29 Март 2020неделя04:03 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

НАЧАЛОТО НА КРАЯ или САЩ и ЕС срещу златните гноми на Швейцария

/ брой: 199

автор:Петър Герасимов

visibility 893

Вихрещата се от няколко години финансова буря не подмина и цитаделата на банковия неутралитет - Швейцария. Две от най-големите банкови институции в страната на шоколада и часовниците - Креди Сюис и Ю Би Ес, почти всеки месец се разтърсват от различни скандали - обвинения в пране на пари, укриване на данъци, незаконни транзакции и т.н. А това са парични централи на повече от 150 години с десетки клонове по цял свят и с десетки хиляди служители.
Едно от добрите ми журналистически попадения преди години бе интервюто с директора на столичния клон на Ю Би Ес в Берн (Union Bank of Switzerland), г-н Жан-Пиер Флюкигер. Още тогава, в последната четвърт на ХХ век, вървеше бурен скандал между Съединените щати и Швейцария: официален Вашингтон (съвсем резонно) искаше от швейцарските финансови институции да открият за проверка сметките на най-големите отвъдморски вложители. Сметки, изчисляващи се в милиони и милиарди долари. Американската държава още тогава се стремеше да разбере колко пари кътат нейните "най-солидни граждани" в живописна Швейцария. Криейки пари в банките в Цюрих, Берн или Базел, тежките бизнесмени от Америка преследваха две главни цели: първо - да "опазят" възможно по-големи суми от данъчните служби в САЩ, и второ - да държат в неведение конкурентите си относно своите реални икономически възможности.
Когато успях да стигна до кабинета на могъщия директор, специалните пратеници на едно от най-известните тогава американски списания - "Лайф", вече два месеца чакаха в Берн за подобно интервю. Напразно. Огромните врати от ковано желязо на Ю Би Ес останаха затворени за тях.
"Основният стълб на нашата дейност винаги е била банковата тайна. Така е било, така е и така ще бъде и занапред... " - заяви в интервюто г-н Флюкигер. И не без известна гордост допълни: "Тук, под краката ни, са банковите сметки на фашистки генерали, на ваши комунистически агенти, на американски магнати и на африкански крале. Имаме златни резерви, които се равняват на една четвърт от запасите на Форт Нокс! (Централния депозитор за злато в САЩ). И никога, с никого няма да споделим тайните си..." Господин директорът ми показа и т.нар. златен ключ на Ю Би Ес - малко кюлче от скъпоценния жълт метал с монограма на банката и един номер - човекът, който изречеше цифрите, написани на това кюлче, незабавно получаваше достъп до съответната банкова сметка - без допълнителни въпроси или досадни бумащини...
Днес, в началото на двайсетте години на новия век, обстановката е коренно различна. Самоувереният тон и категоричността са отстъпили значително назад. Макар че авоарите на Ю Би Ес и в момента се изчисляват на чудовищната сума от 2.2 трилиона долара, финансовият трус от 2008 г., помел няколко големи американски банки, естествено намери отражение и в тиха и живописна Швейцария.
Всъщност не е коректно да говорим за швейцарски банкови институции - това са огромни международни банкови картели, разпрострели се в четирите посоки на света. Само тази година, например, Ю Би Ес има клонове в 50 държави с 65 000 служители. Тази огромна по мащабите си финансова дейност не предпази най-големите швейцарски банки от сътресението, тръгнало от нюйоркския "Уолстрийт": внезапното намаляване на авоарите на Ю Би Ес принуди банката да вземе допълнителни средства от Сингапурската инвестиционна корпорация (най-големия акционер в Ю Би Ес), след това да потърси финансова помощ и от швейцарското правителство, и  да осъществи успешни продажби на собствени капитали (през 2007,2008 и 2009 г.)
Недостигът на капитали не е единствената беда. Креди Сюис (клонове в 50 държави, 51 000 служители) и Ю би Ес понасят и редица други удари в глобален мащаб. В периода 2007-2008 г. в Рио де Жанейро  (Бразилия) са арестувани около двайсетина банкери от Креди Сюис, Ю Би Ес, Клариден и АЕГ Приват банк, обвинени в различни незаконни действия като пране на пари, укриване на данъци, фалшифициране на банкови документи и дейности без необходимия банков лиценз.
След сложен процес през 2009 г. Министерството на правосъдието на САЩ и Федералният резерв осъждат банка Кредит Сюис да плати глоба от внушителната сума 536 милиона долара заради това, че е нарушила санкциите за финансови транзакции с Иран, наложени от ООН.
Есенният сезон на 2012-а също не вещае хубави неща за големите швейцарски банкови агломерации. Финансовите комисии на Европейския съюз обмислят приемането на нови, още по-сурови стъпки към повишаване на банковата дисциплина, прекъсването на незаконни машинации, укриване на данъци, прането на пари  и т.н.
Въпреки че Швейцария не е член на ЕС, подобни мерки неминуемо ще се отразят и върху работата на нейните банкови гиганти. И между многото неща на прицел е взет и проблемът с прословутата банкова тайна (и по-скоро потайност) на вековни институции като Креди Сюис и Ю Би Ес. Очевидно, неизменният "основен стълб", за който навремето ми говореше г-н Флюкигер, е на път да се срине: това ще бъде началото на края на Швейцария като "банков оазис" на целия свят.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ