26 Март 2023неделя06:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Накъде ще поеме Румъния

Корупция, злоупотреба с влияние, порочни практики - такава е предизборната обстановка в северната ни съседка

/ брой: 280

автор:Васил Савов

visibility 1470

Резултатите от избори винаги са будили интерес. Но още по-голям интерес представлява периодът преди изборите. Той е изпълнен с пикантни сцени на политически борби, невероятни истории на междупартийни сделки, задкулисни разговори на не твърде цивилизационно равнище. Така е в цял свят, но Балканите си имат свой особен оттенък, неподдаващ се на имитация. А прилика между самите балкански държави, между България и Румъния примерно, колкото искате.
Месец преди парламентарните избори в северната ни съседка "Медиафакс" публикува имотното състояние на представителите на политическите партии, кандидатстващи за парламента. "Не е било никога досега парламентарната политика и живот в Румъния да са били кристално чисти", признава в. "Журналул национал". "Напротив, продажба на гласове, корупция, злоупотреба с влияние, използване на длъжност в лична полза са били и са широко използвани от всяка партия в публичното пространство и обществото. Но никога не се е стигало до такъв нисък праг, до отвратителна атмосфера, за каквато се съобщава сега." Посочени са и имената на известни личности. Сред тях е нашумелият в печата евродепутат и крупен бизнесмен Джордже (Джиджи) Бекали, кандидат на Национално-либералната партия (НЛП), който притежава 340 хектара селскостопанска земя, 22 хектара гора, държи мажоритарен процент от акции в редица компании и дружества. Предоставил е заеми на редица физически и юридически лица. Собственик е на няколко апартамента в Букурещ и провинцията. Фигурират имената и на представители на опозиционната Алианс "Дясна Румъния" (АДР). Някои от тях освен недвижима собственост в Румъния са притежатели на акции в чуждестранни банки, вили в Холивуд, банкови сметки в евро и долари в САЩ и други западни страни.
Особено внимание печатът отделя на кандидата за депутат Дан Дяконеску, съвсем наскоро основал "Партия на народа". Този "служител на народа" е вербувал членове на своята партия не с идеи или политически проекти. Който иска да влезе в парламента, да се бръкне с 50 000 или 75 000 евро. С такъв финансов принос участват редица известни политици, ръководни дейци от други политически партии. В списъка влизат и кандидати на Социаллибералния съюз (СЛС), повечето от контингента на либералите.

Депутати на пазара

Практиката показа две комбинации (а може би и повече) на взаимодействие между икономическа мощ и политическа роля. В единия случай двете възможности се съсредоточават в една личност (посоченият по-горе Джиджи Бекали). В другия - икономически мощният е в сянка и предоставя производната политическа част на депутати, министри, медийни магнати. В зависимост от "гъвкавостта в кръста" последните прехождат от партия в партия (Себастиан Гица от Плоещ, смятан за най-богатия човек в страната, дърпа конците).
Но това е само един кадър от филма за предизборната обстановка. Към него се прибавя и любопитен момент от "топлата връзка" между пари и политика. Вестник "Национал" излезе с материал, в който надълго и нашироко са изложени "геройствата" на някой си Джелу Вишан, обвързан с групировка, включваща сегашния председател на опозиционната Демократическо-либерална партия (ДЛП) Василе Блага и бившия министър Раду Берчану. Разобличиха го в корупция и други престъпления. Скандалът обещава да разтърси партията на десницата точно в периода на изборите.
Сега е времето и за миграция на неуспелите досега политически дейци да се прехвърлят от партия в партия с обещаващи перспективи. Известният социолог Василе Дънку изложи свои наблюдения върху това явление. Дори утвърдени политици разчитат на протекцията на т.нар. барони (местни величия с икономическа и политическа власт). "Мнозинството от нашите лидери, сочи Дънку, са без електорат, не са успели да спечелят доверието на хората, не търсят популярност с теми или проекти. Представят се за звезди и ползват телевизията за връзка с населението." Така местните богаташи вече печелят центъра, създават депутати и сенатори. Според него зависимостта на политиците в Букурещ от локалните групировки "е ракът на равновесното развитие на Румъния". Постепенно Букурещ губи част от своята политическа тежест като статут на столица.

Политически интриги

Както и досега, преди избори се пускат в ход разобличения и интриги срещу партийни ръководители. Представители на десницата прогнозират, че след изборите Виктор Понта няма да бъде премиер, като му приписват редица слабости, но особено "важно" - президентът Бъсеску няма да го номинира и да му възложи мандата. Въпреки че предвижданията за резултатите от изборите са в полза на СЛС и Социалдемократическата партия. Вестник "Романия либера" публикува тези дни сондаж за изборните резултати, предадени по телевизия "Реалитате". От данните се вижда, че СЛС ще спечели 62% от гласовете, Алианс "Дясна Румъния" - 15%, "Партията на народа" - 14%, Демократичният съюз на унгарците (ДСУР) - 3 на сто. Но същевременно се признава, че всичко зависи от броя на гласувалите.
По този повод се появиха съобщения за разногласия сред ръководството на Национал-либералната партия (НЛП), която е съставна част от СЛС. Различията са между сегашния неин лидер Крин Антонеску и бившия - Кълин Попеску-Търичану. Последният смята, че въпреки очакваната победа на СЛС с повече от 50%, в бъдещото правителство трябвало да участва и партията на унгарците. Други ръководители на партията категорично отхвърлят кооптирането на унгарците. Председателят на ДСУР Келемен Хунор направи декларация, че "в този момент съюзът няма предпочитания във връзка с евентуално следизборно обвързване". В целия период от 22 години насам партията на унгарците, подобно на нашата ДПС, не е поемала ангажимент преди изборите с друга политическа партия, а очаква да види "накъде ще задуха вятърът".
Печатът обилно ръси сред обществото различни слухове и догадки за следизборното разположение на силите. Лидерът на ДЛП Василе Блага лансира няколко варианта, но без участието на управляващата сега коалиция. На варианта правителство без сегашния премиер Понта в. "Адевърул" изтъква, че ако президентът прибегне към такава стъпка, той "ще изпадне в безтегловност". Политическото напрежение ще нарасне, което не се приема от Брюксел.

Социално-икономическите проблеми се изострят

"Цените все растат, ние ставаме все по-бедни" - тревожно съобщава в. "Зиуа". В периода от юли 2011 до юли 2012 г. увеличението на цените на енергоносителите са нараснали със 7,5%, на потребителските стоки - 5,5%, според Националния статистически институт. Председателят на Асоциацията на бизнесмените в Румъния Флорин Погонару се оплаква, че компаниите, които вече 20 години изпълняват проекти с европейски пари, не могат да ги довършат поради закъснение на плащанията. Освен това след последната среща на върха на ЕС по многогодишната финансова рамка в Букурещ се опасяват, че Брюксел може да постави въпроса за неусвоените средства от еврофондовете.
По прогноза на Евростат данните за икономическото развитие на Румъния ще бъдат ревизирани. Предвиденият за 2012 г. икономически растеж от 1,4% ще бъде намален на 0,8%, а според сведения на "Райфайзенбанк" ще бъде 0,5 на сто.
Незадоволителното социално-икономическо положение и продължаващото обедняване на населението намират отражение в румънския печат. "Румъния днес е опустошена страна, с разбита икономика, с банкова система и природни ресурси в ръцете на чужденци", пише коментаторът на в. "Зиуа". "Корумпираната политическа каста разпиля страната, използва държавни средства в своя изгода и на чуждестранни банки. Румъния нямаше дългове през 1990 г., а през последните 22 години натрупа планина от дългове и сега е роб на МВФ."
Румъния не е единствената страна в това окаяно положение. Но необходимостта от дълбоки структурни промени се разбира вече от мнозинството румънци. Накъде ще поеме страната след предстоящите избори?


За последните 22 години Румъния е натрупала планина от дългове заради корумпираната политическа каста, твърди в. "Зиуа"

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ