05 Декември 2019четвъртък23:44 ч.

Назрява криза за съдебни заседатели

Липсата на кандидати ще блокира разглеждането на дела или ще остави малките съдилища без работа, предупреждават от Съдийската колегия

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 320

Очертава се сериозна криза със съдебните заседатели, гласи сигнал от Съдийската колегия до правосъдния министър Данаил Кирилов и правната комисия в НС. През 2020 г. изтичат позволените по закон до два последователни мандата на съдебни заседатели, а редица общински съвети не могат да наберат достатъчно кандидати за нови. В изложението си съдебният кадровик Боряна Димитрова се позова на писма и разговори с административни ръководители. Ситуацията е сериозна в районите на Бургас, Ямбол, Пазарджик, Кърджали и Окръжния съд в София. Става дума за заседателите в районните и окръжните съдилища, тъй като на апелативно и върховно ниво гражданите не участват в правораздаването.

Димитрова посочи, че причините за липсващите заседатели са комплексни - завишени изисквания, усложнената процедура за подбор, неудовлетворение от възнаграждението. Кандидати за някои съдилища изобщо липсват, това ще блокира разглеждането на делата или ще остави малките съдилища изобщо без работа, предупреди тя. Магистратите посочиха, че не всички избрани заседатели стигат до реално участие в дела, което ги демотивирало, тъй като не получават никакво възнаграждение.

Очертава се и друг проблем в окръжните съдилища - за работа на 42 позиции в тях са кандидатствали 550 кандидати. Красимир Шекерджиев обяви, че 221 са мераклиите за гражданските отделения при 20 обявени длъжности, 161 - за 9 места в търговските отделения, 168 се състезават за 13 длъжности в наказателните отделения. Конкурс с 50 кандидати продължава 9 месеца, не смея да мисля колко ще отнеме този, каза той. Кадровиците спориха и за ефективността на комисиите по атестирането и бавното им произнасяне.

От трети опит : Партийната субсидия става 8 лева

автор:Дума

visibility 285

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 235

Национална стачка блокира Франция

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 235

Алпите били база за руския шпионаж в Европа

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 235

Кратки новини

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 76

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 59

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ