Направиха говеждо от листа на спанак
/ брой: 65
Изследователи от Масачузетс откриха, че спанакът не е просто страхотна гарнитура за пържоли, а е идеален и за създаването на говеждо в лаборатории. Проучването на експерти установява, че листата на този зеленчук осигуряват икономически ефективна и екологична основа за отглеждане на месни клетки, съобщи "Стъди Файндс". Мрежата на листата на спанака служи като годен за консумация скелет за нов говежди протеин.
Инженерът от Бостънския колеж Глен Годет смята, че откриването на годна за консумация основа може да помогне за ускоряване на развитието на култивирани меса и да помогне за намаляване на тежестта върху ресурсите, които отговарят на нарастващите потребности от месо в световен мащаб.
"Нуждаем се от екологични и етични начини за отглеждане на месо, за да нахраним нарастващото население", обяснява Годет. И добавя: "В лабораторията можем да използваме пластмасови основи за култивиране на тъкани, но пластмасата не е годна за консумация."
Авторите на проучването твърдят, че успехът на техния проект предоставя план за безопасно създаване на култивирани меса в голям мащаб.
"Трябва да увеличим количеството, като отглеждаме повече клетки от листата, за да създадем по-дебела пържола. Освен това разглеждаме други зеленчуци, както и животински и рибни клетки", уточниха още експерти, цитирани от БГНЕС.
През 2017 г. същите изследователи демонстрираха, че могат да създадат човешка сърдечна тъкан, използвайки листа от спанак.