03 Декември 2020четвъртък03:20 ч.

Най-много са самоубийците в Североизтока

Средно по 8 души на ден посягат на живота си

/ брой: 290

автор:Аида Ованес

visibility 1619

Най-висока е смъртността от самоубийства в Североизточна България - 12 души на 100 хил. души. Това сочат данните от проучване на отдел "Психично здраве" в Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за 2015 г. Специалистите провеждат проучванията си над 6 години, поясни директорът на НЦОЗА доц. д-р Христо Хинков. Целта е да се види има ли разлика в броя опити за самоубийства в регионите, в които има обучени специалисти, за да може обективно да се "измери" ефектът от обучението, коментира д-р Захари Зарков, началник отдел "Психично здраве" в НЦОЗА.
 Най-ниска е смъртността в Северозападна България, където цифрата е два пъти по-малка от Североизтока. В Северозападния и Северния Централен регион все още не са обучавани лични лекари, психолози и социални работници по проблемите на тревожността и депресията.
Поне 8 българи дневно посягат на живота си, всеки десети опит завършва фатално, 800 души годишно се самоубиват у нас, коментира доц. Хинков. Смъртността от самоубийства е 0,6% от общата в страната. Мъжете умират 3 пъти по-често, но жените правят повече опити.
Опитите за самоубийства в България да намалеят с 10% е основната цел на проекта "Подобрени услуги за психично здраве" на НЦОЗА, подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Това ще се постигне чрез повишаване на знанието в обществото за тревожността и депресията, които са в основата на извършените опити за самоубийство, категорични са от НЦОЗА. Целта е лекарите да разпознават бързо тревожност и депресия. Установено е, че човек с тревожност и депресия посещава голям брой лекари и многократно личния си лекар с различни телесни оплаквания и между шестия и осмия месец става ясно, че той няма физическа болест, а депресия.
В 43% от случаите основната причина българите да посягат на живота си е лична - конфликти в семейството между съпрузи или с родители. Втората по честота причина са психичните разстройства (12%), следвани от несподелена любов. Заради загуба на работа на живота си посягат 1-2% от всички, опитали да се самоубият.
Безработните и пенсионерите са рискови групи и са необходими специфични интервенции, насочени към тях. Според специалистите мит е, че самоубийствата у нас имат корен в тежките финансови и икономически условия на живот. Според проучването финансовите проблеми са на 6 място по причина човек да посегне на себе си, на 8 място е загубата на работа. Въпреки това се налага изводът, че най-често опитват да се самоубият безработните, следвани от пенсионерите и работещите.

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 231

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 231

Карантината в Германия ще продължи до 10 януари

автор:Дума

visibility 84

Великобритания одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 231

Скопие: Обсъждаме "пътна карта" със София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 231

Байдън ще действа внимателно с Китай и Иран

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 231

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 185

/ брой: 231

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

автор:Деси Велева

visibility 146

/ брой: 231

Неглижирането на учените вреди на образованието и науката

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ