30 Октомври 2020петък04:52 ч.

Омбудсманът Диана Ковачева смята също като БСП, че минималната пенсия трябва да бъде изравнена поне с прага на бедност

Най-много българи се жалват от бедността и високите сметки

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 417

44 на сто от жалбите, които е получил националният омбудсман през миналата година, са срещу ВиК операторите, топлофикациите, електроснабдителните дружества, мобилните оператори, високите сметки и липсата на работа.  38% недоволстват от държавни органи и техните администрации, стана ясно от отчетния доклад на Диана Ковачева, представен в НС. В двата месеца на извънредното положение институцията е приемала жалби по телефона и онлайн, а броят им се е увеличил с около 30%. За четири месеца и половина са приети 7 хил. жалби на около 50 000 души, обяви Ковачева. Тя отчете, че хората алармират за нарушени социални и трудови права. Много са оплакванията от ниските пенсии. Според нея минималната пенсия от 250 лв. следва да бъде изравнена поне с прага на бедност, който е 363 лв. Българите недоволстват, че са останали без работа и доходи и че достъпът на децата им до образование е прекъснат.

Остър проблем остава домашното насилие, чиито жертви са най-вече жени. Ковачева предложи личните лекари да бъдат задължени да докладват, когато имат информация за насилие у дома, както и насилниците да бъдат подлагани на задължителна терапия.  

Депутатите приеха със 152 гласа доклада на омбудсмана. Георги Гьоков от "БСП за България" упрекна шефа на НС Цвета Караянчева, че е разпределила отчета на Ковачева за разглеждане само в комисията по вероизповеданията, а е трябвало той да се гледа и в други комисии. Петър Петров от ОП атакува майките от "Системата ни убива" и ги нарече кресливи жени, които разигравали етюди, като се обявявали за представители на всички хора с увреждания. После обиди жените с мюсюлманско вероизповедание, които не знаели български език, и поиска от омбудсмана "специално да се занимае с правата и свободите" им.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ