05 Юни 2020петък23:26 ч.

Най-високите заплати у нас - в малки общини с големи компании

/ брой: 103

автор:Дума

visibility 1282

Най-високата средна заплата в България за 2017 г. е регистрирана в община Челопеч, където има голяма добивна компания. Средната заплата за общината е 2178 лв. Това пише в свой анализ икономистът от Институра за пазарна икономика Петър Ганев.

След това са Козлодуй, с ядрената централа - 1790 лв. средна заплата за общината, Раднево и Гълъбово, с големите компании в енергетиката, имат средни заплати от съответно 1657 лв. и 1610 лв. Веднага след тях са Пирдоп - с 1562 лв. средна заплата (отново наличие на голяма добивна компания) и Девня - с 1442 лв. средна заплата (силно изразен индустриален профил).

Общините с най-висока средна заплата в България не са големите областни центрове. Лидерите по заплати са сравнително малки общини, в които има много големи работодатели - обикновено в енергетиката или добивната промишленост. Тези големи компании дават високи заплати и в същото време доминират тотално на местния пазар на труда, тоест голяма част от работещите на територията на общината работят именно в тях, пише икономистът. 

Столицата София се нарежда на 8-о място през 2017 г. със средна заплата от 1433 лв. За разлика от много други икономически класации, тук община София няма как да бъде лидер, тъй като икономическият профил на столицата е много разнообразен, и макар заплатите да са високи, те не могат да догонят средните нива на заплащане в някои малки общини, където огромната част от наетите са в енергетиката или в добивната промишленост, е отбелязано в анализа. Веднага след София в класацията идва Панагюрище (9-о място) със средна заплата от 1285 лв. през 2017 г. Отново пример за община с голяма добивна компания, която излиза в челото. Другите примери в топ 20 вече включват общини с индустриален профил - обикновено близо до големия град и с развита индустриална зона. Такива са Костинброд, Елин Пелин и Божурище в близост до София, Суворово, Аксаково и Белослав до Варна и Марица до Пловдив. Всички тези общини са със средна месечна заплата в рамките на 1000 - 1200 лв. за 2017 г.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 515

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 855

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ