25 Октомври 2021понеделник04:35 ч.

Сред основните слабости на администрацията ИПИ посочва порочните обществени поръчки

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

Всеки втори лев, похарчен от държавата, отивал на вятъра, показва изследване на ИПИ

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 87

За 23 години работа на държавната администрация (от 1998 до 2020 г.) е прахосан публичен ресурс на стойност 82 млрд. лв. Това показва изследването "Успехите и провалите на българските правителства 1998-2020", което анализира работата на централната администрация чрез одитните доклади на Сметната палата. Настоящото издание, изготвяно от Института за пазарна икономика (ИПИ), е седмо поред и вече обхваща всички публикувани доклади за дейността на централната администрация до 30 юни 2021 г., които вече са общо 1035. Те обхващат 23 години от работата на администрацията и включват разходи за близо 156 млрд. лв. публични средства.
На базата на поставените оценки от одитните доклади и предварително избрани критерии, ИПИ квалифицира работата на администрацията като "успех" или "провал". Дейностите, чието изпълнение и резултати не позволяват да се причислят към една от двете групи, са определени като "некласифицирани". Цялостната картина за работата на администрацията от всички 1035 одитни доклада показва 438 случая на "провал", възлизащи на 82,6 млрд. лв. Случаите на "успех" са 257 и възлизат на 35,3 млрд. лв. 340 са "некласифицираните" случая и възлизат на 37,8 млрд. лв.
Близо половината от одитираните разходи, извършени от централната администрация в периода 1998-2020 г., могат да се определят като "провал". Около 1/4 от останалите средства са похарчени по-скоро успешно, а останалите 1/4 не могат да бъдат причислени към нито едната от двете категории. Големият брой на "провалите" показва нехайството на администрацията към парите на данъкоплатците, пише в анализа на ИПИ. В близо половината от одитираните програми, проекти и разходи държавата е лош стопанин и работи неефективно.
Основните слабости на администрацията не се променят значително през годините. В някои случаи "провалът" на администрацията е вследствие на недостатъчен административен капацитет, липса на средства и външни фактори. Много са и случаите обаче, в които се констатира незаинтересованост към управлението на публичния ресурс или умишлени злоупотреби. Основните проявления на провала са размиването на отговорностите при различни нива на изпълнение, порочните обществени поръчки, лошото управление на имуществото, липсата на ясни цели и индикатори, показващи постигането на резултати и неикономичното харчене.
Направеният преглед подсказва и какви ще са резултатите от действията на администрацията за справяне на последствията от КОВИД-епидемията. Спешността, неизвестността и необходимостта от несвойствени дейности единствено ще увеличат неефективността на и без това недобре работещата администрация, смятат от АПИ. Към началото на 2021 г. плановете на правителството са да похарчи над 3 млрд. лв. за справяне с пандемията. И докато част от средствата автоматично се разпределят по конкретни пера (добавки към пенсиите, увеличение на размера на минималната пенсия, намаляване на ставката на ДДС за определени стоки и др. подобни) и не изискват оценка, то за голяма част от мерките се изисква административен капацитет и мобилизация. Можем с голяма степен на сигурност да предположим, че проблемите са се засилили и част от похарчените КОВИД-средства страдат от пороците на лошото управление, пише в доклада.

 

 

 

Властта обеща засилен контрол и план за отваряне на училищата

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 204

Нинова призова да се отвори държавният резерв

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 204

35% от учителите плашат с оставки, синдикат - със стачка

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 204

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 204

2,50 лв. ще стигне литър бензин по Коледа

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 204

Германски министър вбеси социалдемократите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 204

Президентски избори и в Узбекистан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 82

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 146

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 136

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ