19 Октомври 2021вторник10:07 ч.

Интервю

Проф. Георги МИХАЙЛОВ:

Най-важното е в кризата да се погрижим за децата и младите

Необходимо е в бюджета на НЗОК да се направи разбивка на допълнителните разходи по различните пера, заяви депутатът от "БСП за България"

/ брой: 167

автор:Юлия Кулинска

visibility 333


ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ е завършил медицина през 1981 г. в София. Има специалности по клинична хематология, клинична онкология и клинична педиатрия. Участвал е в извършването на първите трансплантации на стволови клетки у нас. Специализирал е трансплантация на костен мозък и периферни стволови клетки във Франция, Германия и Австрия. Бил е национален консултант по клинична хематология. Носител е на почетна диплома "Лекар, на когото българите вярват". Проф. Михайлов е бил директор на Клиниката по хематология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Депутат в 44-ото, 45-ото и 46-ото НС от "БСП за България". Зам.-председател е на парламентарната комисия по здравеопазване. 


- Проф. Михайлов, кое наложи актуализацията на бюджетите на държавата и на НЗОК, която БСП подкрепи на първо четене?

- Актуализацията на бюджетите на държавата и на НЗОК се налагаше по много съображения, най-важното от които е КОВИД кризата, която владее здравните проблеми в страната вече повече от година и половина. БСП още в 45-ото Народно събрание настояваше за промени, но, за съжаление, те не случиха. Когато обаче получихме предложенията на Министерския съвет за актуализацията на двата бюджета, стана ясно, че имаме доста забележки, които трябва да бъдат изчистени между първо и второ четене.

Първата от тях е, че когато се предлага корекция в едно или друго направление, трябва тя да почива на обективни данни. По време на първите дебати, които проведохме в парламента по наши питания към здравния министър д-р Стойчо Кацаров по отношение на ковид инфекцията, поставихме въпроса за адекватни мерки, които опират до актуализацията на направление "Здравеопазване" в държавния бюджет и този на НЗОК. За това трябва да има актуална и обективна информация каква е епидемичната обстановка с страната. В момента тя се изчерпва с данните, които се появяват всеки ден в медиите и се свеждат до брой на заразените и на хоспитализираните. Анализът трябва да е много по-сериозен и да почива на научна основа. Той трябва да бъде извършен от Министерството на здравеопазването. Появиха се данни, които министерството предостави преди около 20 дни, но те бяха свързани с изследване на частна лаборатория. И не могат да бъдат приети за национални, за което признаха и от здравното ведомство. За съжаление до момента на обсъждането на актуализацията, ние не бяхме получили тези данни и затова помолихме настойчиво министър Кацаров да ни ги предостави, за да бъдем максимално полезни с насоките и средствата, които могат да бъдат заделени за борба с КОВИД инфекцията.

- Една от забележките, които направихте по време на дебатите, беше свързана с детското здравеопазване. 

- Да, така е. В направление "Детско здравеопазване", което обхваща всички малчугани от детските ясли и градини, всичките нива на средно и висше образование като обучение, в предложението за промени на двата бюджета няма упоменато нищо. Известно е от години, че  педиатричните пътеки са едни от най-слабо финансираните. Преди не много време се направи плаха корекция на тяхната себестойност, която обаче далеч не може да удовлетвори интересите, които са чисто професионални с оглед задоволяването на нуждите в това толкова стратегическо за държавата направление на здравеопазването. 

На второ място не само политиката в клиничното овладяване на проблемите, свързани с КОВИД-19, но значение има и превенцията, която не е засегната в държавния бюджет. В него има графа "Промоции и превенция на човешкото здраве". Тази пролет за всеки ученик в страната от бюджета на учебните заведения са похарчени средно между 20 и 25 лв. за лични предпазни средства като маски, дезинфектанти и др. Това прави доста значима сума от над 20 млн. лв. Едва ли скромните бюджети на учебните заведения могат да удовлетворят тези нужди. Сега, когато се увеличават случаите на заболяване, на този проблем трябва да се обърне сериозно внимание.

С предложенията на Министерството на финансите в частта "Корекция на бюджета на НЗОК", всички средства, които ще отидат по направление здравно-осигурителни плащания, са вкарани само в един ред. Промяната предвижда средствата да бъдат дадени в ръцете на Надзорния съвет на касата, който да има право да ги разпределя по пера. За нас записаното е условие и за сериозен субективизъм, и предпоставка за лобизъм. Това не трябва да се допуска и трябва да бъде коригирано. По този начин ще се получи сериозен и добре прецизиран бюджет на НЗОК, който ще може реално да помогне на ситуацията, в който се намираме в момента и в която ще бъдем в следващите два-три месеца.

- В актуализацията са предвидени 10 млн. лв. за административни разходи. Каква е позицията на БСП за това?

- Да, парадокс е в един бюджет, обявен като насочен за преодоляване на кризисно положение,  да се предвиждат 10 млн. лв. за административни разходи. Като мотив на първо място беше изтъкната необходимостта от осигуряването на информационните възможности на НЗОК, което в момента не е задача на този бюджет.

В промените е записана и една цифра от около 14 млн. лв., свързана с разплащане със здравните системи, което на практика означава превеждане на средства извън територията на страната, на други  здравни каси. Това са неща, които са се случили в близкото или по-далечното минало, но не бива да е цел на бюджета да се занимава с подобни проблеми точно сега.

Предвидени са и над 40 млн. лв. за закупуването на нови ваксини. В отговора си министър Кацаров по наше питане обясни, че сумата е за сключени договори на 9 април, когато вече България имаше достатъчни количества ваксини. От думите на Кацаров стана ясно, че ЕК е дала две възможности за договаряне. Едната е за възможност за корекция на обемите, а втората е за задължителни обеми, които поръчваш и трябва да платиш. В случая предишните управляващи от ГЕРБ са избрали втората форма на договаряне и то при положение, че още тогава е било известно, че имаме много големи количества от ваксините. Т.е. - свидетели сме на парадоксално поведение на държавата - от една страна да купуваме нови количества ваксини, а от друга вървят преговори за даряването или препродажбата им на други страни. Това нито е уместно, нито е морално. Още повече, че държавата може да отлага доставката, респективно и заплащането. Нужна е прецизна оценка на количествата, на срока на годност и определянето на реалната необходимост от закупуването на нови ваксини, което би дало възможност да се  отклонят средства в други направления. 

Ние смятаме, че трябва да бъдат много добре осигурени медикаменти за лечението на инфекцията, а единственият лицензиран препарат за това е лекарството ремдесивир. Количествата трябва да бъдат много прецизирани и - ако трябва да бъдат увеличени. Този препарат може да бъде използван дълго време, тъй като инфекцията едва ли ще изчезне напълно.

- Една от най-дискутираната тема в последните дни е присъственото или дистанционно обучение на учениците. Какво е становището на левицата?

- Това, което прави впечатление и от предишните и от досегашните мерки и у нас, и в ЕС е, че във всички държави беше направено всичко възможно да се осигури присъствено обучение на децата и студентите. България се оказа една от най-стагнираните държави към своето младо поколение в това отношение. Това нанесе непоправими беди на младите хора и на децата. Не случайно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обърна с призив към целия свят преди месеци и обяви, че с нерешаването на проблема с присъственото обучение може да се предизвика тежка образователна катастрофа, която ще има непредвидими последици за десетилетия напред. Ние от БСП сме категорични, че това може и трябва де се избегне с разумна политика. Тя трябва да бъде гъвкава и динамична, но най-вече да отчита интересите на най-важната част от нацията - младите хора.

- Как ще коментирате призива на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за задължителна ваксинация на учителите и медиците?

- Това е много сериозен въпрос, който има и юридическа, и морална страна. Подобни конфликти съществуват в цяла Европа между професионалните  общности, тъй като в отделни държави действително са предприети мерки, които задължават отделни групи от хора да бъдат ваксинирани при необходимост от присъствие на работа. Но този въпрос следва да бъде подложен на много сериозна обществена и след това професионална дискусия. Има цяла серия от мерки, които могат да бъдат взети по този повод.

- Достатъчна ли е според вас, разяснителната кампания за имунизация? 

- Според нас в бюджета на държавата е нужно да се заделят повече пари за провеждането на национална компания. За това са предвидени едва 10 хил. лв., които са абсолютно недостатъчни за такава кампания. Тя трябва да бъде внимателно структурирана, да обхваща националните медии като БНТ и БНР, всички обществени организации като БЧК, и да бъде насочена към най-важните групи от населението, които са най-обществено ангажирани. Това са преподаватели, ученици, студенти, здравни служители, хората, които отговарят за обществения ред като полицаите и пожарникарите. Изобщо към всички, които имат най-близък контакт с цялото население. Но това е тежък въпрос, който подлежи тепърва на обсъждане и всякакво избързване би могло да има негативен ефект върху формиране на мнения. Към всеки въпрос, който създава задължителност в поведението на човек, трябва да се подхожда много внимателно. 

БСП обърна внимание на възможността, която се обсъжда от МЗ за сериозно пребалансиране и насочването на средства за лечение в доболничната помощ на КОВИД-19. Всички научни и обективни данни, които излязоха през последната година и половина, показват, че 70-80% от хората, които са се срещнали в инфекцията, не са разбрали за това, защото почти са нямали симптоми. 10% са я прекарали леко или средно тежко и само 5% са се нуждаели от хоспитализация. Това налага фокусът на диагностиката и лечението да се прехвърли в доболничната помощ. По този начин ще се създадат  условия да не се претоварва системата на лечебни заведения, което се случи при неумелото управление на ГЕРБ тъй като поголовно болните бяха насочвани за хоспитализация. Ако помним - в началото на КОВИД кризата личните лекари въобще бяха изключени от контрола върху инфекцията. Всичко това сега трябва да се избегне.   

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ