23 Май 2024четвъртък16:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Най-пагубният грабеж в новата история

Научно изследване на прехода от социализъм към капитализъм в България

/ брой: 58

автор:Радко Ханджиев

visibility 2567

Защо в България бързата и тотална приватизация се осъществи под реалната пазарна стойност на публичните и кооперативните активи? Защо тази бързина и тоталност, мотивирана от социално-класови, политически и идеологически подбуди, има за цел незабавна и необратима смяна на системата? Защо историята не познава друг формално узаконен, крупно-мащабен криминален грабеж, който да има за последица невиждан икономически, социален и демографски разпад? Защо в практиките на Запада, които задокеанските ни господари и Брюксел постоянно дават за пример, е нормално да съществува 20-30 и повече процента държавна и комунална собственост, дори в кризисни моменти се пристъпва към одържавяване, а у нас се настоява на всяка цена за 100% приватизация?
Аргументиран отговор на тези и други въпроси намираме в наскоро издадената

монография на Митрю Янков

"Българският преход от социализъм към капитализъм. Генезис и характерни черти на постсоциалистическия капитализъм".

Проф. д.ф.н. Митрю Янков е добре известен на академичната общност философ, автор на над 200 труда, в това число монографии, студии и статии, публикувани у нас и в авторитетни чуждестранни научни издания като "Вопросы философии" (Москва), "Философски часопис" (Прага), "Дойче цайтшрифт фюр философи" (Берлин) и др. От началото на 90-те години той е един от малкото достойни учени, които бият камбаната за настъпването на пагубни социално-икономически последствия, ако тогавашният партийно-държавен елит поеме по неоконсервативно-неолиберален модел на пазарни реформи, неизбежно водещ към реставрация на олигархически капитализъм от латиноамерикански тип.
Изхождайки от постулата, че ключът към радикална смяна на всяка социално-икономическа система е смяната на собствеността, в най-новата си монография проф. Янков аргументирано доказва как в България формално-правно се узаконява трансформирането на публичната собственост в частна, за да може по такъв начин "да се легитимира"

капиталистическият принцип

на разпределение (иначе казано, на грабежа), който е другият възлов елемент на икономическата база на формирането на постсоциалистическата система. Оттук и дълбоката криза обхванала българското общество поради липсата на легитимност на властващата вече четвърт век "политическа класа", самообявила се за елит. Проф. Янков изследва доколко този процес е необратим, възможно ли е на сегашния етап да се пристъпи към деприватизация, одържавяване, национализация, предлага идеи, търси решения.
Значителна част на изследването е посветена на сравнителен анализ на китайския и постсъветския път на пазарни реформи и коренно различните резултати от прилагането на двата модела. При китайския модел е налице непознато в историята бурно и продължително материално-техническо и социално-икономическо възходящо развитие, в резултат на което към началото на 2015 г. Китайската народна република настига и изпреварва САЩ по общ (по съпоставима покупателна способност) брутен вътрешен продукт (БВП). При руския (и при нашия) модел е налице непознат в историята бурен и продължителен регрес, в резултат на който материално-техническите и социално-икономическите системи са

подложени на разгром

спадът на БВП е от порядъка на 40-50%, обществото се връща десетилетия назад.
При китайската практика реформите водят до развитие, известно като "пазарен социализъм с китайска специфика"; при руската (и при нашата) практика реформите водят до всеобщ упадък, наричан лицеприятно от грантовите медии и подхранващите ги централи "пазарна икономика", докато в действителност представлява институционализиран грабеж на представителите на "компрадорско-олигархичния тип капитализъм", подчертава авторът.
Успешното пазарно реформиране и развитие на китайския (а също на виетнамския, белоруския, кубинския) социализъм е свидетелство, според автора, че съветският (както и българският) социализъм също би могъл в края на 80-те и началото на 90-те години да се реформира пазарно без реставрация на капитализма.
Проф. Янков анализира трансформацията на определени групи и представители на българския социалистически елит от високите етажи на властта от потенциален (в края на 70-те години) в реален (в края на 80-те и последващите години) "вътрешен гробокопач на социализма и титуляр на приватизираната собственост и националното богатство". Към това ядро се включват още две относително обособени групи: реституционно възродени и реконструирани остатъци и наследници на досоциалистическата буржоазия; и криминално и полукриминално възникнали "олигархични" елементи. Трудът на проф. Янков е изследване на методологията на четвъртвековния грабеж по

рецептите на МВФ и СБ

(днес на ЕК и ЕЦБ) за шокова либерализация, дерегулация и приватизация, които водят до пълното разрушаване на съществуващата и сравнително добре функционираща финансово-икономическа база на Народна република България и на системите й за социална сигурност. Подобна методология е прилагана с успех при грабежа и на други страни от т.нар. трети свят и бившата социалистическа общност. Никъде обаче резултатите не са така всеобхватни и геноцидни както в България. Най-новата история не познава такъв тотален социално-екстерминистичен погром над цяла нация в мирно време.
Днес неолибералната олигархична върхушка няма нужда от специално изградени концлагери и газови камери. Терористичната си диктатура тя осъществява прикрито чрез организации и тинктанкове за фабрикуване на "правилни" идеи за драстични ограничения,

медийно зомбиране

и практики за социално изхвърляне, които да доведат до бавното и мъчително елиминиране на десетки милиони хора по света.
"Това е варварство. Виждам го да идва под маската на разюздани договорености за предрешено загробване. Може да не е като крематориумите на Хитлер, но е методично квази-научно поробване на Човека. За неговото абсолютно унижение. За неговото опозоряване", провижда още през 1979 г. гръцкият поет Одисеас Елитис на пресконференцията по повод връчването на Нобеловата му награда.
Впрочем ботушът на неолиберализма отдавна върлува по българската земя, далеч преди евентуалното налагане на трансатлантическото "партньорство". Може да се твърди следователно, че в България е осъществен пилотен експеримент за изпробване на неолибералните слободии и постъпателен геноцид, които съвсем скоро да залеят и други страни членки на Евросъюза. Лавините от мигранти са само едно от средствата...

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 635

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 284

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 279

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ