12 Април 2021понеделник07:56 ч.

Национална карта ще определя къде какъв вуз ще има

Депутатите oкончателно ограничиха възрастта за заемане на ръководна длъжност във висшите училища до 65 години

/ брой: 31

автор:Юлия Кулинска

visibility 1551

Националната карта на висшето образование ще определя профилната и териториалната структура на висшето образование по професионални направления и специалности от регулираните професии. Тя ще бъде изготвяна по предложение на министъра на образованието и съгласувана с националните работодателски и синдикални организации. Документът ще бъде приеман от МС вместо от парламента. Това решиха депутатите с окончателно приетите промени на текстове от Закона за висшето образование.

Депутатът от "БСП за България" Валери Жаблянов предупреди, че има обективни затруднения за изготвянето на картата. Той даде пример с националната здравна карта, която все още не е готова въпреки обещанията на властта. Жаблянов изтъкна, че остава неясен въпросът как с нея ще се отговори на потребностите на бизнеса. "Това, че някой иска да подреди в кутийките висшите училища в страната, да каже, че в Русе се произвеждат инженери, в Габрово - топлотехници, атомни специалисти в София, аграрни специалисти в Стара Загора - какъв тип планиране е това с тази национална карта. Отиваме към поредната свръхцентрализация в България", смята социалистът. 

Министър Красимир Вълчев отговори, че в последните 30 години системата на висшето образование се характеризира с краен модел на академично самоуправление, довел до самостоятелни стратегии, в това число и профилно развитие на вузовете. Вълчев отбеляза, че са разкрити 14 нови висши училища. По думите му, въпреки негативния демографски тренд, продължават напъните за екстензивно профилно развитие. Картата няма да върне профилната структура изцяло към държавното планиране, тя по-скоро ще бъде рамка против откриването на нови и нови висши училища, посочи Вълчев.

Депутатите ограничиха възрастта за ръководна длъжност във висшите училища до 65 години. Вече започнатите мандати ще бъдат завършени, предвиждат преходните и заключителни разпоредби на закона. Както и досега, за ректор, декан и директор на филиал, департамент или колеж се избират хабилитирани лица, които работят на основен трудов договор във висшето училище, а с ректора министърът сключва договор за управление. 

Доц. д-р Георги Йорданов от "БСП за България" настоя да се уточни понятието ръководна длъжност, тъй като освен ректор и декан с промените се добавят и ръководителите на катедри. Той посочи, че ръководителят на катедра не е юридическо лице и няма бюджет, следователно няма атрибутите на ръководна длъжност. Жаблянов попита как с административни мерки ще се увеличи стимулът за студентите и младите учени да израстват. "Тук става дума за административни длъжности, не за научни. Изказванията, че даваме път на младите, защото слагаме 65-годишна възраст на ректора, са от друга историческа епоха", коментира той.

Депутатите приеха също, че един преподавател при акредитацията може да фигурира само в едно висше училище. Това не прекратява преподаването в по няколко вуза, но спира легитимирането им с едни и същи преподаватели. 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ