22 Февруари 2020събота02:36 ч.

Най-малките театри в света

Изградени преди десетилетия в конюшни, фурни или перални помещения, тези бутикови храмове на изкуството продължават да привличат зрители и до днес

/ брой: 156

автор:Светлана Панчева

visibility 1843

В изкуството може всичко, стига да е направено добре и с вкус, а и размерът не е от значение. Ако се запитаме кой е най-малкият театър у нас, веднага ще си отговорим - Театър 199. Със своите 166 места (толкова са останали след реконструкцията на стария салон със 199 места, откъдето идва и името на театъра, основан през 60-те години на миналия век) това престижно и уютно "театрално мазе" в центъра на София е предпочитано от зрители, които ценят високите карати в драматичното изкуство.
Високо изкуство наистина може да се прави и в съвсем малки зали, които побират отбран кръг зрители и им въздействат именно с интимността и близостта на сътворяващите театъра и гледащите ги. Един от най-интересните в това отношение театри носи благозвучното име "Театър на малките удобства" и се намира в областта Грейт Малвърн в Англия. Разположен сред живописна гориста алея, театърът има голям и разнообразен опит в най-различни театрални прояви. Щом прекрачите прага на миниатюрната сграда, която всъщност е преустроено "мокро помещение" в къща на провинциален благородник от викторианската епоха, сякаш преминавате през вълшебна врата. Необикновеният и носещ очарованието на нещо старо интериор е белязан от стила на италианската комедия дел арте. Зрителната зала побира едва 12 стола и миниатюрна, но прекрасно украсена с орнаменти и позлатени коне сцена. По стените са изрисувани летни небеса, сини морета и дива зеленина, придаващи дълбочина и драматизъм на мястото. От откриването му през 1999 г. в този миниатюрен театър са представени драматични и куклени спектакли, четения на поезия, концерти, моноспектакли, а в репертоара му дори има един ден, посветен на операта.
Уникална е атмосферата и творческият път на още един от най-малките театри в света - "Мъл тиътър", разположен на остров Мъл в Шотландия. Стара конюшня, обновена и преоборудвана през 60-те години на миналия век, приютява двама актьори - Бари и Мариан Хескит, които решават да направят почти невъзможното - да създадат репертоарен театър, който да изнася своите представления в продължение на пълен сезон и едновременно с това да пътува по цяла Шотландия и да гастролира в Европа. Театралната компания прави решителна крачка към своето развитие, когато кани режисьора Аласдайър Маккроун да оглави театъра и да разшири и развие дейността му. Така в "Мъл тиътър", освен класически драми, започват да се играят и спектакли за деца, развива се школа за драматично писане. Дейността продължава да се разширява и, превръщайки се в една от най-посещаваните театрални атракции в страната, "Мъл тиътър" доказва, че наистина размерът няма значение.
Наскоро в Англия обаче на търг беше продаден още един кандидат за почетното звание "най-малък театър в света". Със своите 60 места за зрители, облечени в червено кадифе и със сцената си с размери 3,1 на 2,17 метра, "Том Тъмб тиътър", намиращ се в Клифтънвил, графство Кент, е любопитна театрална атракция през последните 20 години. Сградата, в която е разположен, е построена през 1896 г. като конюшня, после преустроена в гараж, а през 1980 г. е закупена от актрисата Франки Джордан и превърната в театър. Архитектурното решение е повлияно както от японския стил, така и от стила на алпийските хижи. За последен път завесата на театъра се вдига през 2005 г. за премиерата на великолепната комедия на Оскар Уайлд "Колко е важно да бъдеш сериозен".
Съвсем нов обаче е още един кандидат в рекорда за най-малък театър в света и той се намира в столицата на Дания Копенхаген. Театърът, който си няма име, а се нарича просто "Най-малкият театър света", вдига завеса през февруари 2009 г. с представлението по текст на Майа Свидерска "Бандата, която наруши границите" и предлага продукцията си само на 28 зрители. "Витаминозно хапче култура" - така нарича своя театър режисьорката Ула Копел, която подчертава, че нейният театър е напълно професионален и прави по три премиери на сезон.
Италия също се слави с разнообразието на театрални факти и компании. В областта Умбрия, в средновековното градче Монте Кастело ди Вибио една от най-големите забележителности е "Театро дела Конкордия", също определян като "най-малкия театър в света". Колко малък е всъщност този най-малък театър от класически тип? Построен през 1808 г. от деветте най-значителни фамилии, които искали в градчето им, колкото и малко да е то, да има център за социални срещи и изкуство, "Театро дела Конкордия" има общо 99 места - 37 на партера и 62 в ложите на двата балкона. Всяка ложа е оформена с цветовете и гербовете на съответната фамилия. Театърът е бил затворен в продължение на 30 години, от 1951 г. до 1981 г., когато наследниците на първостроителите го подаряват на града. От 1993 г. изключително красивата миниатюрна сграда живее своя нов живот като реално функциониращ театър.
През ХIХ в. планинското селце Пиеве ди Теко в област Лигурия било значителен търговски център, в който обаче имало и два театъра: големият "Театро Олимпико" и малкият "Театро Салвини". Сградата, в която се намира сега "Театро Салвини", е построена през 1834 г. като селска фурна, но благодарение на упоритостта и предвидливостта на актьора Джузепе Манфриди е превърната в театър. "Театро Салвини", който наистина се нарежда сред най-красивите малки театри в света, е изграден в класическия театрален стил от ХVII и ХVIII в. - залата има формата на подкова и разполага с 90 места в партера и в ложите на два балкона, а сцената е само 43 квадратни метра. В кокетната зала, оформена в червено, бяло и златно, се изнасят както театрални представления, така и концерти, моноспектакли. През лятото в "Театро Салвини" си дават среща трупи от различни европейски страни, обединени в рамките на международен летен театрален фестивал. 

Облаци и вятър в събота

автор:Дума

visibility 40

„Лафка“ фалира, затварят павилионите от утре

автор:Дума

visibility 245

Предлагат намаление на половина на стажа за отпуск

автор:Дума

visibility 126

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 36

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 185

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1232

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 281

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 356

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ