04 Декември 2021събота03:00 ч.

На кого да вярваме

/ брой: 205

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1235

"Строим завод след завод. Графикът за откриване на нови заводи до края на тази година е пълен", похвали се премиерът при откриването на ново турско предприятие за автомобилни стопове край Пловдив и за пореден път повтори колко добре се развива българската икономика. Явно обаче не на същото мнение е Световната банка, която вчера разпространи поредното издание на доклада "Да правиш бизнес" (Doing Business 2020). Според него се запазва тенденцията от последните години страната ни да влошава позициите си в класацията. Този път тя пада от 59 на 61 място. Разбира се, положението не е толкова драматично, като се има предвид, че предишните две години се сривахме с десетина позиции. Все пак трябва да се знае, че съседките ни са по-добре позиционирани в рейтинга. Северна Македония в него е под номер 17, Турция - 33, Сърбия - 44, Румъния - 55, и дори Косово - 57. Тук възниква въпросът на кого да вярваме - на премиера или на експертите от СБ. И за да няма спорове, ще се доверим на класациите на Европейската статистическа служба.

Според една от тях България за поредна година заема лидерската позиция в ЕС като държава, в която живеят най-много хора в риск от бедност или социално изключване. Става дума за 32.8% от населението през 2018 г. при средно 21.7% за ЕС. По данни от Евростат страната ни е на първо място по брой на хората, които не могат да поддържат домовете си топли през зимата. Оказва се, че това е проблем за всеки трети българин. Малко над 31% от нашите сънародници не могат да си позволят в менюто месо или риба на всеки втори ден. Почти 32 от тях твърдят, че имат просрочени ипотека, заем, комунални сметки или друг вид финансови задължения. Единствено Гърция е пред България по този показател. Пак по данни на Евростат близо 19% от хората у нас не могат да си позволят автомобил. А уж българската икономика работи като за световно. Само дето хората не могат да го усетят. 

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ