09 Април 2020четвъртък11:38 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Наглост до дупка

/ брой: 237

автор:Мая Йовановска

visibility 706

"Правителството от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Този проект е по-известен като "дебат по Наредба 18". Тъй рече финансовият министър Владислав Горанов. Изказването му е, меко казано, неадекватно, защото той представя ситуацията, както му е угодно и в пълен разрез с фактите. Явно Горанов за пореден път разчита  бизнесът и обществото да страдат от много къса памет. Или проявява наглост.

В наредба 18 за отчитането на оборотите от касовите апарати бяха заложени нови изисквания преди близо две години, и то тихомълком. Даже се оказа, че промяната й дойде като гръм от ясно небе дори на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Преди това нямаше абсолютно никакъв дебат, нито оценка за въздействието й - нещо, което властта традиционно си спестява. А огромните инвестиции, които се изискват от бизнеса, провокираха не дебат, а писъци на пожар. Защото заради нарушителите наказват изрядните. И така от началото на 2018-а досега в тази наредба бяха направени поредица от промени, като сроковете и изискванията бяха неколкократно изменяни.

Сега Горанов говори за "едно неравно състезание" между държавата и тези, които искали да избегнат плащанията. Впрочем, преди две години, точно преди промяната, властта призна за фискални загуби от над 300 млн. лв. и укриване на обороти от над 1 млрд. лв. годишно. Но ако има пробив и изтичат огромни суми от хазната, кой е виновен? Който яде баницата, или който му я дава? Сигурността на системата на НАП и контролът са работа на приходната агенция. Бизнесът реве, че не е готов за новите изисквания, въпросът е готова ли е НАП, щото още помним оня срив в сървърите на агенцията, която преди това се похвали с отлични тестове. Остава да разберем ще съберат ли данъчните обещаните 500 млн. лв. повече приходи. Или това е нереално.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 600

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 185

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ