30 Октомври 2020петък04:51 ч.

Над 100 творци събира АРТКО19

Повече от 1000 произведения ще бъдат показани на най-голямото изложение за изкуство в България

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 1041

Над 100 съвременни автори с повече от 1000 произведения ще може да видим на първото издание на най-голямото изложение за българско изкуство АРТКО19. В рамките на два дни - на 26 и 27 септември, в "Платформа А6" на Националния дворец на културата ще бъде представено това, което се случва на българската арт сцена днес. Събитието събира както утвърдени, така и съвсем непознати на аудиторията имена, които представляват малка част от разнообразието на съвременното ни изкуство, научи ДУМА от Румена Калчева, пиар и комуникации в културата. 

"Само няколко месеца изминаха от идеята до реализацията на този първи за България мащабен проект. Надявам се това да е едно добро начало за подобен тип събития в България, развитие на пазара и създаване на по-добра среда за творците, които са и целите на Експо АРТКО19. Периодът на пандемията роди нови възможности, зададе посока на обединение и видимост на творци и публика. Неминуемо това ще даде и тласък на различни процеси, които да помогнат на художниците и да направят изкуството им по-видимо и по-оценено", казва Надежда Розева, организатор и създател на идеята за изложението.

Участниците са избрани след кандидатстване и предварителна селекция, като всички те са част от създадената по време на пандемията във фейсбук платформа "Купи изкуство, подкрепи художник". АРТКО19 е естествено офлайн продължение на тази инициатива, която обедини над 1000 художници и повече от 16 000 любители на изкуството по време на пандемията от КОВИД-19. 

Първият по рода си търг с произведения на съвременни живи автори ще се проведе в рамките на изложението. 70 творби ще бъдат разиграни от 18 ч. на 26 септември в "Платформа А6".  

Българските автори се оказаха неподготвени за ситуацията на пандемия, която ни застигна преди няколко месеца и този търг е нашият начин да им подадем ръка в трудния за тях момент. Надяваме се, че тази инициатива ще се превърне в устойчиво и традиционно събитие, което ще покаже на българската публика, че изкуството може да бъде важна част от нашия живот, казват организаторите.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ