16 Януари 2022неделя12:45 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Снимки Емилия Костадинова

Най-много се боим за работа и доходи

При евентуално затваряне 10 на сто от работодателите ще съкращават работници

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 43

Около две трети от работодателите и служителите в България очакват ново затваряне на отделни бизнес сектори до края на 2021 г., като отново най-мрачни са прогнозите в туристическия бранш. Най-големият страх сред служителите е, че четвъртата вълна на пандемията ще повлияе на личните им доходи от труд. Това показва проучване на Менпауър България (ManpowerGroup).

При евентуално затваряне 31% от работодателите планират да пуснат част или целите си екипи в принудителен отпуск, 10% биха съкратили персонал и само 6% обмислят намаление на месечните възнаграждения и допълнителните придобивки. Почти 33% от анкетираните споделят, че ще се опитат да задържат персонала си, като го пренасочат в други проекти. Микро и малките компании с до 50 заети биха понижили възнагражденията или придобивките на своите служители. Резултатите от анкетата показват, че подобна мярка ще засегне най-вече заетите в секторите "Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство" и "Консултантска дейност".

43% от анкетираните служители смятат, че нови мерки във връзка с разпространението на КОВИД-19 ще повлияят на доходите им под формата на по-ниско възнаграждение или по-малко допълнителни придобивки. Този отговор са дали работещите предимно в секторите "Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство", "Автомобилна индустрия" и "Търговия и бързооборотни стоки" и повече от половината (54%) са заети в микро и малки предприятия извън столицата на ниски и експертни позиции без мениджърски функции.

Една трета от анкетираните споделят, че е възможно да бъдат пуснати в принудителен отпуск. Профилът на далите този отговор е същият. Други 30% смятат за възможно дори да загубят работата си, като те са заети най-вече в секторите "Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство", "Транспорт и логистика", "Консултантска дейност" и "Търговия и бързооборотни стоки".

Повече от половината организации смятат да използват хибриден модел на работа. Около 31% от работодателите ще дадат възможност за съчетаване на хоум офис и дистанционен режим, но повечето ще изискват голям процент от работното време на служителите да бъде прекарвано в офиса. Наетите обаче предпочитат да имат право на избор без ограничения (41%).

23% от компаниите, които са претърпели финансови загуби, очакват да се върнат към оптималното ниво на своите печалби около средата на 2022 г., а 15% вярват, че това ще се случи в края на следващата година. В същото време близо 40% от анкетираните служители споделят, че не са отчели отрицателно влияние върху доходите си от труд, а други 12% - че има такова, но те вече са се нормализирали.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 473

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 558

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ