05 Април 2020неделя07:01 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

От редактора

Национални светци и предатели

/ брой: 220

автор:Боян Бойчев

visibility 1097

Докато разпалено разказвах на учениците за националните ни герои и ги карах да анализираме одата "Левски" от Иван Вазов, едно момиче вдигна ръка и ми каза, че тук нещата ги разглеждаме така, но в предишното училище, където учила до 8 клас, преподавателят по история им казвал, че Ботев, Левски и другите ни борци за свобода всъщност са престъпници. Защото нарушавали законите на Османската империя. Класът утихна. 

Не че точно националните ни герои са тези, които интересуват учениците в момента. Вълнуват ги проблемите на тяхната възраст: нов клип, обектът на любов от съседния клас... Но абсурдността на това твърдение ги стресна. Те ме гледаха. Поех въздух и започнах да говоря, с труд сдържайки гнева си...

Не е нещо ново. Още през 90-те години някои пишман учени твърдяха подобни неща. Както и че не е имало баташко клане. Но и днес. Че не е имало турско робство, а само присъствие (горките Ботев, Левски, Чинтулов, Вазов и другите, които не са знаели какво говорят). Че много добре сме си живеели в рамките на Османската империя. 

И Левски, който е обесен тогава от турците, повторно бе обесен от наши съвременници, които го определиха като убиец (историята с момчето). 

Преди време режисьорът Максим Генчев разказа  как соросоидни организации са му предлагали да направи филм, в който да изкара Христо Ботев деградирал пияница, женкар и крадец. Както и че гениалните му стихотворения не били негови... Той отказал, макар да му предлагали много пари. Дали обаче някой друг ще откаже? 

Опитите да бъде махнат ореолът, който народът ни е нарисувал около тези светли образи, удря по националната ни памет. По националното ни самочувствие. Тези хора, жертвали живота си за свободата на България, са всичко друго, но не и престъпници. Може и да не са светци в каноничния смисъл на тази дума. Но са светци в очите и паметта на народа. И е крайно време да бъдат прекъснати всички опити от съвременни псевдоучени за развенчаване на светлия им ореол. Както църквата има нужда от своите мъченици, така и България има нужда от националните си герои. Които да бъдат пример за следващите поколения със саможертвата в името на идеала - свободата. 

И ако искаме да се съхраним като нация, да не е била напразна саможертвата на "лудите глави", трябва да постъпим с всички тези организации, които целят подмяна на историята ни, както постъпиха в Унгария - изгониха ги. 

Между другото, историята на Балканския полуостров се преподава в Турция по друг начин - не както в нашите учебници. Макар вече да се съмнявам, че е така... 

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 978

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 828

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 498

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 338

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ