09 Април 2020четвъртък18:08 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Национална карта ще определя къде какъв вуз ще има

Депутатите oкончателно ограничиха възрастта за заемане на ръководна длъжност във висшите училища до 65 години

/ брой: 31

автор:Юлия Кулинска

visibility 734

Националната карта на висшето образование ще определя профилната и териториалната структура на висшето образование по професионални направления и специалности от регулираните професии. Тя ще бъде изготвяна по предложение на министъра на образованието и съгласувана с националните работодателски и синдикални организации. Документът ще бъде приеман от МС вместо от парламента. Това решиха депутатите с окончателно приетите промени на текстове от Закона за висшето образование.

Депутатът от "БСП за България" Валери Жаблянов предупреди, че има обективни затруднения за изготвянето на картата. Той даде пример с националната здравна карта, която все още не е готова въпреки обещанията на властта. Жаблянов изтъкна, че остава неясен въпросът как с нея ще се отговори на потребностите на бизнеса. "Това, че някой иска да подреди в кутийките висшите училища в страната, да каже, че в Русе се произвеждат инженери, в Габрово - топлотехници, атомни специалисти в София, аграрни специалисти в Стара Загора - какъв тип планиране е това с тази национална карта. Отиваме към поредната свръхцентрализация в България", смята социалистът. 

Министър Красимир Вълчев отговори, че в последните 30 години системата на висшето образование се характеризира с краен модел на академично самоуправление, довел до самостоятелни стратегии, в това число и профилно развитие на вузовете. Вълчев отбеляза, че са разкрити 14 нови висши училища. По думите му, въпреки негативния демографски тренд, продължават напъните за екстензивно профилно развитие. Картата няма да върне профилната структура изцяло към държавното планиране, тя по-скоро ще бъде рамка против откриването на нови и нови висши училища, посочи Вълчев.

Депутатите ограничиха възрастта за ръководна длъжност във висшите училища до 65 години. Вече започнатите мандати ще бъдат завършени, предвиждат преходните и заключителни разпоредби на закона. Както и досега, за ректор, декан и директор на филиал, департамент или колеж се избират хабилитирани лица, които работят на основен трудов договор във висшето училище, а с ректора министърът сключва договор за управление. 

Доц. д-р Георги Йорданов от "БСП за България" настоя да се уточни понятието ръководна длъжност, тъй като освен ректор и декан с промените се добавят и ръководителите на катедри. Той посочи, че ръководителят на катедра не е юридическо лице и няма бюджет, следователно няма атрибутите на ръководна длъжност. Жаблянов попита как с административни мерки ще се увеличи стимулът за студентите и младите учени да израстват. "Тук става дума за административни длъжности, не за научни. Изказванията, че даваме път на младите, защото слагаме 65-годишна възраст на ректора, са от друга историческа епоха", коментира той.

Депутатите приеха също, че един преподавател при акредитацията може да фигурира само в едно висше училище. Това не прекратява преподаването в по няколко вуза, но спира легитимирането им с едни и същи преподаватели. 

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ