12 Юли 2020неделя21:57 ч.

Росен Бъчваров

НАП не успява да събере 12% от ДДС

Приходната агенция не очаква ресторантите да свалят цените заради диференцираната ставка

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 519

Данъчните липси от ДДС като процент от максималния потенциално събираем налог у нас се равняват на около 12%. Това става ясно от одитния доклад на Сметната палата за ефективността на администрирането на приходите от този данък от НАП. Делът на несъбрания от потенциално възможния ДДС в страната през последните години намалява. За 2013 г. той е бил 16%, но през 2014 г. скача до 22%. След което започва да пада, като за 2015 г. е 20%, за 2016 г. - 12%, а за 2017 г. - 11,8%. Данните всъщност са от проучване и докладване на данъчните липси от ДДС в 28-те страни членки на ЕС. Съгласно тях България се нарежда на 17 място. Средното ниво на данъчни липси от ДДС е 10%, а с най-лоши резултати са Румъния, Испания, Италия, Литва и Словакия, където този процент надхвърля 20.

Данъкът върху добавената стойност е най-големият приходоизточник в бюджета, който осигурява над 10 млрд. лв. всяка година. Одиторите от Сметната палата обаче са констатирали, че липсва утвърдена методика, по която в НАП да правят прогнози за очакваните приходи от ДДС. А това "създава риск за проследимостта и надеждността на процеса на прогнозиране на приходите от данъка".

Въвеждането на диференцирана ставка на ДДС не винаги означава намаляване на цените, коментира пред БТВ говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров по повод влизащите в сила от днес 9 процента ДДС за ресторантьорите и книгите. На много места, където е въвеждана диференцирана ставка, в преобладаващата част от случаите крайният резултат не е намаляване на потребителската цена, а оставяне на определен буфер у търговеца. В контекста на ситуацията у нас това се счита за антикризисна мярка. Ресторантският бизнес ясно и недвусмислено каза, че 9 процента ще бъдат използвани като антикризисна мярка, като марж, който да остане у търговеца, а не нещо, което ще доведе до намаляване на потребителските цени, посочи Бъчваров. На въпрос не се ли получава ситуация, в която се дават стимули на бизнеси, които най-често са хващани в нарушения, говорителят на НАП отговори, че рисковете по отношение на ресторантите и нощните заведения са относително по-големи, отколкото в останалите браншове. Но не ме карайте да правя политически изказвания, допълни той.

От днес плащанията към НАП за София ще се извършват само по електронен и банков път, съобщи БНТ. Причината е, че банката, която работи с приходната агенция, е решила от началото на следващия месец да закрие клоновете си в офисите на НАП в столицата. Аргументът е, че заради масовото навлизане на онлайн и мобилното банкиране много граждани и фирми предпочитат тези канали, които са по-удобни и бързи. От НАП уверяват, че това не променя съществено картината за плащане на данъците и осигуровките, и напомнят, че сумите ще може да се плащат физически на ПОС терминалите в клоновете на Агенцията, както и чрез електронната услуга за плащане в портала на ведомството. Росен Бъчваров поясни, че всички електронни плащания, които НАП предоставя през портала за електронни услуги, са без никакви допълнителни такси. Също без никакви такси са и плащанията на ПОС терминал във всеки офис на НАП.

Хиляди на протест срещу корупцията и мафията

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 131

Президентът поиска оставка на кабинета и главния прокурор

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 131

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 131

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 135

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 54

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 68

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ