02 Август 2021понеделник05:21 ч.

Медии

Наз@ем от мреж@та

/ брой: 108

автор:Дума

visibility 1465

Явно в държавния бюджет има много "сиви участъци", няма как иначе кабинетът да раздава толкова пари "на калпак", щом му хрумне, че и да е готов накуп на плати американските самолети - до този извод стигнаха коментаторите в онлайн форумите. Повод за заключението бяха думите на финансовия министър Владислав Горанов, че страната ни може да си позволи подобен разход наведнъж.

- ГЕРБ ни загробват с 2 милиарда за 8 самолета (капка в морето). Утре ГЕРБ няма да са на власт, България ще има друга политика, съобразена с ЕС, Китай, Русия и разбира се, САЩ. Не само САЩ, както е сега. За експлоатацията на Ф-16 трябват много други чисто американски системи и подсистеми. Това е като брак без право на развод. В тези 2 милиарда не влиза летището, драги сънародници, и не става дума само за едно. Сметката ще се увеличи така, както всички други "проекти" в последно време. 

- Демек, нагласили сме милиардите и съответните комисиони към тях!

- България ще плати за тази "услуга" 2-2,5 пъти повече от всичките държави в ЕС. Ееее, нали сме в НАТО, нали сме НАЙ-БЕДНИ, нали САЩ НИ БЯХА ПРИЯТЕЛИ???? А за тези пари щяхме да имаме не 8, а поне 20 изтребителя от друг европейски производител и поне 40 нови МИГ-ове от Русия! И знайте, че реална справка за това има!

- Аха... затова Гриппен примерно казаха, че могат да ни разсрочат на равни вноски плащанията. И Еурофайтър така казаха. За сметка на това имат готови моделите, които се предлагат и с ясни срокове на доставка. А ние избираме нещо, което не е ясно дори какви параметри ще има - защото няма подобен изтребител, произведен досега. Преведено на твоя магазинерски пример - плащаме за салам, който още не е в магазина, не се знае кога ще го доставят и дори не се знае от какво е направен, ама разправят, че е много хубав.

- Явно набавянето точно на Ф-16, без значение при какви условия, за Някой е въпрос на живот и смърт. Ако тези самолети не се озоват в България, Някой ще се озове в затвора или дори на оня свят. Това е безпрецедентно изнудване. Нямам идея какво точно става, ама в държавната върхушка има хора, които са затънали до шия. Нищо ново не казвам. Това, което се случва с Ф-16, е само потвърждение за помийната яма, която представлява правителството ни.

- Унгария плаща за своите Грипени 20 години. От 2006 до 2026 г. сумата от 860 милиона долара. Тук нямаме пари за линейки и деца с увреждания, но веднага ще платим за самолет, за който не е ясно дали покрива характеристиките на хартия. И почти без въоръжение.

- Със или без тези 8 аероплана ние сме гола вода! Файдата е никаква и я има само за участващите в далаверата. Да бяха купили за тия пари някакви аероплани или вертолет хеликоптери, които могат да поливат вода и да гасят пожарите, че иде лято, а гори не останаха. Както онзи е казал: "Ние сме богати граждани на бедна държава, а вие, сульовци, сте бедни граждани на богата държава".

- Просто това са много пари за нещо като нищо. Със или без тези самолети си оставаме същата гола вода, но с 2 млрд. по-малко, които можем да изразходваме за нещо по-умно и по-належащо. Човек, това са много пари... Но в България лесно погребваме милиарди, и при това напълно безотговорно - АЕЦ "Белене", КТБ, "пътища", а сега и самолети... Някой ще си помисли, че сме стигнали и задминали Швейцария по благосъстояние...

- Абе, той Баце, като ги даде наведнъж… после как ще потушава протести, как ще дава на свои кметове и ще си купува индулгенции от отчетата?

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ