22 Септември 2019неделя10:51 ч.

Няколко думи

На цената на 1 лев

/ брой: 107

автор:Георги Георгиев

visibility 751

От вчерашните думи на премиера Бойко Борисов разбрахме, че той предлага фактически да се занули партийната субсидия, за да може партиите да станат собственост на олигарси милиардери, но да не плащат на социолози и политолози. Иначе това не му харесвало. Както сигурно не му харесва, че ГЕРБ бе изродена с пари от германски баварски фондации.  

Освен това от думите на финансовия министър Владислав Горанов разбрахме, че тази мярка се предлага като наказание срещу БСП, задето много си отваряла устата за неговите грешки. Как да не си спомним, че преди две години Антон Тодоров обещаваше "бившите комунисти, днес социалисти, ще бъдат подложени на дресиране чрез закон". Тогава това бе закон за борба с корупцията, сега искат да го правят чрез Закона за политическите партии. 

Реакцията на Борисов идва веднага след като преживя двойнокритичен ден. Първо холандците му зашиха един зад врата с отказа да ни пуснат в Шенген, после му го дозабиха и от ЕК с критичния си доклад. На него. На него. Не на нас. Той нали така говори - "Аз", "Ми, "Съм", "Дал", "На мене". Сега се включва компенсаторният му механизъм. 

Голяма част от злъчните коментари в социалните мрежи са също свързани с лявата опозиция - как тя ще оцелее, ще има ли кебапчета на Бузлуджа, ще има ли автобуси от страната за митинги в София, каква ще е съдбата на нейните медии.

Никой не задава тези въпроси за ГЕРБ или ДПС, което показва, че според повечето от противниците на БСП тя се финансира законно... и сега това свършва. Ерго, ГЕРБ няма тези проблеми, защото... Защо? Защо не се постави въпросът, дори Горанов не го прави, как ГЕРБ ще оцелее с 1 лев партийна субсидия? Да не би защото основните им източници на финансиране да лежат извън нея? Впрочем от "Апартаментгейт" останахме с впечатление, че в ГЕРБ имат толкова много апартаменти и къщи, че само ако половината дадат под наем, ще може да издържат поне половината си партия. Да не говорим за десетките милиони спестени по сметки и лихвите по тях. 

Има вероятност тоя дивен популизъм да не мине през НС. От БСП са за намаляване, но разумно, на субсидията, ДПС са против. ГЕРБ също са против. Изхвърлянето на Борисов е пиар. Нищо чудно при гласуването част от депутатите на ГЕРБ да ги хване "дипломатическо разстройство" и сметката да "излезе". Така ГЕРБ ще спасят субсидията, но ще могат да обвинят БСП, че е алчна за народните пари.

Впрочем, ако Борисов иска да може да продължи с популизма си, той може да предложи и народът ще се възрадва да се отнемат и партийните централи на партиите (той как си управлява от вкъщи в Банкя), и клубовете. На палатки да излязат, нека страдат. Тоя народ толкова е страдал, нека и те пострадат. А после пък да предложи да бъде намален броят на депутатите наполовина, да им се отнемат командировъчните и колите, да са облечени с власеници и да се самобичуват на път за парламента под възторжените възгласи на възторгнатото гражданство. 

А междувременно няма да променяме данъчната система, няма да диференцираме ДДС, няма да правим нищо, което би нарушило рахата на българския чорбаджия. Тоя сладък рахат, който се люля в люлка, изтъкан грижовно от държавата, която по слуховете се управлява от един, много меко казано, далеч не беден човек.  

Ако от ГЕРБ са последователни, нека си намерят олигарх, който да ги издържа, както пророкува Борисов. Или може би вече си имат и затова им е широко около врата. Борисов?!!?

Но защо пък в пристъп на лудост (премиерът вчера говори за лудост) опозицията не надплю популизма на Борисов. Нека изобщо няма субсидия, нека партиите да плащат в бюджета по 10 ст. на глас от изборите.  Нека доведем нещата до абсурд. 

Искате партии, ами платете си на бюджета! Искате да имате опозиция? Плащайте! Искате да имате парламент? Плащайте! А Баце? Него не го мислете. Той каза: "Аз бих на изборите, помните, като кмет - без 1 лев, без партия, без нищо." Така и ще ви управлява - сам, без партия, без 1 лев. Или само за 1 лев. Това ли е цената ви, българи?

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ