25 Октомври 2021понеделник13:35 ч.

CHARLIE

Настоящето плаща за греховете на миналото

Жестокият факт и жестоките причини за него

/ брой: 9

автор:Велко Вълканов

visibility 1701

От дни светът живее в дълбоко потресение. Хора убиха хора. Не питам още за мотивите. Да отнемеш живота на някого е грях, за който не може да има опрощение. Грях е изобщо да убиеш друго същество. Ще призная, че имам абсолютна непоносимост към ловците. Те убиват не за да се нахранят, а за да изпитат тъмната предчовешка радост да убиват.
 Но не е възможно да не се потърсят причините за едно злодеяние, развълнувало дълбоко света. Чуха се много обяснения, но те, мисля, се плъзгат по повърхността на действителните причини за ужасното зло.
1. Несъмнен факт е, че убийствата в Париж са религиозно оцветени. Убийците са мюсюлмани, жертвите са християни. В тях намира израз насаждана и поддържана от векове непоносимост между двете световни религии. Но дали не в отделните религии, а в самата религия като социално явление не е заложена  определена нетърпимост към другите религии? Никоя религия не иска да търпи съперничеството на другите религиозни системи. Дори в християнската религия, която се смята за една от най-толерантните (ако те ударят по едната страна, дай да те ударят и по другата), намираме известна непоносимост към възможните други религии. Да си припомним първата от десетте божии заповеди, отправена към християните: "Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове, освен мен". Но странното е, че в името на "Бога свой" са водени многогодишни войни между самите християни. До неотдавна в Северна Ирландия се избиваха в кръвопролитни битки католици и протестанти - две основни направления в християнството. Но ако такава вътрешновидова борба е възможна в християнството, защо тя да не е възможна и в другите световни религии, в частност - в исляма? 
В Корана на не едно място ще откриете повелята, което се съдържа в Библията:

да нямаш други богове освен Аллах

Но и самият Аллах, както се оказва, не е в състояние да обедини вярващите в него. Жестока нетърпимост се проявява в отношенията между членовете на двете основни направления на исляма - шиити и сунити. Те са в процес на непрекъснато самоизбиване. И щом вътре в една религия е възможна такава взаимна нетърпимост, каква трябва да е нетърпимостта между християни и мюсюлмани? Стотици хиляди са християните, избити от мюсюлмани, не по-малко са и мюсюлманите, избити от християни. Убийствата продължават и до днес. Париж е едно от ужасните доказателства за това.
  Тази недостойна за нито един от боговете война трябва да има най-после край. Религиозните лидери трябва да положат всички усилия, за да намерят онова, което ще сближи, а не раздалечи техните вери. Трябва да се осъзнае, че за милиардите хора по света има две висши същества, които стоят над всичко - майката и Бога. И няма свобода, включително и свободата на словото, която да оправдае посегателството върху тези висши за хората ценности.
От тази гледна точка намирам карикатурите във френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" за съвършено неоправдани. Няма абсолютна свобода. Като всяка друга свобода, свободата на словото трябва да обслужва Доброто в света. Не вярвам днес да има човек на планетата, който да е щастлив от употребената чрез френския вестник "свобода на словото". При това, извинете, не всяка карикатура е израз на свободата на волята. В много случаи карикатурата е просто средство за изкарване на насъщния. Ще си позволя с правото на лаик да кажа, че не намирам карикатурите на "Шарли ебдо" за връх в изобразителното изкуство. Световната култура би могла да преживее и без тях. С тях обаче видяхме какво става. Днес всички - политици, граждани, хора на изкуството - освен протестни митинги трябва да си направят и много сериозни изводи за социалните отношения в света.
2. Но драмата в Париж, която е драма на цялото човечество, има и своите социални корени. Не можем да избягаме от факта, че атентаторите  произхождат, общо взето, от страни, които са били колонии на държавите, чиито граждани пострадаха от атентатите. Коя западна държава не е имала колонии в Африка, в Азия, Америка? И в коя от своите колонии колонизаторите не са безчинствали, отнасяйки се към местните хора като към животни? Само преди два века пирати отвличаха африканци - мъже, жени, деца, за да ги продадат като роби в Северна Америка. Африканци, които се бореха за своя държавна независимост,

биваха безжалостно избивани

Преди по-малко от век белгийските власти (Белгийско Конго) заедно с американските си приятели организираха преврат, в резултат на който първият министър-председател на Демократична република Конго, благородният Патрис Лумумба, бе смъкнат от власт и зверски убит. Гледах неотдавна филм за събитията от онова време, в който чух коментара на двама белгийски офицери: "Но той оскърби моя крал!" - възмутено  повиши глас единият офицер. Така значи: те са неспособни да понесат оскърблението на своя крал, но могат да разрушат една държава и да избият най-достойните нейни представители.
 Довчера цяла Африка - Судан, Тунис, Алжир, Либия, Конго, Сирия, Ливан, Ирак, Египет - беше колонизирана, като и днес продължава да търпи брутална колониална намеса. Нападнаха Либия, Ирак, Афганистан, Сирия, избивайки стотици хиляди невинни граждани, унищожавайки и заграбвайки материални ценности за милиарди долари. И всичко това става в наши дни, без при това да е потърсена предвидената в Устава на ООН отговорност.     
Днес много жители на бившите колонии стават граждани на държавата колонизатор, но все пак същински граждани те не стават. Във всички случаи те са второ качество граждани. Те са вече "французи", но дълбоко в тяхната народопсихология стои стаена обида от извършваното над техните деди именно от французите насилие. Подобни са нещата и в САЩ. Там допреди век и половина робството бе законово състояние. А само преди 50-60 години чернокожите нямаха право да влизат в ресторанти на белите, а чернокожите деца - правото да учат в училищата заедно с белите. Не е възможно двувековното робство на чернокожите в САЩ да не е оставило дълбоки следи в тяхната народопсихология. Отделни техни представители могат да стават министри, генерали, дори и президенти, но "Чичо Томовата колиба" не е забравена и не може да бъде забравена. Ето защо са толкова бурни протестите срещу убийството на едно чернокожо момче. Това е бунт не толкова на настоящето, колкото на миналото. Бихме могли да приемем, че днес настоящето плаща за греховете на миналото.
Трудно е да се каже

докога това ще продължи

Но във всички случаи дотогава, докато всички граждани по света не получат реално социално равенство, когато всеки човек ще е толкова човек, колкото всеки друг човек. Следвайки Русо, трябва да кажем, че всеки от нас трябва да има толкова много, че да не става нужда да се продава на другите, и толкова малко, че да не може да купува другите.
Необходимо става да изработим и вярно отношение към съществуващите между нас различия. Има различия, които трябва да приемем, има и различия, които трябва да отхвърлим. Ние трябва да съхраним различията, благодарение на които изграждаме своята социална идентичност, и да отхвърлим различията, които ни поставят в нечие политическо, икономическо, социално подчинение. Всеки, без да пречи на другите, трябва да може да  бъде такъв, какъвто иска.
3. Трябва да съзнаем обаче, че дълбока промяна в социалния статус на хората по света трудно ще бъде осъществена, ако не се промени господстващата в света политико-икономическа система. Ако човечеството не се освободи от опеката на октопода САЩ, трудно можем да очакваме положителни промени. Днес десетки народи се намират под икономическото и политическото господство на тази кошмарна държава,

която не познава нито правото, нито морала

Щатите ускорено действат да подчинят на себе си и останалата част от света. Всеки опит за неподчинение се наказва с цялата безапелационна жестокост. Разгромиха достойната държава Сърбия само защото тя си позволи да защити своя суверенитет. Невероятни усилия се полагат да се пречупи държавническата власт в Русия, която единствена от големите държави продължава решително да отстоява своите национални интереси и държавен суверенитет. Русия е обградена от постоянно разгръщана система от нападателни оръжия, които в определен момент може да бъдат поставени в действие. За огромно съжаление България също е включена в тази изключително опасна за самата нея стратегия.
Ако иска да се спаси, човечеството трябва да се противопостави с цялата си мощ на фундаментализма на държавата САЩ. Дилемата днес е наистина такава: Човечеството или САЩ.
 

Връщат малките в училище, ако се тестват на входа

автор:Дума

visibility 212

Медици: Който е против мерките, е против обществото

автор:Дума

visibility 171

COVID-19: Минахме пиковите стойности на третата вълна

автор:Дума

visibility 237

България може да поеме нов дълг от 500 млн. лева

автор:Дума

visibility 137

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 204

Как се тестват учениците в Европа?

автор:Дума

visibility 9

СЗО: Пандемията ще свърши, когато светът пожелае

автор:Дума

visibility 151

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 318

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 284

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 76

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 54

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ