03 Декември 2022събота07:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

ЗА ВЕКОВЕ

Народната дипломация на Движение "Русофили"

Щом в страната ви има 20 хиляди души, обединени от обичта си към Русия, колко ли са "неорганизираните" хора с памет, се чудят с много вяра в българите руските ни приятели

/ брой: 263

автор:Дума

visibility 1984

Лилия ТОМОВА
Васил ПОПОВ


Следващата 2011 г. ще е на духовните връзки между България и Русия, много разчитаме на масовото участие и на активното съдействие на 20-те хиляди членове на Националното движение "Русофили". Това заяви проф. Михаил Швидкой - специален представител на руския президент по международното културно сътрудничество и посланик за специални поръчения във външното министерство на Руската федерация, при разговора си с Николай Малинов, председател на "Русофили". Културата свързва народите, а нашите два са така близки, че няма нито кой, нито какво да ни раздели, каза още г-н Швидкой. В Русия знаят, че "Русофили" е силно и активно движение и много разчитат на неговата дейност - и културна, и просветителска, каза още той.
Председателят на НД "Русофили" Николай Малинов беше до средата на ноември на посещение в Москва, където се срещна с представители на неправителствени организации, с дипломати, с депутати в руската Държавна Дума, от Московския градски и от областния парламент, и беше на посещение в Лотишинския район на руската столица. Той връчи медали "65 години от победата над фашизма" на приятели на България.
Русия все така обича България, а фактът, че Движение "Русофили" обединява хиляди неруснаци, е показателен за това, че и вие ни помните, заяви дипломатът Александър Авдеев, от май 2008 г. - министър на културата на Руската федерация. И в България, също като у нас, вече говорим и за православните традиции на празниците, и това е една от причините поради които народите ни не могат да бъдат разединени, беше категоричен г-н Авдеев.
Николай Малинов беше приет и от к.ю.н.  Константин Косачев - дипломат, председател на комитета по международните въпроси  на Държавната Дума, член на фракцията "Единна Русия", срещна се с Виктор Шарапов, последният съветски и първият руски посланик у нас, председател на Съюза на приятелите на България в Русия, разговаря с издатели и посети като специален гост тържествата по повод 20-годишнината на в. "Российская газета".

Леонид РЕШЕТНИКОВ:
Русия не е държава, Русия е цивилизация


Движение "Русофили" е силата за обединяването на народите ни

Системата отпреди перестройката беше пред разпад. Да, Западът, ЦРУ работеха, но това им е работата на службите - да разлагат конкурентите си, така че те си я вършеха - по план.

Николай Малинов и Александър Чесноков (вдясно) след срещата си в Россотрудничество


Това каза пред ДУМА кандидатът на историческите науки, ген.-лейт. Леонид Решетников, в директорския си кабинет в Руския институт за стратегически и геополитически изследвания. Но защо комунистите от СССР не попитаха Горбачов: "Какви ги вършите, Михаил Сергеевич?", продължи г-н Решетников. Истината е, че всички му аплодираха. Затова, когато обсъждаме защо България и другите страни от някогашния Източноевропейски блок се присъединиха към НАТО, трябва да помним - именно нашата Русия след изчезването на СССР, а и години след това, беше несамостоятелна по много външнополитически въпроси и правилно разбиране за националните руски интереси в ръководството на държавата ни нямаше, каза още той.
Ген. Решетников при срещата си с Николай Малинов потвърди, че страните ни остават близки по дух. Дълбокото ми убеждение е, че божествената мисия на българската нация, на народа ви е да е рамо до рамо с руснаците - от появяването ни на този свят, та до края му, беше категоричен Леонид Решетников. Точно такава е и мисията на руския народ - да е до българите, рамо до рамо, сърце до сърце, заедно с тях, и всички изпитания да преминаваме заедно, беше категоричен генералът.
Винаги съм огласявал вижданията си на висок глас - пред и за всички, които биха искали да го чуят. Пред които не искат - също, пошегува се той. Заедно с руския народ, който е призван да носи божественото слово по света, и българите, и всички славяни трябва да помним - създадени сме, за да има светът алтернатива. Днешният модел - глобализмът, още веднъж доказва - Русия не е държава, Русия е цивилизация - народът ни е талантлив, имаме гори, нефт, газ, води. Но задачата ни, поставена от Бога, е да носим цивилизацията на света, да бъдем другият образец, различният пример за живот.
И българите, и руснаците винаги сме били подобен пример, независимо от това в какъв строй живеехме - различно възприемаме света, различно мислим, и можехме, а и още можем да обичаме. Защото се страхувам - ако Русия не се възроди като цивилизация, това ще е краят на историята. Затова трябва да имаме вяра - и в себе си, и в обичта си един към друг, и в това, че ще изпълним мисията, с която сме на земята.
Вярвам, че има път и че нашите две страни ще го намерят. Наскоро разбрах, че преди месец-два на събора на българските русофили са се събрали повече от 10 хиляди души. Става дума за истински народно движение, което обединява народите ни. И което въпреки всичко, въпреки всички, а може би - поради тях, прави възможна бъдещата ни и днешна мисия - духовността. За Движение "Русофили" трябва да пишем често и много в Русия, с открито сърце ще помагам за това, врече се ген. Решетников. Вие не сте партия, но точно вие сте силата, каза той на Николай Малинов.
И помоли до читателите на ДУМА да достигне твърдото му убеждение - само българинът може да разбере руснака, защото мислим не само с главите, а и със сърцата си. Фактът, че толкова хиляди души открито казват: "Обичаме Русия и винаги ще е така" за нашата страна, за хората й, за всеки руснак, смея да ви уверя в това, има огромно и изключително важно значение, беше категоричен Леонид Решетников.

Анатолий Лютенко (вляво), кмет на Лотошино, и Николай Малинов положиха цветя пред първия за последните 21 години паметник на българо-руската дружба


Проф. Александър ЧЕСНОКОВ
Русофилите изпълняват апостолска мисия


Обединените в движението българи пазят традициите и гледат напред


Годината на Русия в България и на България в Русия даде силен тласък за културните и духовните връзки между нашите страни.
Това сподели пред ДУМА проф. Александър Чесноков, заместник-ръководител на Федералната агенция по ОНД, съотечествениците в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество, известна повече като Россотрудничество, след срещата си с Николай Малинов. Знаем колко много организирани българи са в тази истински народна мисия за дружба, колко обединено е движението ви, знаем и каква апостолска мисия изпълнявате. Русия не само помни България, ние също ви обичаме и правим всичко възможно нашите страни да си сътрудничат, допълни той. Не е нужно да говорим само за взаимоизгодно, например - икономическо сътрудничество, защото духовността, която ни свързва, също има огромно значение. Нашето поколение се познаваме, обичаме и уважаваме, а по-младите - вече не толкова, сподели г-н Чесноков. Затова единият от акцентите в бъдещата ни обща работа с "Русофили" е и изучаването на руски език в българските училища. В това начинание "Русофилите" са незаменим партньор - като уникална народна неправителствена организация. В Русия знаем, че те всеотдайно работят за и в полза на своя и на руския народ, беше категоричен г-н Чесноков. Това е и една от причините при честването на 85-годишнината на нашата организация през декември т.г., начело на която дълго време беше и първата жена-космонавт Валентина Терешкова, един от първите, комуто ще дадем думата за приветствие, да е председателят на "Русофили", обеща Александър Чесноков.

Леонид СЛУЦКИЙ:
Обречени сме на приятелство


Националните лидери ще подпишат в София икономически договори, но става дума за знакова и символична политика

Днешното развитие - и на технологиите, и на транспорта, не може да не глобализира планетата ни. Затова дейността на фондовете на мира, на Международния обществен "Руски фонд на мира" е много важна, каза за ДУМА Леонид Слуцкий, председател на руския фонд, след като разговаря с Малинов. Днес повече отвсякога трябва да пазим мира, особено в местата, където избухват политически пожари, където се срещат различни култури, религии, етноси, компоненти на цивилизацията, обясни той. Имам голямо доверие на вашата уникална гражданска организация, имам доверие и на нейния председател. Очевидно е, че сте се нагърбили с апостолска мисия, каза депутатът от руската Дума.
Утре (б.ред. - разговорът е в деня преди посещението) премиерите на България и Русия Борисов и Путин ще подпишат икономически договори. Но, разбира се, става дума за политика, при това - знакова и символична, потвърди г-н Слуцкий. Срещата между нашите национални лидери ще обозначи експанзията на България на руския пазар, както и руската - на българския пазар, а и очертаването на проектите, които бихме могли в най-близко време да реализираме. Убеден съм - разговорът ще е професионален и с позитивни последствия за нашите две страни. А и, ако мога да се пошегувам, макар и не съвсем, Русия не се отказва от интернационализма си, нали имаме и песен - "Не отрекаются, любя". Животът наистина не свършва утре... Където официалната дипломация много внимава, проправя път и смело върви напред народната дипломация. Убеден съм, че това е и една от задачите на уникалното ви гражданско движение, което Фондът "Руски фонд за мира" безусловно и изцяло подкрепя. Русия не е забравила и не е възможно да забрави България. Обединяват ни енергията, жизнелюбието - та нали исторически, географски, културно сме обречени на приятелство, каза още Леонид Слуцкий.

Москва - София

 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ