08 Август 2020събота14:52 ч.

Акценти

Националните предателства в българската енергетика

Продължаваме да губим милиарди от нереализирани проекти и пропуснати ползи

/ брой: 213

visibility 1347

Доц. д-р инж. Ст. Калчевски

В исторически аспект цивилизованото човечество се е  сблъсквало с такива глобални проблеми като глада, питейната вода, екологичните катаклизми (глобалното затопляне), демографските диспропорции и енергийния проблем. По целия свят последният въпрос доби най-остри и непредсказуеми мащаби. У нас като държава с крайно малки и некачествени енергийни и природни ресурси проблемът с изграждането, развитието, модернизацията и укрепването на българската енергетика стана първостепенен жизнено определящ фактор. Особено остър, скандален, корумпиран, силно политизиран и непредсказуем стана този проблем в годините на прехода или в преходния етап от 90-те години на 20 в. и първите десетилетия на 21 в. Във всички държави енергийният проблем се откроява посвоему, но у нас той стана територия на чуждопоклонничество, национални предателства и подкупност!

Да проследим тези процеси 

В края на 90-те години двете топлинни централи МИ-1 и МИ-2 (днес "Ей и Ес 3С Марица изток 1" ЕООД и "КонтурГлобал Марица изток 2" ЕАД) бяха разширени, рехабилитирани и модернизирани с американско оборудване и днес са известни като "американските централи". Тогава това беше правилно енергийно решение в чисто техническо отношение. Сключените по-късно дългосрочни договори - 15-годишни, за първата централа до 2027 г., а за втората до 2024 г. са в противоречие с директивите и договора за функциониране на ЕС за изкупуването на ел.енергия на едно изключително високо, непазарно ниво (~18 ст/кВт и ~12 ст/кВт). Същите се оказаха чисто национално предателство, коeто тежи на България до ден днешен и оказва трайно негативно отражение върху пазара на електрическа енергия у нас. Практиката в държави като Полша и Унгария показа пътя за решаването на подобни проблеми: чрез Закон за прекратяване на неизгодни договори, съгласувано с ЕС! Загубите през последните десетина години за нашата многострадална България се изчисляват на около 2,8 млрд. евро годишно!

У нас този проблем се корумпира в самото си начало и не се решава, но той отвори "кутията на Пандора" в цялата ни енергетика.

Най-дълго и срамно 

се оказа националното предателство в атомната ни енергетика. Първите крачки на това предателство започнаха със закриването на 4 малки блока в АЕЦ "Козлодуй" с обща мощност от 1760 МВт. Вече почти 35 години проваляме строителството на 2000 МВт-овата АЕЦ "Белене", а почти за една година продадохме и предадохме АЕЦ "Козлодуй"! Беше ясно, че цената за влизането ни в ЕС е огромна. Не това беше проблемът, а в това, че парите, които ни дадоха за 4-те блока в АЕЦ "Козлодуй" трябваше да бъдат 10-20 пъти по-големи. Но какво да искаме от неграмотни и престъпни български субекти, които дори и един пирон не са забили в атомната ни енергетика!

Тук националното предателство продължи с нови изцепки:

- в началото на гербаджийските правителства бе афиширано "че ако не се построи АЕЦ "Белене", токът ще поскъпне 18 пъти". След това строителната площадката на АЕЦ"Белене" беше наречена "гьолът край Белене";

- платихме присъдата на Арбитражния съд в Женева от 620 млн. евро на руския "Атомстройекспорт", заради поръчано и отказано оборудване за втората ядрена централа;

- преди години (2012 г.) управляващите отново спряха изграждането на АЕЦ "Белене";

- днес с мощен ентусиазъм отново искат да възобновим това строителство, защото без АЕЦ "Белене" следващите години у нас ще станат една икономическа агония;

- германската "Дойче Веле" през тази година нарече АЕЦ "Белене" паралелна държава;                                                        

- след това беше издигнат лозунгът "...че ако за 10-12 години не построим АЕЦ "Белене", то ще се наложи да купуваме електроенергия...";

Друг такъв "цирк" световната енергетика не познава. Да плачеш ли, да се смееш ли, или да потънеш в земята от срам и позор!?

Най-брутално звучи обаче националното ни предателство при изграждането на 

тръбопроводните мегапроекти 

Известно е от много десетилетия и от исторически опит, че тръбопроводите (газо-, нефто-, продукто- и още много подобни) са най-големите "миротворци" по света. Известно е, че всеки тръбопровод носи огромни икономически облаги и предимства и е мощно средство да даде огромни, умопомрачителни печалби за онези държави, които имат геостратегически предимства. Ние сме такава държава, но при едно безапелационни условие: да няма скъпо платено национално предателство!

И така мегапроектът газопровод "Южен поток" за пренос на 63 млрд. м3 трябваше да ни носи около 400 млн. долара/год. доходи от транзитни такси. Националните ни предатели го ликвидираха. Уж поради нормите на ЕС, уж с "помощта" на някои далечни политически фигури, уж поради започналите доставки на американски втечнен газ през Гърция, уж поради...какви ли не други въпиющи причини. Истината е друга - държавните органи на България не успяха, а и не искаха да отстоява националните ни интереси. Появи се "Турски поток", сега вече е "Балкански поток". От толкова много потоци какво загубихме: 

- посочените по-горе транзитни такси на "Южен поток";

- транзитните такси от пренос на природен газ до Турция, Гърция и Северна Македония за приблизително 16 млн. долара/г.;

- цялата тази "газова дандания" забави огромните транзитни газови потоци през България с около 7 години;

- тоталното ни дискредитиране пред "Газпром" и Русия;

По-голямо от това национално предателство в енергетиката здраве му кажи!

По въпроса за тръбопроводите не можем да подминем и нефтопровода Бургас-Александропулис.

Таксите на Русия 

за танкерите, преминаващи през Босфора, са огромни. В края на 20 в. и началото на 21 в. в Босфора се случиха няколко жестоки инцидента с танкери, товарни кораби и други плавателни средства, които направиха проекта доста атрактивен. Не са малки и транзитните такси на руски и казахстански нефт по посочения нефтопровод за България и Гърция. По 280 км трасе трябваше да преминават от 35 до 50 млн. тона суров петрол. Очакваният ефект само за България можеше да достигне 35 млн. долара/г. Проведеният местен референдум за изграждането на нефтопровода преди повече от 10 години беше подкрепен едва от 15 хил. души, при население в Бургаска област тогава от 412 хил. души. През 2011 г. правителството замрази проекта, а трябваше нефтопроводът да бъде въведен в експлоатация още през 2012 г. и да носи горепосочените доходи!

Искам дебело да подчертая, че този крупен структуроопределящ проект щеше да бъде изграден при 

най-строги екологични параметри, 

т.е. екологията щеше да бъде издигната в "култ"!

Може би така нареченият "троен енергиен шлем" (ядрена мощност, газопровод и нефтопровод) са свързани предимно с Русия и поради тази причина най-върлите русофоби у нас генерираха националните предателства в енергетиката ни. Не знам. Но тези национални предателства и родиха "паралелната държава" у нас.

Национални предателства съпътстват България още от хан Аспарух до наши дни. За съжаление, нищо не е могло да се направи или избегне през вековете на историческото ни държавно устройство. Националното предателство е най-отвратителното отрицателно качество в народопсихологията ни. Но то винаги е било най-шедро възнаграждавано. Защото избуява предимно в най-слабите, разгромени и пред изчезване нации! 

Такава нация ли сме и ние?

 

Оранжев код за пожари в 15 области

автор:Дума

visibility 0

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 202

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 321

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 563

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1036

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ