15 Декември 2019неделя12:01 ч.

Над 163 хиляди души имат усложнения от диабет

Национална програма за борба със захарната болест ще намали значително разходите, смятат експерти

/ брой: 214

автор:Аида Паникян

visibility 272

Над 163 хиляди души с диабет имат усложнения от заболяването, сочат данните на Диабетния регистър на специализираната болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев". Това бе съобщено на кръгла маса в Народното събрание на тема: "Заедно можем да победим диабета" под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазване. Все още над половината от диабетиците в България не постигат добър контрол на заболяването, което е причина за появата на усложнения - повишен риск от инфаркт, инсулт, ретинопатия, хронична бъбречна недостатъчност, ампутация на крайници и др. В България 442 хиляди души са с диабет, което е 8,3% от хората между 20 и 79 години, съобщи проф. Цветалина Танкова от "Акад. Иван Пенчев". Смята се, че поне още 200 хиляди души са с недиагностициран диабет, което налага подобряване на скрининга на предиабета. 

Национална програма за борба с диабета би намалила разходите за лечение на заболяването и на усложненията му, обясни доц. д-р Пламен Попиванов от Александровска болница. Той представи 5 и 10 годишните резултати от прилагането на подобна програма в Израел, където разходите за лечение намалели с 60%. Той припомни и разкриването на центрове за обучение на диабетици в България през 1995 г., в резултат на което за 5 години острите усложнения намалели на половина, а болничният престой на диабетици намалял от 20 на 4-5 дни. От огромно значение е проследяването и лечението на диабет тип 2 да се поеме от ендокринолозите и те да обучат пациентите да контролират болестта си, а усилията на семейните лекари да бъдат насочени в своевременното диагностициране на болестта, смята д-р Наталия Темелкова. 

Неврологът акад. Лъчезар Трайков бе категоричен, че ще подкрепи разработването на противодиабетна програма. Такъв документ е крайно необходим смята ендокринологът доц. д-р Катя Тодорова, тъй като всяка четвърта бременна у нас е в риск от развитие на гестационен диабет, което е предпоставка за развитие на диабет и у детето, и у майката.

Обществените средства, които у нас се харчат за лечение на диабет и усложненията са около 550 млн. лв. по данни на Международната диабетна федерация, като по 20% от тях са за извънболнично проследяване и за лекарства, а останалите 60% са за болнично лечение на усложненията, съобщи Доц. Зорница Миткова от МУ в София. Въвеждането на най-новите терапии, които намаляват риска от усложнения, само за 3 години са спестили на касата 20 млн. лв.

Христо Проданов: Няма разделение в БСП

автор:Дума

visibility 41

Слънчева неделя

автор:Дума

visibility 36

БСП прави законопроект за контрол на главния прокурор

автор:Дума

visibility 252

Джонсън вече мисли за реформи в страната след Брекзит

автор:Дума

visibility 237

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 333

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 514

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 442

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 603

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ