03 Декември 2020четвъртък03:15 ч.

Новата Наредба 5 притиска финансово и административно биопроизводителите

АгроДУМА

Наредба натиска биопроизводителите

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 1777

Новата Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично земеделие поставя под допълнителен финансов и административен натиск биопроизводителите. Около това мнение се обединиха участниците в международната конференция "Биологичното земеделие в България отново на кръстопът", организирана от МЗХГ, Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) и Фондация за биологично земеделие "Биоселена" в Пловдив. Един от спорните текстове задължава контролиращото лице при наличие на неразрешени вещества да отнеме сертификата за цялото стопанство, което не може да търгува с биологични продукти за минимум 6 месеца. Няма други държави в ЕС, които да прилагат такива мерки, коментира председателят на БАБ Албена Симеонова. Най-напред се прави разследване откъде е дошло замърсяването, виновен ли е операторът, предприел ли е всички мерки за предотвратяване на случайно замърсяване. Текстовете в наредбата поставят българските биопроизводители в изключително неравностойно положение спрямо всички останали в ЕС. "Искаме да произвеждаме, а не да преминаваме по принуда към конвенционално земеделие или в сивия сектор", изтъкна Симеонова.

Някои текстове, които регламентират работата на биопроизводителите, си противоречат и създават пълен абсурд, каза доц. д-р Анна Карова от фирмата за контрол на биооператорите "Кю Сертификейшън". Наредбата предвижда пробите да се взимат по време на вегетация, когато рискът от несъответствия е по-голям. При положителни проби за непозволени вещества се прилага мярка 5.4, тя препраща към чл.18, т.2, която се отнася до удължаване на преходния период, но всъщност мярката изисква стартиране на нов преходен период от датата на установяване на нарушението, а не удължаване на преходния период, което става по друга процедура, обясни доц. Карова. Чл.18, т.2 изисква ново вземане на проби, но почвени, иска се и становище от Селскостопанската академия. Контролиращите лица не са в състояние да изпълнят разпоредбите, защото те си противоречат, изтъкна доц. Карова и допълни, че се създава още по-голяма административна и финансова тежест за оператора и контролиращите лица, без това да води до ефективност. Тя предупреди, че има огромен риск от още по-голям отлив на биопроизводители. През 2017 г. броят им у нас е спаднал с 500. През 2015 г. те са били 6173, през 2016 г. - 7262, през 2017 г. - 6822, а през 2018 г. - около 6264, съобщи Михаил Карабельов от дирекция "Растениевъдство и биологично производство" в МЗХГ. От БАБ са изпратили писмо до аграрното министерство, до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по земеделие в ЕК и до Европейския парламент с апел за преразглеждане на Наредба 5.

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Сред първенците сме по дял на харчовете за храна

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 231

ГЕРБ с лобистки поправки в енергетиката

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 231

Карантината в Германия ще продължи до 10 януари

автор:Дума

visibility 84

Великобритания одобри ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 231

Скопие: Обсъждаме "пътна карта" със София

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 231

Байдън ще действа внимателно с Китай и Иран

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 231

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 185

/ брой: 231

Иван Таков: Парите за чистота растат, София остава мръсна

автор:Деси Велева

visibility 146

/ брой: 231

Неглижирането на учените вреди на образованието и науката

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 231

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ