23 Май 2019четвъртък17:53 ч.

Наредба забранява климатиците по фасадите в София

автор:Дума

visibility 515

Климатиците, поставени по фасадите на сградите в София, ще трябва да бъдат премахнати. Това гласи нова наредба, за която съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков. Документът трябва да зададе стандарти за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. Наредбата се отнася и до преместваемите обекти и рекламата. В нея се регламентира проблемът с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и вдигания от тях постоянен шум.
При обсъждането на Наредбата стана ясно, че нискочестотният шум и вибрации водят до безсъние и разразнителност у хората, като често се стигало и да саморазправа.
Според експертите освен за конденза и оттичането му, собствениците и фирмите, монтиращи климатични системи, трябва да са задължени да вземат необходимите мерки, свързани с избора, монтажа, експлоатацията и профилактиката на съоръженията, така че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в съседни жилища.
Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. Всеки собственик ще трябва да приведе сградата в съответствие с изискванията до определен срок и за своя сметка.
Неспазването на стандартите, заложени в Наредбата, ще води до глоби до 500 лева за физически лица и до 2000 лева за еднолични търговци и юридически лица.
Архитект Зравков обясни, че срокът за привеждане на фасадите по новите стандарти, ще бъде три години.
Наредбата за градската среда е пилотна за София, а в последствие ще бъде направена подобна за цяла България. Главният архитект уточни, че първоначално новите стандарти ще бъдат приложени на улиците "Граф Игнатиев", "Шишман", и "6-ти септември".
Здравков отбеляза, че целта е сградите да върнат автентичния си образ.

АФИС: БСП води пред ГЕРБ с 1,2%

автор:Дума

visibility 0

Пак пропадна част от новия булевард във Варна

автор:Дума

visibility 16

Жълт код за бури и градушки в 10 области

автор:Дума

visibility 224

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 97

7,3% по-малко българи са пътували за туризъм

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 97

Тереза Мей подава оставка на 24 май

автор:Дума

visibility 192

Тръмп може да подлежи на импийчмънт

автор:Дума

visibility 228

Русия предотврати терористичен акт

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 349

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 394

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 215

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ