22 Септември 2021сряда11:32 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Памет

Национален герой ли ни е Левски?

Тази година честваме 182 години от рождението на Апостола

/ брой: 135

автор:Щерю Наумов

visibility 2990

Навършват се 182 години от рождението на легендарния Апостол на свободата - Васил Левски. През краткия му живот той извършва величави човешки дела, които го поставят за вечни времена в челните страници на 13-вековната история на България. 

Злокобното софийско бесило ни напомня за разпятието на Христос. До своята смърт Левски е бил почти неизвестен като личност. Познават го съратниците му, с които е имал непосредствена връзка, но популярността му започва да расте невероятно бързо след Освобождението на България, той става национален герой. Хората започват да го боготворят, без дори да осъзнават неговите значими приноси за бъдещото освобождение на България. 

Левски привлича българите със своята тайнствена загадъчност. Той се явява там, където никой не подозира, че може да се появи. Появява се "отвсякъде гонен, навсякъде приет", с различни псевдоними и дегизировки, истината и мълвата за него се смесват в много случаи в една легенда. Конспиративните комитети, които той създава в страната, обединяват многобройни български юначаги, борци за свобода, готови за саможертва. Известно е, че Хаджидимитровците са били над 100 души, а в края на 1870 г. броят е над 1000. Левски се опитва да превърне борбата във всенародно освободително дело.

Вътрешната революционна организация, която Апостола създава, има огромно значение за съвременната българска държава. Левски притежава невероятни човешки добродетели - родолюбие, воля, смайваща дързост, смелост, ловкост, хладнокръвие, физическа мощ и бързина, невероятна издържливост. Строг и взискателен, скромен и мъдър, оптимист с проницателен усет за точна преценка. Дякон с почтен християнски морал, с пословична скромност и блестящ ум и памет, които той умело използва през целия си живот, който е положил пред олтара на освободителната борба. Днес бихме казали, че Левски е безспорен лидер на Националноосвободителното движение в България в епохата на Възраждането. Благодарение на стореното от него става възможно Априлското въстание, което проправя пътя към Освобождението. 

Сега, в навечерието на неговото рождение, при онова посмъртно бесило в София отново се стичат безброй българи да положат цвете пред делото му. Но поклонници ли сме наистина на неговите завети? Докъде стига патриотичното ни чувство, завещано ни от него? Слушаме тържествени речи и горещи слова, а сетне всеки поема по стария си път: един "за парата да си продаде и душата", друг - да си мижитурка пред властта и началниците, размахвайки юмруци в кухнята. Колцина живеят по заветите на този велик българин, дал живота си, за да бъдем свободни?! Колцина наши политици демократи имат нещо общо с демокрацията, с Левски - да не говорим?! Той ни бил национален герой. Дали? 

Колко са жертвоготовните българи, които днес се борят за свобода от лъжедемокрацията, срещу корупцията и бедността на народа. Цели опашки са се подредили - кой да се уреди за посланик, кой за депутат, кой за някоя блага държавна службица... Какъв дисонанс, какъв парадокс, какъв лъжепатриотизъм демонстрираме, когато повтаряме, че Левски ни е национален герой! Всеки мисли как да си осигури всекидневно благополучие или пък как да  оцелява; забравили сме какво е да се обединим в битка за нашето бъдеще като държава и като нация. Народе??? 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 307

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 181

Моите песни

visibility 425

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 713

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 977

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 527

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ