02 Юли 2022събота03:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Над половината от парите на болниците отиват за заплати

Най-много за пациенти харчат "Св. Екатерина" и Инфекциозната

/ брой: 188

автор:Аида Паникян

visibility 763

Средно между 50 и 60% от приходите на държавните болници отиват за заплати. Това става ясно от публикуваните на сайта на МЗ финансови отчети на болниците с над 50% държавно участие. Има обаче и болници, в които парите за персонал са по-малко. Например в инфекциозната СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" 12% от приходите отиват за заплати, в УМБАЛ "Св.Марина" във Варна - 39%, УСБАЛ по онкология ЕАД - 27%. В същото време в СБР МАРИКОСТИНОВО например за заплати отиват 74% от приходите на болницата. Все пак ръстът на заплатите не е много голям в сравнение със същия период на 2018 г. С малко по-високи заплати могат да се похвалят работещите в "Пирогов", "Св. Анна" в София (бившата Окръжна болница), софийската "Св. Иван Рилски", пловдивската "Св. Георги", университетските в Плевен и Варна, както и в болниците в Габрово, Кърджали, Пазарджик, Разград.

Най-големи се приходите на "Пирогов". От НЗОК спешният институт е получил над 30,1 млн. лв. за първото полугодие, а от МЗ - 12,3 млн. Разходите са над 42,4 млн. лв., с което болницата е на плюс с около 500 хил. лв. За персонал отиват 58% от приходите. Просрочените задължения на "Пирогов" са 12,4 млн. лв., "Александровска" е с 11.4 млн. Университетската "Св. Георги" в Пловдив има 10,1 млн. лв. просрочени задължения, приходите й са над 72 млн. лв. за първите 6 месеца на годината, а разходите - 67 млн. лв., което все пак я изкарва на печалба с около 5 млн. лв.

"Св. Екатерина", Инфекциозна болница, Педиатрията са без просрочени задължения. Без дългове е и "Св. Иван Рилски", чиито бивш директор д-р Дечо Дечев в момента е управител на НЗОК. Голяма част от приходите на болницата отиват за скъпи медицински изделия за неврохирургичните операции. 

На всичките около 400 болници, които имат договор с касата, НЗОК е изплатила през първото тримесечие почти 481 млн. лв., а през второто - близо 501 млн. лв.

За лечението на пациент болниците харчат средно до 4500 лв. В Инфекциозна болница например за пациент се харчат 3993 лв., а в "Св. Екатерина" - 4608 лв. Във варненската "Св. Марина" един болен струва 1996 лв. на ден. По данните на МЗ един леглоден в "Пирогов" е 400 лв., в "Св. Екатерина" е 1040 лв., а в психитаричната "Св. Наум" - 137 лв. 

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 177

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 227

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 126

Китайци пият "Кукери"

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ