22 Ноември 2019петък01:25 ч.

На кого да вярваме

/ брой: 205

автор:Евгени Гаврилов

visibility 488

"Строим завод след завод. Графикът за откриване на нови заводи до края на тази година е пълен", похвали се премиерът при откриването на ново турско предприятие за автомобилни стопове край Пловдив и за пореден път повтори колко добре се развива българската икономика. Явно обаче не на същото мнение е Световната банка, която вчера разпространи поредното издание на доклада "Да правиш бизнес" (Doing Business 2020). Според него се запазва тенденцията от последните години страната ни да влошава позициите си в класацията. Този път тя пада от 59 на 61 място. Разбира се, положението не е толкова драматично, като се има предвид, че предишните две години се сривахме с десетина позиции. Все пак трябва да се знае, че съседките ни са по-добре позиционирани в рейтинга. Северна Македония в него е под номер 17, Турция - 33, Сърбия - 44, Румъния - 55, и дори Косово - 57. Тук възниква въпросът на кого да вярваме - на премиера или на експертите от СБ. И за да няма спорове, ще се доверим на класациите на Европейската статистическа служба.

Според една от тях България за поредна година заема лидерската позиция в ЕС като държава, в която живеят най-много хора в риск от бедност или социално изключване. Става дума за 32.8% от населението през 2018 г. при средно 21.7% за ЕС. По данни от Евростат страната ни е на първо място по брой на хората, които не могат да поддържат домовете си топли през зимата. Оказва се, че това е проблем за всеки трети българин. Малко над 31% от нашите сънародници не могат да си позволят в менюто месо или риба на всеки втори ден. Почти 32 от тях твърдят, че имат просрочени ипотека, заем, комунални сметки или друг вид финансови задължения. Единствено Гърция е пред България по този показател. Пак по данни на Евростат близо 19% от хората у нас не могат да си позволят автомобил. А уж българската икономика работи като за световно. Само дето хората не могат да го усетят. 

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 225

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 225

Макрон работи за богатите

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 225

Кратки новини

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 94

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 116

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ