10 Юли 2020петък13:52 ч.

Национална карта ще определя къде какъв вуз ще има

Депутатите oкончателно ограничиха възрастта за заемане на ръководна длъжност във висшите училища до 65 години

/ брой: 31

автор:Юлия Кулинска

visibility 1206

Националната карта на висшето образование ще определя профилната и териториалната структура на висшето образование по професионални направления и специалности от регулираните професии. Тя ще бъде изготвяна по предложение на министъра на образованието и съгласувана с националните работодателски и синдикални организации. Документът ще бъде приеман от МС вместо от парламента. Това решиха депутатите с окончателно приетите промени на текстове от Закона за висшето образование.

Депутатът от "БСП за България" Валери Жаблянов предупреди, че има обективни затруднения за изготвянето на картата. Той даде пример с националната здравна карта, която все още не е готова въпреки обещанията на властта. Жаблянов изтъкна, че остава неясен въпросът как с нея ще се отговори на потребностите на бизнеса. "Това, че някой иска да подреди в кутийките висшите училища в страната, да каже, че в Русе се произвеждат инженери, в Габрово - топлотехници, атомни специалисти в София, аграрни специалисти в Стара Загора - какъв тип планиране е това с тази национална карта. Отиваме към поредната свръхцентрализация в България", смята социалистът. 

Министър Красимир Вълчев отговори, че в последните 30 години системата на висшето образование се характеризира с краен модел на академично самоуправление, довел до самостоятелни стратегии, в това число и профилно развитие на вузовете. Вълчев отбеляза, че са разкрити 14 нови висши училища. По думите му, въпреки негативния демографски тренд, продължават напъните за екстензивно профилно развитие. Картата няма да върне профилната структура изцяло към държавното планиране, тя по-скоро ще бъде рамка против откриването на нови и нови висши училища, посочи Вълчев.

Депутатите ограничиха възрастта за ръководна длъжност във висшите училища до 65 години. Вече започнатите мандати ще бъдат завършени, предвиждат преходните и заключителни разпоредби на закона. Както и досега, за ректор, декан и директор на филиал, департамент или колеж се избират хабилитирани лица, които работят на основен трудов договор във висшето училище, а с ректора министърът сключва договор за управление. 

Доц. д-р Георги Йорданов от "БСП за България" настоя да се уточни понятието ръководна длъжност, тъй като освен ректор и декан с промените се добавят и ръководителите на катедри. Той посочи, че ръководителят на катедра не е юридическо лице и няма бюджет, следователно няма атрибутите на ръководна длъжност. Жаблянов попита как с административни мерки ще се увеличи стимулът за студентите и младите учени да израстват. "Тук става дума за административни длъжности, не за научни. Изказванията, че даваме път на младите, защото слагаме 65-годишна възраст на ректора, са от друга историческа епоха", коментира той.

Депутатите приеха също, че един преподавател при акредитацията може да фигурира само в едно висше училище. Това не прекратява преподаването в по няколко вуза, но спира легитимирането им с едни и същи преподаватели. 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 340

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 293

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 962

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ