20 Октомври 2019неделя19:22 ч.

Назрява криза за съдебни заседатели

Липсата на кандидати ще блокира разглеждането на дела или ще остави малките съдилища без работа, предупреждават от Съдийската колегия

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 227

Очертава се сериозна криза със съдебните заседатели, гласи сигнал от Съдийската колегия до правосъдния министър Данаил Кирилов и правната комисия в НС. През 2020 г. изтичат позволените по закон до два последователни мандата на съдебни заседатели, а редица общински съвети не могат да наберат достатъчно кандидати за нови. В изложението си съдебният кадровик Боряна Димитрова се позова на писма и разговори с административни ръководители. Ситуацията е сериозна в районите на Бургас, Ямбол, Пазарджик, Кърджали и Окръжния съд в София. Става дума за заседателите в районните и окръжните съдилища, тъй като на апелативно и върховно ниво гражданите не участват в правораздаването.

Димитрова посочи, че причините за липсващите заседатели са комплексни - завишени изисквания, усложнената процедура за подбор, неудовлетворение от възнаграждението. Кандидати за някои съдилища изобщо липсват, това ще блокира разглеждането на делата или ще остави малките съдилища изобщо без работа, предупреди тя. Магистратите посочиха, че не всички избрани заседатели стигат до реално участие в дела, което ги демотивирало, тъй като не получават никакво възнаграждение.

Очертава се и друг проблем в окръжните съдилища - за работа на 42 позиции в тях са кандидатствали 550 кандидати. Красимир Шекерджиев обяви, че 221 са мераклиите за гражданските отделения при 20 обявени длъжности, 161 - за 9 места в търговските отделения, 168 се състезават за 13 длъжности в наказателните отделения. Конкурс с 50 кандидати продължава 9 месеца, не смея да мисля колко ще отнеме този, каза той. Кадровиците спориха и за ефективността на комисиите по атестирането и бавното им произнасяне.

ЕК иска да върнем 11 милиона лева за обхода на Габрово

автор:Дума

visibility 1876

Масови жалби от лошо качество на водата

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 200

Може да загубим пари за магистрала "Струма"

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 200

Ивелин Николов: Габрово има шанс да поеме по нов път

автор:Ина Михайлова

visibility 2493

/ брой: 200

Датата

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ