27 Февруари 2020четвъртък15:37 ч.

Няколко думи

На цената на 1 лев

/ брой: 107

автор:Георги Георгиев

visibility 930

От вчерашните думи на премиера Бойко Борисов разбрахме, че той предлага фактически да се занули партийната субсидия, за да може партиите да станат собственост на олигарси милиардери, но да не плащат на социолози и политолози. Иначе това не му харесвало. Както сигурно не му харесва, че ГЕРБ бе изродена с пари от германски баварски фондации.  

Освен това от думите на финансовия министър Владислав Горанов разбрахме, че тази мярка се предлага като наказание срещу БСП, задето много си отваряла устата за неговите грешки. Как да не си спомним, че преди две години Антон Тодоров обещаваше "бившите комунисти, днес социалисти, ще бъдат подложени на дресиране чрез закон". Тогава това бе закон за борба с корупцията, сега искат да го правят чрез Закона за политическите партии. 

Реакцията на Борисов идва веднага след като преживя двойнокритичен ден. Първо холандците му зашиха един зад врата с отказа да ни пуснат в Шенген, после му го дозабиха и от ЕК с критичния си доклад. На него. На него. Не на нас. Той нали така говори - "Аз", "Ми, "Съм", "Дал", "На мене". Сега се включва компенсаторният му механизъм. 

Голяма част от злъчните коментари в социалните мрежи са също свързани с лявата опозиция - как тя ще оцелее, ще има ли кебапчета на Бузлуджа, ще има ли автобуси от страната за митинги в София, каква ще е съдбата на нейните медии.

Никой не задава тези въпроси за ГЕРБ или ДПС, което показва, че според повечето от противниците на БСП тя се финансира законно... и сега това свършва. Ерго, ГЕРБ няма тези проблеми, защото... Защо? Защо не се постави въпросът, дори Горанов не го прави, как ГЕРБ ще оцелее с 1 лев партийна субсидия? Да не би защото основните им източници на финансиране да лежат извън нея? Впрочем от "Апартаментгейт" останахме с впечатление, че в ГЕРБ имат толкова много апартаменти и къщи, че само ако половината дадат под наем, ще може да издържат поне половината си партия. Да не говорим за десетките милиони спестени по сметки и лихвите по тях. 

Има вероятност тоя дивен популизъм да не мине през НС. От БСП са за намаляване, но разумно, на субсидията, ДПС са против. ГЕРБ също са против. Изхвърлянето на Борисов е пиар. Нищо чудно при гласуването част от депутатите на ГЕРБ да ги хване "дипломатическо разстройство" и сметката да "излезе". Така ГЕРБ ще спасят субсидията, но ще могат да обвинят БСП, че е алчна за народните пари.

Впрочем, ако Борисов иска да може да продължи с популизма си, той може да предложи и народът ще се възрадва да се отнемат и партийните централи на партиите (той как си управлява от вкъщи в Банкя), и клубовете. На палатки да излязат, нека страдат. Тоя народ толкова е страдал, нека и те пострадат. А после пък да предложи да бъде намален броят на депутатите наполовина, да им се отнемат командировъчните и колите, да са облечени с власеници и да се самобичуват на път за парламента под възторжените възгласи на възторгнатото гражданство. 

А междувременно няма да променяме данъчната система, няма да диференцираме ДДС, няма да правим нищо, което би нарушило рахата на българския чорбаджия. Тоя сладък рахат, който се люля в люлка, изтъкан грижовно от държавата, която по слуховете се управлява от един, много меко казано, далеч не беден човек.  

Ако от ГЕРБ са последователни, нека си намерят олигарх, който да ги издържа, както пророкува Борисов. Или може би вече си имат и затова им е широко около врата. Борисов?!!?

Но защо пък в пристъп на лудост (премиерът вчера говори за лудост) опозицията не надплю популизма на Борисов. Нека изобщо няма субсидия, нека партиите да плащат в бюджета по 10 ст. на глас от изборите.  Нека доведем нещата до абсурд. 

Искате партии, ами платете си на бюджета! Искате да имате опозиция? Плащайте! Искате да имате парламент? Плащайте! А Баце? Него не го мислете. Той каза: "Аз бих на изборите, помните, като кмет - без 1 лев, без партия, без нищо." Така и ще ви управлява - сам, без партия, без 1 лев. Или само за 1 лев. Това ли е цената ви, българи?

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 0

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 140

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 391

БСП: Статистиката заприлича на лотария

автор:Юлия Кулинска

visibility 264

/ брой: 40

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 40

САЩ ще броят $167 млрд. за ядрени оръжия

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 40

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 539

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 352

/ брой: 40

"Изтъркаха" и печатните медии

автор:Павлета Давидова

visibility 378

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ