пневмонията като опасно заболяване и едва сега хората си дадоха сметка колко важно е лечението на белодробните инфекции, казва доц. Владимир Ходжев.

Между 598 и 610 са пулмолозите в България през последните 10 години, сочат данните на НСИ към 2019 г. Според статистиката в областите Добрич и Кърджали има само по шестима специалисти. През 2020 г. немалко белодробни лекари починаха от КОВИД-19. Голяма част от пулмолозите работеха на два договора и не се усещаше недостигът им, но когато през ноември-декември мнозина влязоха в отделенията за КОВИД-19, не можеха да работят на второто място. Доц. Ходжев подчерта, че работата на пулмолозите, в това число и на работещите в доболничната помощ, се увеличи през последната година и заради необходимостта от по-продължително проследяване на пациентите, преболедували КОВИД-19, повечето от които са със сериозни белодробни усложнения.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ