23 Юни 2024неделя20:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екипът на в. "Галерия":

Наредено ни е отгоре, обясниха полицаите

Явно Цветанов много се страхува от темата за имотите му, категорична бе Кристина Патрашкова

/ брой: 247

автор:Ралица Табакова

visibility 2534

Кристина Патрашкова: - Колегата Добромир Добрев и нашият шофьор отидоха вчера за втори път до село Шума, за да направят репортаж за вилата на министър Цветанов. Малко след като се върнаха в редакцията, се появиха трима цивилни полицаи, които се представиха като служители на областната дирекция на полицията. Твърдя, че те се държаха любезно и по мое мнение дори чувстваха неудобство от това, което трябваше да правят. Те заявиха, че разследват инцидент в село Шума. Не дадоха подробности какъв е този инцидент, но обясниха: Наредено ни е отгоре, има вече досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Казаха още, че светкавично Добромир Добрев и шофьорът Юлиан Методиев трябва да бъдат отведени за разпит в областната дирекция на полицията. Искам да подчертая, че въпросите са били изключително целенасочени: "Кой ви изпрати?", "Имотите на Цветанов ли са целта на вашия репортаж?", "Какви въпроси трябваше да задавате?", "Имате ли камера и микрофон?".
Впоследствие било подхвърлено, че се разследва някаква кражба в селото. Днес обяснението на МВР се промени. Според съобщение на пресцентъра нашите колеги са били в селото, за да сгазят някаква жена. Преди часове пък се появи официалната версия на министър Цветанов, който заяви, че журналистите на в. "Галерия" въобще не са били задържани заради това, че са правили репортаж в с. Шума, защото неговите имоти били многократно снимани. Освен това се появи и друга версия - че колата, с която са били нашите колеги в село Шума, е била на криминално проявен човек. Автомобилът всъщност е лична кола на шофьорът Митрев, тя не е кола на редакцията. Той я купува в момента от свой колега. Това е изключителна спекулация и опит да бъде изместнена темата на пресконференцията. Очевидно Цветан Цветанов страшно много се страхува от темата за неговите имоти. Смятам, че това, което е показателно от тази история, е, че е абсолютно недопустимо властта да оказва някакъв натиск върху медиите и да пречи на колегите да си вършат работата.
Добромир Добрев: - Миналата седмица ние за първи път отидохме в село Шума. Както е известно, там е наследствената къща на три етажа на вътрешния министър Цветан Цветанов. Направихме снимки на имота, поговорихме с някои съседи. Още тогава ни направи впечатление тази жена, която се държеше доста неадекватно. Сякаш бе поставена точно там, за да следи всяка кола, която минава по улицата. Още тогава съседите ни казаха да не й обръщаме внимание, защото имала психически отклонения. Свършихме си работата и тази седмица решихме да доразвием случая. Както очаквахме, тази жена отново се появи, изскочи веднага. Уличката е малка, а тя живее точно срещу къщата на Цветан Цветанов. Застана пред колата, без да сме я заговаряли, нито сме вадили фотоапарат да снимаме. Жената застана пред колата, не ни пусна да минем, започна да ни заплашва и извади телефон. Разкрещя се: "Аз сега ще звънна на 112!"
Бяхме принудени да върнем назад и да свием по друга улица. След това съвсем добронамерено поговорихме с други жители на селото, те ни разказаха интересни неща за родителите на Цветан Цветанов. Прибрахме се в редакцията, всичко бе спокойно. В един момент, към 8 часа вечерта, разбираме, че сме издирвани. Номерът на колата бил подаден по сигнал за някакъв инцидент. Дойдоха полицаите, не ни казаха за какъв инцидент става въпрос. След това бяхме принудени да отидем в РДВР - София. Сами разбирате, че в този късен час всеки има лични ангажименти. Попитахме дали можем да отложим разпита за другия ден, но ни обясниха, че трябва да се отиде на секундата. В районното в една стаичка чакахме може би един час. Трябваше да се появи разследващият от Костинброд, защото този район е в неговата територия. Въпросите бяхаи изключително много, но според мен поне половината от тях нямяха нищо общо с работата ни и с нашето разследване. Най-странното бе, че накрая трябваше да подпишем декларация, че няма да нарушаваме обществения ред в бъдеще. Това бе абсурдно, защото ние не сме го нарушавали и преди това. Накрая отказаха да ни предоставят копие от това, което подписахме.
- Какви бяха въпросите, които ви задаваха?
Д.Д. - Всякакви. Първо какъв автомобил сме карали. Откъде сме минали. Къде сме спрели. Носили ли сме записващо устройство или камера. Опитали ли сме се да нагрубим жената.
- А конкретно срещу вас ли е досъдебното производство, което е образувано?
Д.Д. - Досъдебно производство срещу неизвестен извършител. И самите полицаи не можаха да ни отговорят срещу кого и за какво е. Първо беше кражба, после беше опит за блъскане на жена. Впоследствие се оказа, че колата била на криминално проявен. Те просто си сменяха версиите. Очевидно и те не знаеха какво да измислят.
- Обясниха ли ви дали ви разпитват като свидетели на въпросното престъпление или като заподозрени?
Д.Д. - Те просто не успяха да ни дадат логично обяснение дали сме заподозрени или свидетели.
- Подписахте ли тези декларации, които ви представиха?
Д.Д. - Първоначално не смятах да ги подписвам, но след това прочетох текста. Единственото, което се споменаваше там, бе, че ние декларираме повече да не нарушаваме обществения ред. Прецених, че няма да има проблем да подпиша.
К.П. - Прави ли ви впечатление, че това досъдебно производство е образувано просто свектавично? В тази държава се извършват тежки престъпления всеки ден. Каква е тази светкавична реакция и какво ли е това чудовищно престъпление в село Шума?
Явор Дачков: - Аз ще добавя само, че на колегите не е предоставен протокол и от разпита, което също е закононарушение. Те имат право на такъв, но полицаите са им отказали. Казали са, че имат само един екземпляр. Очевидно тук, за мен, става въпрос не за разследване на някакво криминално престъпление, а за опит за натиск и тормоз, и то такъв, какъвто Цветанов го разбира. Груб, публичен натиск, за да се стреснат другите. Цялото им задържане и разпитът след това са извършени в абсолютно закононарушение и в нарушение на конституцията. Това за мен си е арест в редакция, което е големият проблем. Тук не става въпрос за преувеличаване на някакъв скандал. Тук става въпрос за нещо, което може да се случи на всеки един от вас - влизане на полицаи в редакция. Трябва да има някакво наистина углавно престъпление, за да си позволят подобно нещо. Ние сме четвъртата власт и това е факт. Ако бяхме отминали този инцидент мълчаливо, може да си представим действията на МВР оттук нататък срещу медиите.
- Може ли колегата Добрев да сподели някои от най-любопитните детайли, които установи при посещението си в с. Шума?
Д.Д. - Говорихме със съседите, за да разберем живее ли в момента някой в тази вила. Разбрахме, че родителите на Цветан Цветанов преди години са живели там. Баща му, който е починал отдавна, дори е отглеждал овце в селото. Преди две-три години Цветанов е направил цялостен ремонт. Започва да ходи периодично в къщата - няколко пъти в месеца. Когато той е там, се затваря цялата улица и се спира движението. В общи линии това разбрах от разговорите си със съседите.
К.П. - Тове е съвсем нормално журналистическо любопитство. Ние не отиваме там, за да открием някаква грандиозна сензация.
Я.Д. - За мен господин Цветанов излъга, когато обяви, че задържането на колегите няма връзка с репортажа им от село Шума. Именно той ще трябва да докаже обратното. Ако наистина полицията не е била силно мотивирана да влезе в редакцията на "Галерия" и да отведе двама журналисти, ние ще считаме, че това се прави само и само за да не се рови около неговите имоти. Това става на фона на много смели хеликоптерни акции, в които се снимат имоти отгоре и отдолу. Но понеже господин Цветанов е много чувствителен на темата откъде взе парите за тези имоти, предполагам, че не иска те да бъдат снимани. Втора седмица този министър продължава да не дава отговор на въпроса откъде са парите, които е декларирал. Лятото Цветанов почиваше в най-луксозните имоти на морето и във Велинград. Нормално е да се запитаме как може да си позволи такива средства министър, който на месец изплаща 900 лева заем. Как си позволява такъв луксозен начин на живот? Властта започва някак отново да ни свиква ние нищо да не питаме за нея и да се втрурваме като глутници кучета на това, което тя ни сочи. Ние пък решихме да снимаме къщата на Цветанов. По моя преценка той реагира безумно в този случай. Веднага задвижи цялата държавна машина, за да брани частния си интерес. Това е още едно грубо негово нарушение. Той е министър, публичен човек. Ако подобно нещо се бе случило в Германия, медиите да са го разкъсали. Но Цветанов засега се ползва с комфорт от страна на медиите. Темата за имотите му дори започна полека да отпада от дневния ред на медиите.
- Жалба до прокуратурата ще подадете ли и срещу кого?
Я.Д. - Да. За извършените действия ние ще подадем жалба до прокуратурата. Смятаме също, че прокуратурата може и да се самосезира. Ще ви прочета предварително написан текст: "За извършените действия от органите на МВР на 25 октомври 2010 година спрямо репортер на в. "Галерия", представляващи грубо нарушение на законите на Република България, ще бъде подадена жалба до главния прокурор за извършване на проверка за наличие и липса на извършени престъпления по служба от длъжностни лица. Както от МВР, така и от съответния прокурор, образувал досъдебното производство." Не мисля, че отговорността трябва да носят полицаите, преки извършители на задържането. Проверката на прокуратурата следва да се насочи срещу лицето или лицата, издали заповедите и образували досъдебното производство. Забележете, че досега никой никъде не ни е показал документ въз основа на който се влиза в редакцията и се отвеждат двама колеги.
- Може ли да изясните кой е собственик на колата?
К.П. - Преди да дойдат полицаите при нас, са издирили истинския собственик на автомобила. Той е бил откаран със сирени в областната дирекция на полицията в Костинброд. След като колегите са разбрали, че са направили грешка, са го освободили и са дошли в редакцията.

В интервюто са използвани и въпроси на други медии

БНБ алармира за бум на фалшиви столевки

автор:Дума

visibility 323

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 1168

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 1049

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 1296

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 1084

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 1045

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 1283

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 1150

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 1124

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 1169

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ