07 Март 2021неделя14:04 ч.

След разрушаването през лятото на офис на строителна фирма в столичния район "Люлин" остана само... тоалетна чиния...

Намери се кой да гори 30 000 тона столичен боклук

/ брой: 233

автор:Деси Велева

visibility 164

След провалена първа обществена поръчка, обявена втора и удължаване на срока за приемане на оферти, София намери кой да гори 30 000 тона от боклука й. Това количество РДФ гориво, получено от преработката на сметта за една година в Завода за отпадъци в столицата, вероятно ще се превозва до циментовия завод в Девня. Той е единственият кандидат, проявил интерес да поеме част от столичната смет. Без желаещ остана обаче една от обособените позиции в поръчката - за изгаряне на други 16 000 тона на година срещу 3,3 млн. лева без ДДС.

Търгът бе обявен в средата на октомври, след като миналата година не се появиха кандидати за изгарянето на тези малки количества РДФ. Оферти се събираха до средата на ноември, но никой не прояви интерес, което наложи удължаване на срока до края на месеца. В последния момент за три от четирите обявени позиции оферти е подало дружеството "Девня цимент". То ще получи по 1,7 млн. лева без ДДС през следващите 3 години за всяка позиция или общо над 5,4 млн. лева, за да изгаря по 30 000 тона РДФ на година. 

ДУМА припомня, че през миналата година циментовият завод "Холсим" прие офертата да гори по 80 000 тона РДФ отпадък на година, а обединението "БДТ Садината", свързано с името на Христо Ковачки, още 70 000 тона. Те ще получат 30 млн. лева в следващите три години.

Столичната община ще трябва да потърси и кандидати за превоз на горивото до Девня, за който също ще са нужни финансови средства.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1565

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ