08 Април 2020сряда09:35 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Ангел Найденов:

Нападението срещу Доган е покушение срещу демокрацията

Опитът за убийство е уродлива последица от агресията, насаждана от ГЕРБ, смята говорителят на БСП

/ брой: 17

автор:Юлия Кулинска

visibility 180

Ангел Найденов е роден в Кърджали. Завършил е ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Варна, специалност инженер-навигатор. Бил е областен управител на Хасково и кмет на община Димитровград. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото НС. Член е на ИБ и на НС на БСП и негов говорител. Зам.-председател е на ПГКБ.

Цитат
"Ако има сценарий, той е, за да се омаловажи новината от оттеглянето на лидера на ДПС 


- Г-н Найденов, как ще коментирате опита за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата конференция на партията в събота?
- Въоръженото нападение срещу лидера на ДПС е изключително тежък инцидент, който може да бъде определен като покушение срещу националната сигурност, срещу демокрацията и срещу всички българи. БСП изразява силната си тревога от случващото се в политическия живот, от възможната дестабилизация на страната и от тежките последици за България. Опитът за убийство на лидер на политическа партия е уродлива последица от дълго разпалваната омраза, враждебност и агресия срещу политическите опоненти, които, за съжаление, намериха почва и бяха насаждани в последните години от управляващите от ГЕРБ.
- Адекватни ли бяха коментарите и оценките на основните политически формации за атентата?
- Повечето партии осъдиха категорично и определиха като неприемливо нападението с пистолет срещу г-н Доган. За мен няма никакво съмнение, че това е политическо покушение и с голямо притеснение гледам последвалите реакции, включително и на някои политици, които се опитват да омаловажат, да иронизират и дори да в някаква степен да злорадтстват от случилото се. Казвам всичко това с голямо притеснение, защото последиците от случая са предвидими. И за голямо съжаление те са все в негативна посока, в посока, създаваща опасност за хората и за обществото като цяло.
Никой няма основание да подценява нападението и не може да се приеме версията, че това е едва ли не инсценировка. Ако наистина има някакъв предварителен сценарий, може да се приеме, че той е измислен от хора, които искат да омаловажат истинската новина, а именно отеглянето на Ахмед Доган като лидер на една от големите партии в България, изборът на Лютви Местан и политическите послания в доклада.
- Анализите, които се правят в световните медии, са изключително неприятни за България... 
- Така е. Влязохме по един крайно неприятен начин в световния информационен обмени, а това, без съмнение, е изключително негативно за негативния образ на страната ни и за начина, по който светът ни възприема. Слушам коментарите, които правят в европейските медии, и те не са никак ласкави за състоянието на българския политически живот.
Публикациите са червената лампичка, която да ни изостри вниманието какво се случва в страна, в която политическите различия и разрешаването на политическите спорове, независимо дали те са между различни формации или в рамките на  една партия, се решават с оръжие. В контекста на това е опасността за българските граждани. Това води до чувстото на незащитенсот, което започват да изпитват българите при мисълта, че подобен инцидент може да се случи със силно охранявано от гардовете на НСО лице, какъвто е лидерът на ДПС. 
- Каква е вашата оценка за действията на МВР при създадената ситуация?
- Изкушавам се да разсъждавам в тази посока, но ще се въздържа и ще продължа да очаквам официалните резултати от разследването. Не защото нямам своя отговор и мнение за политическата отговорност на вътрешния министър или на служителите на МВР, а защото все още не сме чули тяхното обяснение. Полицаите бяха длъжни, подчертавам, длъжни, да реагират своевременно и да се намесят адекватно при последвалите сцени на насилие и саморазправа в залата, на които станахме сведетели. От телевизионните репортажи се видя ясно, че хора с униформи на конференцията нямаше. Те не се появиха и по време на извеждането на Октай Енимехмедов.
Ахмед Доган се защити сам от нападателя, а гардовете му дойдоха минути след това. Но реакцията и поведението на служителите тепърва ще се проверява. Факт е, че час и половина след опита за покушение полицията не се появява.
Смешно звучат обясненията на вътрешния министър, че първи на местопроизшествието в НДК са отишли трима цивилни служители от Общинска полиция. По време на конференцията около сградата не е имало нито един полицейски автомобил и не е забелязано полицейско присъствие. Пропускателният режим също е подозрително неглижиран. Не е имало скенери, с които да се проверява наличието на метални предмати. Това е абсолютно недопустимо за подобен форум и според мен въпросите към МВР и към НСО са много и са доста тежки.
Необяснима за мен е и забавената реакция на Цветан Цветанов и на премиера Бойко Борисов, който иначе е изключително чевръст и словоохотлив, когато се коментират подобни прояви на насилие, и който странно дълго време мълча в събота. Затова и думите на министъра, който в събота призова партиите да бъдат по-умерени в изказванията си, защото провокират агресия, не звучат особено искрено, защото ГЕРБ залагат на конфронтацията и омразата.
- А каква беше ролята и мястото на Националната служба за сигурност (НСО) в  разигралата се ситуация?
- НСО демонстрира липса на всякаква отговорност и професионализъм. Нейните бодигардове са длъжни да осигуряват пълната сигурност на лицето, което охраняват и за което са постъпили сигнали за заплаха срещу него, какъвто е случаят с лидера на ДПС Ахмед Доган. Та нали той точно за това се пази плътно от НСО, а не само да му бъде осигурен автомобил за придвижване!
За мен е необяснимо как гардовете, които би трябвало да са много добре обучени и тренирани, допуснаха похитителят да влезе в непосредствен контакт с охраняваното лице.И безпрепятствено да опре в главата му пистолет... Абсолютно неадекватни бяха и действията им при обезвреждането на нападателя. Октай Енимехмедов всъщност бе повален от присъстващите на пртийния форум, а не от охраната.
Нямам обяснение за реакциите на гардовете и за техните действия, след като похитителят беше повален на земята и хората започнаха да го бият и линчуват. Дори и след тяхната поява на сцената не стана ясно какво искат да направят с Енимехмедов. Дали да го обезвредят, дали да му завържат ръцете отзад, неясно с какво, дали да осигурят и да опазят веществените доказателства, които са на мястото на покушението. И се наложи почти час и половина депутат на ДПС да го пази повече, за да могат да бъдат спасени отпечатъците от него. Или пък да спасят атентатора от саморазправата, която последва...
Категоричен съм, че видяхме отвратителни сцени на насилие, които се разразиха след обезвреждането на похитителя. Нищо не може да оправдае хората, които нападнаха Енимехмедов и го пребиха брутално. Шефът на НСО ген. Коджейков обяви на пресконференцията в събота, че си е подал оставката. Какво се случва с нея обаче все още няма информация.
Оттук нататък следва да се направят внимателни анализи и оценки за действията на гардовете, както и това дали да бъде приета  оставката. Но достойното поведение изискваше в случая, когато е допусната неадекватна реакция при нападение на охранявано лице, тя да бъде подадена.
- Какво е вашето обяснение за атентата срещу Ахмед Доган?
- Намирам за изумителни спекулациите с опита за покушение дали той не е бил инсценировка и иронията, с която политици го коментират. Нападателят е психически здрав, не е бил под въздействието на уповайщи вещества. Той се е дал сметка, че има гардове на НСО, които могат да го застрелят. Действията на този човек не бива да бъдат свеждани само до привличане на внимание на един форум. Има много начини, с които това може бъде направено, без да размахва и използва оръжие. Очевидно е, че имаме добре обмислено поведение и предварителна подготовка. Хубаво е да се разсъждава върху конспиративни теории, но мисля, че в случая, те са неуместни. Факт е, че щом подобно нещо може да се случи на силно охраняван човек, какво остава за мнозинството от хората.
Очевидно службите трябва да дадат своя отговор за действията, но по-важни са изводите, които ще си направим като граждани на демократична държава, която е член на Европейския съюз. Анализът трябва да бъде представен на обществото и да бъдат взети съответните мерки както за живота и сигурността на Ахмед Доган, така и на всички български граждани.
 

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 24

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 55

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 67

ГЕРБ защитиха само банковите длъжници

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 138

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ