04 Юли 2020събота13:18 ч.

Борислав Гуцанов:

На втория тур повече варненци ще гласуват за кмет

Варна се нуждае от диалогичен управленец с изявено социално мислене, какъвто е доц. Бозов, твърди депутатът от Коалиция за България

/ брой: 150

автор:Юлия Кулинска

visibility 1300

- Г-н Гуцанов, около 25% е избирателната активност на частичните избори за кмет на Варна, които се проведоха в неделя. Защо толкова малко хора отидоха до урните, за да упражнят правото си на глас?
- Практиката показва, че е трудно да се постигне висока избирателна активност на частичен вот. Убеден съм, че на втория тур много повече варненци ще излязат да гласуват. Но надали активността ще надхвърли 30-35 на сто. Това е пределът, който се постига на подобен род вотове и на други места в страната. Ако си спомняте, почти толкова беше тя и на частичния кметски избор в София. Независимо от ниската активност, процентите показват, че протестите, които бяха организирани за изгонването на Кирил Йорданов от кметския стол, са оказали влияние и хората са се поуспокоили. Смятам, че Христо Бозов е достоен да управлява Варна и съм убеден, че хората разбраха това. Неслучайно зад неговата кандидатура застанаха много политически партии, а това е показателно, че той има реални шансове да спечели на втория тур.
- Доц. Христо Бозов спечели най-много гласове и води убедително пред номинирания от ГЕРБ Иван Портних. На какво според вас се дължи фактът, че той засега печели в кметската надпревара? 
- Радостно е, че доц. Бозов спечели доверието на съгражданите ни на първия тур. Смятам, че това е логично и нормално, защото той знае как да управлява града и го е доказал. БСП застана зад неговата кандидатура, защото сме убедени, че той има силно развито чувство за справедливост. Комуникативен е и може да разговаря с хората. Освен това доц. Бозов не е силно оцветен политически. В момента Варна се нуждае от диалогичен управленец, който да е с изявено социално мислене. В трудните времена, в които живеем, хората имат нужда от това някой да чуе болките и тежненията им, да им даде съвет или да им помогне с каквото може. Това беше основният мотив и градския съвет на БСП, и аз като лидер да застанем зад кандидатурата на доц. Бозов. Зад хуманното му и отговорно отношение към обикновените хора може би стои лекарската му професия, а също и това, че през последните години доц. Бозов отговаряше като заместник-кмет в община Варна за социалните дейности. Това всъщност беще една от най-добре работещите структури във варненското кметство. Затова и избирателите го припознаха като своя избраник, който да застане начело на управлението на града.
- Освен от кметска, Варна се тресе и от политическа криза, свързана с искането за оставка на общинския съвет...
- Убеден съм, че изборът на доц. Бозов ще потуши политическата криза, защото след това трябва да има смяна на мнозинството в общинския съвет. Това е гаранцията, че новоизбраният кмет ще може да работи спокойно през останалите две години. А това може да стане единствено чрез доброто единодействие между градоначалник и общински съветници. Много бързо трябва да бъде променен начинът на работа в общината и доц. Бозов доказа като временно изпълняващ длъжността кмет решителност това да се случи. В негово лице ние виждаме желание да се работи в тази посока. БСП вече заявихме, че новият кмет на Варна трябва да е обединяваща фигура, която да бъде подкрепена от широк кръг политически партии, граждански и неправителствени организации, какъвто е доц. Бозов. На Варна й е необходима връзка между централната и местната власт, за която аз и колегите ми в парламента ще работим заедно с доц. Бозов. БСП продължава да отстоява исканията си за избори за нов общински съвет.
- Преди провеждането на изборите се появиха съмнения, че изборите ще бъдат манипулирани и купени. Имаше ли фрапиращи нарушения в изборния ден?
- Не, не смятам, че имаше манипулации от страна на нито една политическа формация. Денят премина спокойно, има нарушения, но в границите на нормалното. Бяха констатирани единични случаи на отклонения от изборното законодателство, но не считам, че те са оказали съществено влияние върху резултата. Надявам се, че такава ще бъде обстановката и следващата неделя.
Добре е, че варненци не са забравили провала на Кирил Йорданов и не са забравили неговото безумно управление. Добре е, че разбраха, че кандидатът на ГЕРБ Иван Портних е човекът на Цветан Цветанов и бившата регионална министърка Лиляна Павлова. Убеден съм, че не може да има сравнение между доц. Бозов и Портних относно това, от какво управление се нуждае Варна занапред. Слава Богу, че гневът на българите измете бившите управляващи от властта. Те вече не владеят напълно силовите прийоми на натиск и манипулация и на погазване на демократичните ценности, които бяха прилагани и по време на кметския вот преди две години, и на парламентарните избори преди месец и половина. Варненци показаха на първия тур, че са преодоляли страха от репресивния апарат на ГЕРБ и че ще гласуват свободно и по съвест тази неделя.     

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 123

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 182

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 543

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 559

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1149

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ