27 Септември 2022вторник00:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°. Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°.

Нгуен Тхи Зоан:

Нашите страни имат още много потенциал помежду си

Трябва да използваме секторите, в които имаме потенциал и общи интереси, казва вицепрезидентът на Социалистическа република Виетнам

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 1138

Къдринка Къдринова
зам. главен редактор на сп. "ТЕМА", специално за ДУМА

Г-жа Нгуен Тхи Зоан е вицепрезидент на Социалистическа република Виетнам. Тя е начело на официална виетнамска делегация, която е на посещение в България от 18 до 20 октомври по покана на българския вицепрезидент Ангел Марин. Заедно с делегацията са и около 50 виетнамски бизнесмени. Вчера г-жа Нгуен Тхи Зоан има среща с президента Георги Първанов.

- Уважаема г-жо вицепрезидент, вие оглавявате посещение на виетнамска официална делегация у нас. Как бихте описали настоящото състояние на контактите между нашите две страни?
- Виетнам и България установяват дипломатически взаимоотношения на 8 Февруари 1950 г. През 2010 г. се навършиха 60 години от тази важна стъпка в историята на традиционното приятелство и двустранно сътрудничество между двата ни народа.
През последните години политическите отношения между Виетнам и България се развиват непрекъснато, налице е размяната на визити на ръководители на двете страни, включително тези на министър-председателя Сергей Станишев (ноември 2006 г.), вицепрезидента Ангел Марин (април 2007 г.), вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин (ноември 2008 г.), президента Георги Първанов (януари 2009 г.), вицепрезидента Чъонг Ми Хоа (октомври 2005 г.), президента на Националното събрание Нгуен Фу Чонг (юни 2008 г.), първия вицепремиер Нгуен Шин Хунг (юли 2010 г.). В качеството си на вицепрезидент на Виетнам аз съм на официално посещение в България от 18 до 20 октомври т.г.
Радвам се да отбележа положителното развитие на двустранните икономически, търговски и инвестиционни връзки, макар и все още не на нивото на добрите политически отношения и потенциала на двете страни. През 2009 г. двустранният стокообмен достига 70 миллиона долара. С 8 проекта на стойност 31 милиона долара в момента България е на 54-то място от общо 91 страни и територии, инвестиращи във Виетнам. Налице е растящ интерес на предприемачи и от двете страни към двата ни пазара.
Освен икономически, търговски и инвестиционни връзки двете държави все още имат голям и недостатъчно разработен потенциал за сътрудничество в сфери като образованието, подготовката, туризма, отглеждането и преработването на селскостопанска и хранителна пордукция.
Като цяло отношенията Виетнам - България вървят по възходящ път, а техният фундамент са 60 години традиционно приятелство. Можем да продължим да подсилваме двустранното ползотворно сътрудничество в сфери, в които и двете страни имат потенциал за в бъдеще.
- Какви са главните теми в разговорите ви по време на визитата?
- Главната цел на моята визита е да се потвърди важността на дълголетното традиционно сътрудничество, изграждано и от двете страни през последните 60 години, както и желанието да се продължат тези връзки. Наред с това ние ще обсъдим ситуацията и възможността за подсилване на икономическите, търговските и инвестиционните дейности в интерес и на двете страни. Също така - възможностите за разширяване на сътрудничеството в области, в които и двете страни имат сходни преимущества и изисквания като образованието, подготовката, преработването на селскостопанска продукция и на морски и речни продукти, транспорта. Двете страни ще обсъдят и важната роля на виетнамската общност в България като мост за развитието на двустранните отношения.
- Известно е, че вие сте учила в България преди години. Ще споделите ли личните си спомени за нашата страна? Какво е мястото на виетнамците, които са български възпитаници, в друстранните ни отношения?
- Все още пазя скъпи и много хубави спомени от следването ми в България. Съквартирантката ми, която беше толкова мила и стриктна, българските традиционни шишчета и шопската салата, общежитията в Студентския град в Дървеница с многото му зелени площи, госпожа домакинката, която беше толкоса любвеобилна. Също така помня и Икономическия институт "Карл Маркс" и преподавателите, които много ми помогнаха по време на четирите ми години следване там. Помня българите, които винаги предлагаха на виетнамските студенти своето топло приятелство. В съзнанието ми България е като една роза със специален аромат, в който са и създателите на славянската писменост, и гениалната поетеса Блага Димитрова, и великата пророчица баба Ванга, и националният герой Васил Левски. За мен е удоволствие да наблюдавам развитието на България по множество информационни канали - с приемането й в ЕС, с постояното подобрение на живота на хората и продължаващото нарастване на дохода на глава от населението. Доколкото знам, България бе засегната от световната финансово-икономическа криза през последните две години. Въпреки това съм убедена, че вашата страна ще превъзмогне кризата и постепенно ще възвърне нивото си на икономически растеж и ще се превърне във важен фактор за мир и стабилност в Южна Европа и на Балканския полуостров.
През последните 60 години хиляди виетнамски граждани са получили образование и подготовка във вашата страна. Днес те работят в ключови сфери във Виетнам и имат огромен принос за страната. Много  професори, доктори, инженери, водещи експерти, талантливи творци, изявени атлети или сръчни работници са били подготвени в България и сега заемат висши постове в държавните агенции на Виетнам. Всички те са благодарни на народа и правителството на България, че са им предоставили необходимите възможности за учението и подготовката, особено по време на най-трудните години на нашите войни в защита на националната ни независимост и за обединение. Всяка година бившите студенти, учили в България, активно работят с българското посолство в Ханой за организирането на обмени и срещи по случай големите български празници, като например Деня на освобождението на 3 март, Деня на славянската писменост на 24 май, Денят на студента на 8 декември. Финансирали са отчасти и публикуването на многобройни издания на виетнамското посолство в София, като например "Хо Ши Мин в света на розите" на виетнамски и на български и "Виетнам I наследници на дракона и феята". Също така са организирали екскурзии и визити до известни забележителности във Виетнам. Те искрено подкрепят дейността на Асоциацията за приятелство "Виетнам - България" за подсилване на традиционните взаимоотношения между двете страни.
Вярвам, че аз самата и всички онези, които са получили в България висококачествено славянско образование, ще спомогнем за съхранението на двустранното приятелство, за да може то да се предаде и на бъдещите поколения. Бихме искали да благодарим на правителството на България за благоприятните условия, създавани в миналото и днес за виетнамските студенти, работници и за виетнамската общност в България - хора, които работят и живеят във вашата страна, имат стабилен живот и много добре се интегрират в обществото.
- Виетнам е известен със своите икономически успехи през последните години. Отразява ли се на икономиката на вашата страна световната криза и в каква степен?
- Огромните и историческите постижения, осъществявани в процеса на стартираната през 1986 г. реформа, извадиха Виетнам от бедността и изостаналостта заради войните и го превърнаха в страна на мира и политическо-социалната стабилност с динамична икономика. Виетнам развива индустриализация и модернизация и се превръща в привлекателна и надеждна дестинация за чужди инвеститори и туристи.
Глобалната финансово-икономическа криза има негативни ефекти върху развитието на всички страни. Като икономика с високо ниво на отвореност Виетнам също е засегнат от кризата, особено в сферата на търговията, износа, привличането на преки чуждестранни инвестиции, туризма, тудовата дейност и трудовата заетост.
За да се справим с кризата и да поправим икономическия спад, от 2008 г. насам Виетнам представя по-постепенен, но устойчив начин редица решения за подпомагане на бизнеса, продукцията, износа и стимулирането на инвестиции и консумация. Заложихме на макроикономическата стабилност, прилагайки позитивна, гъвкава и подобаваща на обстоятелствата финансова и парична политика. Гарантирахме социалната сигурност и подкрепихме намаляването на бедността. Междувременно действаме също и за създаване на условия за устойчиво развитие в перспектива, фокусирайки се върху задълбочаването и повишаването на ефективността на международната икономическа интеграция. Спомагаме също икономическото възстановяване и икономическата институционална реформа. Ускоряваме строителството на ключова инфракструктура - особрено в сфери като транспорт, енергетика, образование, здравеопазване. Продължаваме да ускоряваме и административната реформа за повишаване на капацитета на управлението. Развиваме висококачествени човешки ресурси. Подсилваме защитата на екосистемата и околната среда. Отговаряме на климатичните промени. Гарантираме социалната сигурност.
Тези решения донесоха позитивни резултати, високо оценени от международната общност. Виетнам е сред малкото страни в света с висок процент на растеж от 6,18% през 2008 г., 5,32% през 2009 г., 6,52% през първите девет месеца на 2010 г. и между 6.5-7% за цялата 2010-а. През цялата 2009 г. Виетнам привлича 21,48 милиарда долара инвестиции, а за първите пет месеца на 2010 г. - 7,1 милиарда долара през първите пет месеца на 2010. Тези цифри ярко отразяват факта, че Виетнам продължава да е привлекателна спирка за чужди инвеститори. Стандартът на живот на хората непрекъснато се подобрява. Очаква се приходите на глава от населението да достигнат 1200 долара, като по този показател ще прескочим границата за нископриходна развиваща се страна.
Фокусираме всички ресурси в икономическо възстановяване с по-голям процент на растеж, което поставя основите на несекващо развитие за в бъдеще.

 
 
 

Паундът се срина до исторически минимум спрямо долара

автор:Дума

visibility 233

Явор Божанков: България без ГЕРБ е възможна с номер 28

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 186

Емил Хумчев: Страната има нужда от стабилно управление

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 186

Драгомир Стойнев: Предлагаме таван на цените на тока, газа и водата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 186

ЕС с нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 185

Екзитпол: В Запорожието - 93% "за" Русия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 186

Гърция се отказва от руския газ

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 186

Израел не дава ПВО на Киев

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 186

Разкриват 165 секции в Турция за изборите

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ