18 Юни 2021петък21:11 ч.

Наследството на ГЕРБ

/ брой: 59

автор:Алеко Бичевски

visibility 2627

Днес правителството на ГЕРБ отива в историята. Президентът ще разпусне Народното събрание, което признателният народ вече замеря с камъни и домати, и ще обяви състава на служебния кабинет, който трябва да подготви предсрочните избори. В този смисъл настоящият исторически момент е време на равносметка. Какво ни остави това управление?
На първо място остави ни стотици безутешно влюбени в премиера-слънце репортерки, които ден и нощ го преследваха с микрофоните си. И така да се каже, не го оставяха да си гледа отговорните задачи на поверения му пост.
Остави най-видните водещи на водещите телевизии - Бареков, разбира се, Карбовски, Д. Найденова, Цв. Ризова, Б. Василев и още един, чието име ще пропуснем от уважение към славното му минало - скарани кой е по-предан и по-лоялен към Б.Б. Цели четири години те водиха люта битка за сърцето на премиера-слънце, въпреки че един с друг не си говореха. А някои от тях дори се съдеха взаимно за обиди и клевети.  
Така от дума на дума, от микрофон на микрофон, от интервю на интервю, държавната хазна бе изпразнена. С удивителна лекота, лежерно и под нестихващите аплодисменти на гореспоменатите репортерки и водещи от водещите медии, управлението похарчи за 4 години 4 млрд. лв. и взе още толкова във вид на заеми. Т.е., като се тегли чертата, се вижда, че във вид на финикийски знаци то ни струва около 8 млрд. лв. суха пара.
И какво получихме насреща срещу профуканите 8 млрд. лв.? Нито бяха построени нови училища, нови болници, нови заводи. Нито бяха развити нови отрасли в икономиката. Нито бяха съживени стари. Нито беше увеличено потреблението, което в България е с най-голям спад за периода сред всички страни-членки на ЕС. Само едни магистрали, които при това още са незавършени и парите към подизпълнителите още са неразплатени, което вдигна и излъганите строители на бунтове.
Осем милиарда лева бяха изхарчени, но пенсиите не бяха увеличени. Доходите бяха замразени. Парите към бизнеса в голямата си част бяха спрени. Що се отнася конкретно до пенсиите, 4 г. Б.Б. викаше: "Те ги увеличиха в последния си ден, а пък аз плащам увеличените пенсии!" Оказа се, че истината е малко по-различна. "Той ги е плащал", само че с "техните пари" - с парите от фискалният резерв, които предвидливо му остави предишното управление. Защото "Те" наистина увеличиха пенсиите, но и оставиха пари, с които "Той" да ги плаща.
Към наследството на ГЕРБ може да бъде записан годишният доклад на Световния икономически форум за 2012 г., който показва потресаващ срив за България спрямо 2008 г. по най-важния икономически показател за всяка държава - конкурентоспособност. И как няма да е така, когато това правителство буквално срина науката до под чертата на мизерията.
В същото време оглавихме почти всички негативни класации в ЕС. "Прозрачност без граници" ни връчи приза за миналата година за най-корумпирана държава в ЕС, след Гърция. България е страната с най-голям дял на сивата икономика. Имаме най-скъпите банкови кредити в съюза. Със закрити над 350 хил. работни места сме в челото по спад на заетостта заедно с Испания, Гърция и Португалия. Твърдо последни сме в ЕС по качество на здравеопазване и първи по износ на дипломирани медицински кадри.
По брой на управленски кадри с фалшиви дипломи на глава от населението - т.нар. калинки обаче сме абсолютни шампиони. Тук продължаваме да копаем дъното. Михаил Миков изказа подозрения, че последната шефка на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която премиерът лично представи и която се задържа на поста си цели три дни, е заела отговорната управленска позиция съвсем без диплома! Просто я зарязала в Техническия университет някъде в края на миналия век и хукнала да прави кариера. Въобще при това управление вече стана новина, ако някой новоназначен на отговорен пост във властта има редовна диплома, документи и чисто съдебно минало.
Блазе му на следващото правителство. При това наследство, каквото и да направи, все ще е успешно.     
 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ