19 Септември 2020събота13:38 ч.

Снимки Национален исторически музей

Националният исторически музей представя в Балчик изложба със съкровища от Калиакра

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 368

Изложба на съкровища от фонда на НИМ "Татарска плячка" ще бъде представена на 6 август от 11 ч. в Държавния културен институт "Двореца" в Балчик. В нея са включени артефакти, открити при провеждането на редовни разкопки на НИМ на нос Калиакра, под ръководството на директорката на музея доц. д-р Бони Петрунова.

Ще бъде представена и новата книга на доц. Петрунова "Съкровището от крепостта Калиакра. Татарска плячка", която е дългогодишен проучвател на археологическия обект. Изложбата и книгата са посветени на откритото през 2018 г. богато съкровище от златни и сребърни предмети, поставени в гърне под пода на татарска къща.

Националният исторически музей ще представи елитарни предмети от злато, сребро, сребро с позлата, карнеол, берил, гагат. Всички те са достигнали до нас в малък глинен съд, укрит под плочника на къща, построена от татарите и опожарена в края на XIV век. Собственикът й така и не е успял да се върне за съдържанието на този глинен трезор, грижливо поставен под пода на къщата. Съкровището съдържа и 8 венециански златни монети, каквито досега не са откривани при археологически разкопки. Те принадлежат на петима от дожовете на Венеция и са още едно свидетелство за ключовата роля на добруджанската столица Калиакра в събитията и историята на Второто българско царство.

Изложбата може да бъде разгледана в Каменната зала на "Двореца" и ще гостува в Балчик до края на октомври, научи ДУМА от отдел "Връзки с обществеността" на НИМ.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 774

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 385

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 744

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ