30 Юли 2021петък01:41 ч.

Позиция

Накъде вървим?

/ брой: 165

автор:Пламен Лазаров

visibility 2234

Когато през сакралната 1989 г. ми предложиха да се присъединя към партийните редици, нито за миг не съм се поколебал, въпреки че това в очите на някои мои връстници бе стъпка в грешната посока. Приех, защото винаги съм бил с леви убеждения, защото мои близки са отдали включително живота си за борбата с фашизма и капитализма. Споделях чисти идеали, че нещата наистина могат да се случат, както са били замислени в основата си от първите истински социалисти, но бързо бях попарен в тези мои представи за развитие на обществото ни.
В началото на 90-те години, когато бях изпратен като делегат на Софийската градска конференция на партията, видях истинските лица на някои от т.нар. реформатори, като например на господата Александър Томов, Николай Камов и др. Състоянието, в което се намираха тези "реформатори", станали за една нощ от комунисти - социалисти, бе неимоверно стелене и лазене пред ръководещите партията в този момент. Тези лица ме отвратиха и отблъснаха за дълго време от всякакъв партиен живот. Впоследствие се видя, че съм бил прав по отношение на тези отминали партийни фунционери и обмислях завръщане в партийните редици. За съжаление вече се бях ангажирал с друга зелена и екологична кауза в Европейския парламент, където за мое удовлетворение постигнах добри резултати за страната ни.
Търпението ми преля след събитията през последните две години, когато партията ни бе обиждана, сочена за враг номер едно от управляващите и мачкана от тях по всички възможни начини. Не можах да остана неутрален и се завърнах в редиците на социалистите. За нас, малкото останали хора с идеали, които извървяха пътя на трудните битки от елементарно човешко оцеляване до годините на някакъв, макар и минимален, възход на страната ни в т.нар. демокрация, от която сме все още тъй далече, съществува само една мисъл и тя е, че е време да помогнем. Да помогнем с натрупания житейски и политически опит, професионални знания и контакти, за да бъде възвърнато на БСП  полагащото се челно място в обществено-политическия живот на България. Имайки пълната подкрепа и на европейските социалисти, трябва да използваме всички вътрешни и външни възможности за разкриване истинската същност на сегашното управление.
Днес партията повече отвсякога се нуждае от опитни, активни и действени кадри, готови да влязат в пълноценна битка с конкуренцията на политическия небосклон, показвайки истинското й фалшиво лице и посочвайки в същото време пътя, който трябва да бъде извървян, за да се постигнат исканите резултати. За това предстоящите президентски и местни избори са жизненоважни за постигане на промяна в мястото на БСП в обществено-политическия живот и връщане доверието на гражданите и избирателите в София към социалистическите идеи, ценности и морал.
Важно е в бъдещия местен парламент на София да присъстват не само политици, а и експерти, които ще са в позиция да вземат дейно участие в обсъждане специфичните проблеми на управлението на града и ще могат компетентно и адекватно да реагират при необходимост. София е за всички нейни граждани, а мястото на БСП е водещо в   промените.
По отношение на президентските избори винаги съм считал, че една партия трябва да излъчи свой силен вътрешен кандидат, независимо дали той е в позицията на печеливш или не. Затова считам за обида по отношение на огромната маса от редови членове издигането на кандидат за президент от името на БСП на човек извън партийните структури. Още повече - издигането на кандидат, толкова близък до гореспоменатите господа бивши партийни ръководители и настоящи партийни ренегати. Тази кандидатура е губеща изначало, най-малкото защото не е припозната като своя от по-голямата част от партийните ни структури. И след няколко месеца пак ще дойде моментът да си говорим защо не успяхме и къде бе допусната грешка. Но това вече ще е тема без значение.
Време е в лицата, представляващи партията ни, да настъпи някаква промяна. Важно е да има приемственост, важно е да се слеят опитът на по-старото поколение и устремът на младостта. Но още по-важно е младите хора и тези, които градят настоящето на България, да разпознаят в БСП партията, която ще ги поведе и ще ни извади от тежкия нокдаун, в който е изпаднала страната. Но затова е нужна промяна в мисленето и промяна в действията на всеки от нас.

БСП и ИТН постигнаха съгласие за съдебната реформа

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 145

Апелативният съд остави "Врана" на Сакскобургготски

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 145

Преговорите за кабинет пред провал

автор:Юлия Кулинска

visibility 238

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 901

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 138

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 106

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 145

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ