10 Декември 2023неделя22:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Напук на всичко БСП се запази

И социолозите, и политолозите се провалиха със своите прогнози за печален край на социалистическата партия

/ брой: 65

автор:Александър Симов

visibility 22

Александър Симов


"БСП не отлепя. БСП се закотвя на едни сравнително ниски нива". Този ироничен извод на социолога Кънчо Стойчев запомних от цялата телевизионна говорилня в нощта на изборите, която се превърна в истински разгул на безсмислието. 

Нека да обърнем внимание на тази дума - "закотвям". В нея всъщност е заложена всеки истински анализ на това, което се случи със социалистическата партия. 

Защото на тези избори не беше предвидено БСП да се закотвя. Всичко беше подготвено така, че БСП да се срине в пропастта и да падне на драматично ниски нива на доверие.

Всъщност това не е истинската дума. БСП се запази. БСП устоя. БСП показа 

здрав корен и 

политически смисъл

Нека да се върнем един месец назад, за да видим социологическите проучвания. Агенция след агенция прогнозираха резултат от около 7 на сто за БСП. Някои социолози се раздадоха докрай и говореха даже за около 6 на сто подкрепа. Телевизионни и фейсбук шамани почнаха да твърдят, че тези избори ще са бенифисният мач на БСП, след който партията ще изчезне завинаги в блатото на историята и ще се освободи терена.

Нещо повече - специално за постигането на срива на терена беше пусната и левица-менте, съставена от призраците на миналото на БСП, които посветиха цялата си кампания на тиради срещу своята бивша партия. България беше залята от плакати и билбордове на "Левицата!". Всичко това беше част от спецоперацията срещу БСП - партията се срива и веднага идват "спасителите", които пращат БСП в отровната прегръдка на ментетата. Но БСП се запази и това е голямата изненада на изборната вечер. 

Да, резултатът не е повод за празник или триумфиране. Няма как да предизвика някакво кипящо усещане за радост, но тези избори не бяха битка за победа, а за оцеляването на БСП. И в тази ситуация на яростна медийна атака левите избиратели извършиха едно тихо геройство - закотвиха своята партия. Показаха, че тя има изключително здрава основа, на която може да се стъпи, за да се работи за нов растеж.

Всички искахме резултатът да е по-добър, но болезнената истина е, че на тези избори това нямаше как да се случи. 

Те бяха битката 

за оцеляване 

те бяха изборите напук на политическите инженери и шамани. И тази задача беше изпълнена.

Как да постигнеш по-добър резултат, когато от началото на годината върху БСП бяха изсипани стотици политически интриги и пърфоманси. Нека да си припомним какво стана на конгреса. Той беше шанс БСП да покаже единство, да се сплоти около ярка социална програма и да тръгне много по-самоуверено към изборите.

В зала 3 на НДК обаче станахме свидетели на позорни сценки в които "социалисти" се опитваха да блокират трибуната, да скандират пред залата, да опитват всякакви маймунджулъци, за да привлекат вниманието на медиите и чуждестранните гости. 

Да сте виждали друга партия да прави така? Нима в ГЕРБ нямат своите противоречия и проблеми, но те стоят заровени под земята, а пред медиите партията демонстрира патетично единство. Новосформираната коалиция ПП и ДБ също се разтърси от проблеми и противоречия, но тяхната медийна паяжина набързо потопи темата, а на преден план поставиха усмихнатите снимки и триумфалисткото усещане, че победата ще е за тях. "Възраждане" също имат своите проблеми, но медийното присъствие на партията е гръмко и непоколебимо. За ДПС пък да не говорим. Там мъртвото спокойствие е основно правило.

И на този фон нека да видим БСП, която с години е подложена на безкрайна медийна екзекуция. Много хора направиха кариера от участията си в сутрешни блокове и патологичното си желание да изкарват мръсните ризи и да се правят на най-възвишените леви съвести. 

Изправени пред криза с цените, пред разтърсваща инфлация, пред геополитическа буря и несигурност, българските граждани съвсем естествено търсят стабилност. И ако гледат телевизия могат ли да си кажат, че ще получат тази стабилност от БСП. От БСП, която постоянно е подложена на вътрешни гърчове, обвинения, скандали и политически драми? От БСП, която е вечният виновник за всички проблеми на България, а всякакви недомислия си правят упражнения с нея?

Заради това запазването на социалистическата партия е една от 

изненадите на 

изборната вечер 

Убеден съм, че целият социологически батальон беше подготвен с опорните точки за края на БСП и за новия възход на "Левицата!". Това беше замисълът от самото начало. Кротката мъдрост на левия избирател провали тази схема.

Картината след изборите е доста безрадостна. Дори и повърхностният анализ показва, че всяка една партия в НС без "Възраждане", губи гласове. Математическото уравнение ПП+ДБ взима по-малко, отколкото по отделно. При ДПС и при ГЕРБ има отлив. БСП има най-малка загуба на гласове. Пак да повторя - това не е повод за отваряне на шампанско, но пък е ясен знак към всички политически инженери, че номерата им вече не минават лесно.

При това този най-малък отлив дойде при жестоката преса точно срещу БСП. Всички знаят, че ресурсите на служебното правителство бяха впрегнати в заличаването на БСП - областни управители, държавни служители и кой ли още не. БСП беше подложена на безмилостен натиск, но тези, които го направиха наистина подценяват силата на левия избирател. В ситуация на криза той проявява най-голямата си стратегическа мъдрост. И наказа ментето, а не собствената си партия.

Защо БСП беше така атакувана? 

Няколко основни причини. На първо място либералните медии се опитаха да поставят автентичната левица на колене, за да могат ПП/ДБ безпроблемно да се представят за истинската алтернатива на ГЕРБ. Това е политически абсурд. Тези, които едно време бяха под мускула на Борисов днес да твърдят, че са основните му противници. Но картината стана възможна заради постоянния социологически и медиен натиск към БСП. 

Партията стана неудобна и заради мощната си социална програма, която винаги е най-добрият лакмус за това, че всички останали формации са под една или друга форма олигархични и не носят никаква реална промяна. 

Не се опитвам да успокоя никого. 

БСП има много проблеми за решаване, тепърва й предстои голямата битка за връщане на доверие, но фактът, че тя не беше заличена и срината е началото на някаква надежда. Защото, ако планът беше успял днес щяхме да гледаме как ментето-левица се пъчи от телевизионните екрани, а Мая Манолова припада от кандидат-президентски амбиции.

Нека да не се заблуждаме - 

цялата политическа 

система е в криза 

Дали тя се дължи на постоянното инженерство или на дългите пипала на американското посолство е много трудно да се каже, но фактът е факт. България е изтормозена и издрана от вечни политически интриги и управления, които са затънали в безвремие и безперспективност.

Точно заради това на хоризонта изникват все по-измислени и телевизионни партии. Те са най-очевидният симптом за кризата. Кухите формации, които обезсърчиха всяка идея за промяна. Корпоративният вот, който постоянно вкарва безсмислия и политически чудовища в парламента. Атаката срещу единствената реална и автентична партия е атака срещу идеята за нормална България със силна социална насоченост.

И само си представете - колко "приятели" на БСП в последните три години преливаха гласове към всяко ново политическо чудо, колко "социалисти" помагаха на всяка нова партия, за да сложат собствената си на колене.

И като се замисля във вечерта на изборите всички тези са били много разочаровани. Убеден съм. Направиха всичко възможно да съсипят БСП.

Но БСП оцеля. БСП се запази.

И оттук-нататък може само да расте нагоре.

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 972

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 938

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 901

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 966

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ