30 Октомври 2020петък04:32 ч.

Интервю

Симеон Славчев:

На София е необходим нов модел на управление

Личното его трябва да се превъзмогне в интерес на града, казва общинският съветник от "Политическа група 5" в Столичния общински съвет

/ брой: 217

автор:Деси Велева

visibility 2313

Симеон Славчев е роден на 14.06.1978 г. в град Варна. Висшето си образование завършва в Техническия университет - София, инженер-магистър по "Индустриален мениджмънт", специализирал е "Политически мениджмънт" в Българско училище за политика към Нов български университет. Завършил е "Академия за социална политика" на Института за социална интеграция и има придобита допълнителна професионална квалификация по "Управленски умения". Общински съветник и съпредседател на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет. Зам.-председател е на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Член е на постоянната комисия по транспорт и туризъм и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.

 

"Управляващите искат да вкарат камионите с отпадъци в центъра на София"

 

- Г-н Славчев, вие бяхте един от 15-те общински съветници, вносители на доклад за провеждане на референдум за инсталацията за изгаряне на РДФ гориво в София. Днес се очаква на заседание на СОС предложението ви да бъде отхвърлено, след като това вече стана в комисиите към съвета. Защо идеята завършва с неуспех?

- За съжаление в Столичната община и в Столичния общински съвет няма никаква чуваемост както по темата с инсталацията за изгаряне на отпадъци в София, така и по всяка друга ежедневна тема. За първи път 15 общински съветници от опозицията, от различни политически групи (БСП, Политическа група 5, ДСБ, Нормална държава), се разписахме под въпросния доклад с едно намерение - гражданите на София да получат по-подробна информация за това какво представлява тази инсталация за изгаряне. Тя е стратегически обект в София, тъй като трябва да работи през следващите 30 години и то не къде и да е, а в идеалния център на столицата.

Ние от "Политическа група 5" оспорихме и самата технология, тъй като процесът по изгаряне, какъвто и да е той, води до излъчване на опасни вещества в атмосферата. Вярно е, че процесът по одобряване на технологията е започнал преди 10 години, но съоръжението така или иначе е още на кота 0. Ние оспорихме и доклада на консултанта - датската компания "Рамбол", на която Столичната община е платила 2 млн. евро. Затова предлагаме да бъдат разгледани подробно всички възможни варианти, като се сформира независима експертна работна група от учени от БАН и професори и преподаватели от българските университети. 

- Какви са според вас алтернативите на одобрената инсталация за изгаряне?

- Поне 5-6 варианта има, но ние не наблягаме на конкретна алтернатива, а искаме да бъдат  разгледани всички. Предлаганото изгаряне е с най-нисък коефициент на полезно действие (КПД), а има далеч по-ефективни технологии, от една страна, и по-екологично чисти и по-финансово изгодни, от друга. 

Същественото е, че управляващите ГЕРБ наложиха силово това решение със "златните пръсти" на Реформаторския блок. 

- От ГЕРБ са категорични, че процедурата за избор на технология отдавна е приключила и връщане назад няма.

- Това не отговаря на истината. Да, извървян е доста дълъг път, но процесът не е необратим. По-добре е загубим 1-2 години още, така или иначе до момента са изгубени 10, но да е ясно, че ще имаме екологично чиста инсталация, която ще работи в следващите 30 години безпроблемно. Здравето на столичани е по-важно от всичко друго. В момента София е най-мръсният град в Европа, имаме проблеми с нивото на фините прахови частици, а изгарянето на отпадъците допълнително ще бълва фини прахови частици. Има и още един аспект, който искам да подчертая. Инсталацията се планира да се изгради в центъра на София, а не там, където в момента се произвежда РДФ горивото. Това също е основен проблем. Защо е нужно да се движат по два камиона на час, които да транспортират отпадъка от с. Яна до центъра на София? Това не съвпада с нито една от политиките на общината. Ние призоваваме ежедневно хората да слязат от личните си автомобили, а същевременно управляващите искат да вкарат камионите с отпадъци в центъра на столицата, които освен трафик ще генерират и допълнително замърсяване на въздуха. Това за мен е двоен стандарт от страна на ГЕРБ.

- Друга важна тема за София през последните седмици е ремонтът на ул. "Граф Игнатиев". Беше ли предизвестен този скандал?

- С този модел и начин на управление на ГЕРБ в София изходът беше предизвестен. "Политическа група 5" реагирахме веднага, като поискахме оставката на ресорния зам.-кмет Евгени Крусев, защото той е човекът, който пряко отговаря за контрола. Вместо кметът Йорданка Фандъкова да отстрани зам.-кмета, тя излезе и каза ключовата реплика, че ще прави контрол на контрола. Така Фандъкова на практика призна, че ресорният зам.-кмет не си върши работата и след като не го отстрани, оттук нататък тя персонално носи отговорността за некачествените ремонти в София, които вече са емблемата и запазената марка на управлението на ГЕРБ. Все пак става дума за обществени средства, които трябва да бъдат изразходвани прозрачно и ефективно. Освен това, когато се установи некачествен ремонт, е хубаво човек да излезе, да си признае грешките, да чуе всички гледни точки и да се коригира. Случаят не беше такъв, а напротив.

Дори ще дам един още по-фрапантен пример за друг некачествен ремонт - този на бул. "Константин Величков". Оказва се, че липсват задължителните строителни книжа за изграждането на обособените трасета за автобусите върху трамвайните линии. Друго нарушение е, че фирмата-изпълнител е избрана по неясен начин, без да е провеждана процедура по Закона за обществените поръчки. Това е пълен абсурд. Този случай е за прокуратурата, а във всяка нормална държава за такова нещо кметът си заминава на секундата. 

- Обединението на петима съветници от различни политически формации в първите дни на новия Общински съвет предизвика изненада. Как виждате сега бъдещето на "Политическа група 5"?

- "Политическа група 5" работи много добре от самото начало на мандата. В нея сме обединени 5 общински съветници, влезли с 3 различни листи, но с ясни цели и приоритети. Групата има пет приоритета, които си поставихме за мандата, като вече по-голямата част от целите ни са постигнати и доказахме, че може да има работещ, прагматичен и успешен модел на работа. Продължаваме да работим ефективно заедно, като един екип и истински отбор, съставен от приятели и единомишленици. Смятам, че "Политическа група 5" може да се яви заедно на следващите местни избори и да разшири своето влияние в следващия общински съвет.

- Имате ли нови политически проекти във връзка с предстоящите местни избори?

- С политически и граждански активни хора около мен изградихме общност, която кръстихме "Мрежа за инициативни решения". В момента обсъждаме варианта за създаване на нов политически субект, който да се яви догодина не само на местните избори, но да се включи много активно и в обществено-политическите процеси в национален план. Това ще бъде партията на будните млади хора, които имат свое образование, професия и експертиза и най-вече ясен план за развитието и възраждането на България. За съжаление годините на прехода погубиха две поколения това на нашите родители и на нашите баби и дядовци. Крайно време е да вземем нещата в наши ръце, защото не искаме и нашето поколение да бъде погубено и употребено по същия начин. 

- С кои политически формации смятате, че можете да си партнирате в следващия СОС?

- Със сигурност с тези, които стоят в център-ляво. Самият аз съм ляво мислещ човек, но в същото време съм и прагматик, и за мен е изключително важно да се обединят усилията, защото този модел на управление на ГЕРБ както на местно, така и на национално ниво трябва да приключи веднъж завинаги. Затова всички отговорни политически сили, всички отговорни българи, родолюбци, трябва да си дадем сметка, че без обединение нищо няма да постигнем. Трябва да се начертае един ясен път с приоритети за излизане от това състояние. Мафията е овладяла всички институции и структури. За да бъде изкарана оттам, са нужни общи усилия. Неслучайно и думата единение все по-често влиза в речниците на държавниците, политиците и обществениците.

- Направете една прогноза как ще изглежда следващият Общински съвет в София.

- Ако следвам личната си социология, защото с друга не разполагам в момента, ГЕРБ няма да имат мнозинство, те ще бъдат далеч под този резултат, който до момента са постигнали. Силно се надявам, че в следващия Общински съвет ще влязат сериозни, разумни и прагматични сили, които ще имат мнозинство. Защото след 12-годишното управление на ГЕРБ в София е необходим нов модел на управление. Личното его трябва да се превъзмогне в интерес на София и на столичани.

 

 

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ