22 Февруари 2019петък06:33 ч.

Снимка "Вирджиния рекърдс/Sony Classical"

Най-красивите и чувствени дуети на Пучини

Можем да ги чуем в новия албум на Роберто Аланя и Александра Куржак

/ брой: 17

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 780

Успешна и бурно аплодирана е премиерата на "Момичето от златния Запад" от гениалния италиански композитор Джакомо Пучини през 1910 г. в Метрополитън опера. В главните роли тогава са легендите Енрико Карузо и Еми Дестин, а на диригентския пулт - Артуро Тосканини. Въпреки мнението на самия композитор, че това е едно от най-добрите му произведения, то остава в сянката на другите му големи творби, които завладяват световните оперни сцени през ХХ век. Музикалните специалисти я определят като magnum opus, изтъквайки майсторството на автора, което кара Тосканини да я нарече "голяма симфонична поема" и е емблематична за късния период на Пучини. Произведението е написано за голям симфоничен оркестър и е повлияно от тенденциите на веристичната италианска опера.

Звездата на световната опера - френският тенор Роберто Аланя, и съпругата му - полското сопрано Александра Куржак, записват най-красивите и чувствени дуети от творбите на Пучини. Двамата представят първия си дуетен албум, озаглавен  "Puccini in Love", който излезе от "Вирджиния рекърдс/Sony Classical", научи ДУМА от Калина Ноева. Той включва 10 от най-популярните и обичани дуети от оперите на знаменития композитор - "Манон Леско", "Момичето от златния Запад", "Мадам Бътърфлай",  "Мантията", "Тоска" и, разбира се, "Бохеми". Албумът е записан под диригентството на Рикардо Фрица с Варшавския симфоничен оркестър.

От много години Роберто Аланя е сред най-успешните и обичани тенори на световната оперна сцена. Той се утвърждава най-вече с италианския и френския оперен репертоар. Александра Куржак е сред големите дамски имена на международната сцена, а репертоарът й покрива творби от Моцарт до Росини, както и "Лучия ди Ламермур" от Доницети, и Джилда в "Риголето" от Верди.

Аланя и Куржак се срещат на сцената за първи път през 2012 г. в лондонската продукция на "Любовен еликсир" от Доницети. Любовният еликсир се прехвърля и в личния им живот - не след дълго двамата сключват брак, от който се ражда дъщеря. Сред множеството общи концерти, които двете оперни звезди изнасят през годините, са спектаклите в Ню Йорк и Париж, както и изключителното им представяне в новата продукция на операта в Мюнхен - "Еврейката" от Халеви.

ГЕРБ заплашват кметове заради среща с Нинова

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 37

ДУМА помогна срещу „джендър” анкета

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 37

Икономическият растеж у нас се забавя

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 37

Поскъпва водата в Сапарева баня

автор:Дума

visibility 99

Бюрокрацията оскъпява жилищата в София

автор:Евгени Гаврилов

visibility 130

/ брой: 37

Бизнесът иска среща с премиера за касовите апарати

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 37

Мадуро затваря границата на Венецуела с Бразилия

автор:Дума

visibility 112

Виена застава зад "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 37

В Лондон умуват как да отложат "Брекзит"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 37

Скопие арестува трима от ВМРО-ДПМНЕ

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 37

ПЕС ПРЕДЛАГА НОВ СОЦИАЛЕН ДОГОВОР ЗА ЕВРОПА

visibility 116

/ брой: 37

По-могъщият в ГЕРБ

автор:Ростислава Иванова

visibility 138

/ брой: 37

Пет години след Димчо

visibility 283

/ брой: 37

Токсично безхаберие

visibility 103

/ брой: 37