06 Август 2020четвъртък03:43 ч.

Назрява криза за съдебни заседатели

Липсата на кандидати ще блокира разглеждането на дела или ще остави малките съдилища без работа, предупреждават от Съдийската колегия

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 619

Очертава се сериозна криза със съдебните заседатели, гласи сигнал от Съдийската колегия до правосъдния министър Данаил Кирилов и правната комисия в НС. През 2020 г. изтичат позволените по закон до два последователни мандата на съдебни заседатели, а редица общински съвети не могат да наберат достатъчно кандидати за нови. В изложението си съдебният кадровик Боряна Димитрова се позова на писма и разговори с административни ръководители. Ситуацията е сериозна в районите на Бургас, Ямбол, Пазарджик, Кърджали и Окръжния съд в София. Става дума за заседателите в районните и окръжните съдилища, тъй като на апелативно и върховно ниво гражданите не участват в правораздаването.

Димитрова посочи, че причините за липсващите заседатели са комплексни - завишени изисквания, усложнената процедура за подбор, неудовлетворение от възнаграждението. Кандидати за някои съдилища изобщо липсват, това ще блокира разглеждането на делата или ще остави малките съдилища изобщо без работа, предупреди тя. Магистратите посочиха, че не всички избрани заседатели стигат до реално участие в дела, което ги демотивирало, тъй като не получават никакво възнаграждение.

Очертава се и друг проблем в окръжните съдилища - за работа на 42 позиции в тях са кандидатствали 550 кандидати. Красимир Шекерджиев обяви, че 221 са мераклиите за гражданските отделения при 20 обявени длъжности, 161 - за 9 места в търговските отделения, 168 се състезават за 13 длъжности в наказателните отделения. Конкурс с 50 кандидати продължава 9 месеца, не смея да мисля колко ще отнеме този, каза той. Кадровиците спориха и за ефективността на комисиите по атестирането и бавното им произнасяне.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ