01 Юни 2020понеделник16:24 ч.

Няколко думи

НАПраво закривай!

/ брой: 135

автор:Валентин Георгиев

visibility 1299

Грандиозен гаф с последваща параноя! Това е, което се случва в държавата от денонощие насам.  Няма как другояче да се нарече безпрецедентният теч на лични данни от НАП с последната хакерска атака, която проби системата на националната ни сигурност. Признаха го дори самите управляващи, което също е без прецедент. Сконфузено, хрисимо, видимо притеснени, объркани в обясненията си, които се сменят на час.  

Борисов, естествено, се скри от прожекторите, като прати Горанов и Маринов да се обясняват на медиите. Те в общи линии повториха това, което всички вече знаеха. И затвърдиха написаното от извършителите в първия анонимен мейл: "Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е пародийна." 

Скандалът продължи да се точи през целия вчерашен ден, като атаките преминаха в открит рекет - течът бил от 11 години насам, данните били хаквани и през 2012-а, но никой не разбрал. Обещават се нови порции с разкрития, защото "глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината." Това вече намирисва на терористична среда, където истина или лъжа може да е всичко и да идва от всеки. Защото съмненията и въпросите остават да висят без задоволителен отговор.    

На кого да вярваме при толкова версии и разминаване между тях? И дали си струва да се вярва на някого, след като държавата е като разграден двор? Ами ако е инсценировка на самите управляващи или на кръгове около тях? За отговорност вече и не питаме, оставките биха били  най-малкото бягство от нея, но кой да ги подава, след като горе дори не осъзнават мащаба на поразиите.  

В опита да оправдае собственото си и на институциите безсилие МВР-шефът още от сутринта намеси Русия, като предположи, че оттам отмъщавали на прекрасното ни правителство заради покупката на Ф-16. Сигурно Путин умирал от страх. Или от смях. Но даже баш отговорният фактор Горанов, под чиято ведомствена шапка е НАП, определи руската връзка с Ф-16 като спекулация. С което опроверга Маринов, който бе "подкрепен" след час от самия хакер, разкрил себе си като "руснак, женен за българка". 

А Горанов, разбира се, отново няма вина. Вече с години ни го доказва - компетентност, съчетана с морал и прозрачност в действията. Няма страшно, вика. Даже изчислил, че само някакви 3% от масивите на НАП са в хакерски ръце. Нищо, че се говори за засегнати близо 5 милиона български и чужди лица и компании. Дали обаче да не търсим връзка със "счупения Търговски регистър"? Защото всичко отново намирисва на акция за прикриване и/или търговия с данни - за сметки, за дългове, за данъци и фирми, къпещи се в обществени поръчки... Истински втори Чернобил, както определи случилото се експерт. 

А за всичко това са изпапкани над 2 милиарда лева за неработещото Е-правителство. И както се разбира днес, властта е със свалени гащи. Напук на Габриел и нейната дигитализация. НАПраво закривай!

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ