14 Август 2020петък02:35 ч.

Георги Мърков:

Нагнетяването на напрежение в БСП работи за връщането на ГЕРБ във властта

Искането за оставка на Сергей Станишев е еднолично решение на лидера на БСП - Пазарджик, твърди депутатът от Коалиция за България

/ брой: 140

автор:Юлия Кулинска

visibility 1517

- Г-н Мърков, общинската структура на БСП - Пазарджик излезе с позиция, в която настоява за оставката на лидера на БСП Сергей Станишев. Кога беше взето това решение и какъв е вашият коментар?
- Подобна позиция не е обсъждана и аз съм учуден кой е упълномощил председателя на общинската организация на БСП в Пазарджик да я огласява. Във вторник имахме заседание на областния съвет на партията. Подобна точка нямаше в дневния ред и никой не е коментирал статуса на Сергей Станишев. На дебатите за напрегнатата ситуация в страната всички единодушно изразихме становището си, че в този момент не е нужно да се нагнетява допълнително напрежение в партията, защото това може да доведе до неконтролируеми процеси. В момента това работи за ГЕРБ, който търси начин на всяка цена и с всички средства да се върне във властта.
- Това означава, че декларацията е еднолично решение на лидера на общинския съвет Димитър Димитров, който я е подписал?
- Да, така е. В пазарджишката организация на БСП има неудовлетворени хора, които по време на изборите се бяха скрили и не работеха за доброто представяне на партията. Сега смятат, че по този начин ще падне правителството и те ще се качат на бял кон и занапред ще решават съдбата на партията. 
- Областният съвет на левицата ще потърси ли отговорност за действията на общинския председател на БСП в Пазарджик?
- При всички положения трябва да се потърси отговорност на Димитър Димитров, който явно работи против интересите на БСП. Той създаде проблеми още при номинирането на кандидатите за народни представители. Димитров принуди част от социалистите да не участват в дискусията при номинацията и при вътрешнопартийното гласуване, защото смяташе, че ще спечели служебно кандидат-депутатско място. Той даже стигна дотам да създаде проблеми и в Националния съвет на партията, като обясняваше на Сергей Станишев, че в Пазарджик ще се изтрепят кой да е номиниран. Това беше лъжа. Ние никога не сме имали проблеми с останалите общини. От 35 членове на областния съвет, които са представители на 10 общини, всичките подкрепиха мен, той отиде на 14 място и това явно не го удовлетворяваше.
- След загубата на местните избори, на които БСП спечели само един кмет, не трябваше ли Димитров да си подаде оставката?
-  Разбира се. На местните избори пазарджишката организация загуби кметския вот в 31 села, а спечели само в едно. От 12 общински съветници БСП има 7. Ако си политик с морал и отговорност и ако наистина милееш за партията, трябва да поемеш вината си и да си подадеш оставката веднага. Вместо да консолидира БСП и да привлича нови членове, Димитров прави обратното. Той изгони много млади и кадърни хора. Нарочно ги подтиска и не им дава да се развиват. Щом види, че някой има качества, че става за лидер, че хората му вярват и го уважават, той веднага го изолира и съзнателно го елиминира от партийния живот.
Вече се чудя как членовете на БСП в Пазарджик продължават да го търпят да е начело на организацията. Декларацията за оставката на Сергей Станишев е последната му изцепка. Та нали самият лидер на партията настоя Димитров да е на четвърто място в листата за народни представители... Димитров обаче се разсърди и поиска да е втори. Подобни амбиции, неподплатени с качества, водят до непремерени и необмислени позиции. Вярвам, че в пазарджишката общинска партийна организация има достатъчно кадърни и мислещи хора, които ще му поискат отговорност. Ще припомня на Димитров един абзац от неговата декларация, която се отнася за самия него: "Политическа отговорност се носи по един начин - чрез оттегляне от заеманата длъжност". Призовавам да го направи и да престане да говори от името на истинските, отговорни социалисти, които не са безразлични към съдбата на БСП.

 

Ден 36: Нови блокади в София, Русе, Варна и Пловдив

автор:Дума

visibility 16

Бойко Борисов се скри от НС и протеста

автор:Павлета Давидова

visibility 85

/ брой: 155

Морският сарай на Доган се оказа изцяло незаконен

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 155

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 155

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 155

Краткии новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 129

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 77

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ