07 Март 2021неделя14:58 ч.

Наглост

/ брой: 189

автор:Евгени Гаврилов

visibility 746

Въпреки че през цялото пандемично лято задоволяваха капризите им като на непослушни деца, ресторантьорите пак са недоволни. Този път са обидени, че обществото не приема, че хем им намалиха ставката, хем приходите от ДДС намаляха, хем не намалиха цените. А уж идеята беше заради намаляването на налога кръчмарите да излязат на светло. Нищо подобно не се случи. Оборотите на заведенията паднаха с около 45 на сто. Те работят с редица ограничения и на практика с намален до 50% капацитет. По данни на НСИ спадът на чужденците, посещаващи страната ни с цел почивка през август 2020 г., е над 80%, оправдават се ресторантьорите.

В същото време държавата въведе куп облекчения за сектора - намален на 9% ДДС за ресторанти, заведения, бира и вино в барове и дискотеки, автобусни пътувания и услуги на туроператори; туристически ваучери за служителите на първа линия в борбата с КОВИД-19; дотация в размер на 60%, а впоследствие - на 80%, от заплатите и осигуровките на работещите в сектор туризъм. Малките и средните фирми в бранша могат да кандидатстват и за директни грантове от държавата. Бе одобрена и държавна помощ за туроператори, ползващи чартърни полети, в размер на 35 евро на седалка.

При тази подкрепа с парите на данъкоплатците и на фона на всички кампании за летуването в България се оказва, че цените за сезона са сериозно надути. Услугите, предоставяни от ресторанти и хотели, са скочили с 2% през юли. Излиза, че ресторантьорският бизнес, който е от най-сивите сектори в държавата, изцяло е "усвоил" в своя полза ниския ДДС, което на теория би трябвало да е в полза на крайния потребител. Ресторантьорите никога не са крили, че нямат намерение да свалят цените. Те получиха лобисткия "бонус" лично от Него, който наложи промяната, въпреки че срещу нея бяха Владислав Горанов и Менда Стоянова. След всичко това кръчмарите се обидиха на обществото. Ако и това не е наглост, здраве му кажи.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ