03 Декември 2022събота07:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Акценти

На хоризонта - нови валутни войни

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в "приятелски" валути - защо?

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 112

Русия възнамерява да купи 70 милиарда долара (около 4,4 трилиона рубли) в "приятелски" валути, пише Bloomberg, позовавайки се на проект на документ на руското правителство, който все още не е оповестен официално. По предварителна информация покупките на валута ще бъдат предимно в китайски юани.

Както отбелязва агенцията, този план е получил подкрепа на 30 август на специално съвещание с участието на високопоставени лица от правителството и Централната банка на Русия, включително ръководителя на финансовия регулатор Елвира Набиулина.

В продължение на много години руската Централна банка е трупала стотици милиарди долари, евро и други чуждестранни валути като "въздушна възглавница", за да защити икономиката от колебанията в цените на петрола, пише в публикацията.

Обаче "в новата ситуация е доста трудно и нецелесъобразно да се натрупват големи ликвидни валутни резерви като предпазна мярка в случай на бъдещи кризи. "Замразените" (от Западните страни) 300 милиарда долара не помогнаха на Русия - напротив, те се превърнаха в уязвимост и символ на пропуснати възможности", цитира Bloomberg презентация, подготвена за съвещанието.

В същото време в материалите от въпросното съвещание се отбелязва, че закупуването на валути дори на "приятелски" държави е проблематично. По-конкретно, продажбата на финансови активи в юани "ще изисква отделно споразумение с Китай, което ще бъде много трудно да се постигне в условията на криза".

Други валути, като дирхама на ОАЕ, са обект на "висок политически риск", тъй като правителствата променят своите политики. А пък турската лира, на свой ред, е подложена на сериозни рискове от девалвация (обезценяване). Всъщност, целта на посочената финансова операция е да се "обуздае" стремителният възход на курса на рублата.

Наталия Лаврова, главен икономист на BCS Financial Group в Москва, коментира, че покупки на 70 милиарда долара в "приятелски" валути могат да тласнат рублата до 75-80 рубли за долар от настоящите нива от около 60 рубли за долар.

"Покупките на валута ще помогнат на Русия да ограничи безпрецедентната сила на реалния обменен курс на рублата, което вреди на износителите и на приходите в бюджета. За неутралните страни тези покупки на валута биха осигурили известна подкрепа за местните валути и ще помогнат за финансирането на вноса на стоки," смята руският икономист Александър Исаков.

В цитирания по-горе документ се посочва още, че валутните резерви на Русия в юани през 2022 г. могат да достигнат 180 милиарда долара. Руската централна банка спря да публикува подробна информация за златно-валутните резерви на страната след налагането на санкциите, но по данни към 1 януари резервите в юани бяха 17% или малко над 100 милиарда долара.

В ситуация, в която индустриалното производство в света като цяло намалява, неизбежно е да има опити на някои страни да подкрепят икономиките си чрез т. нар. "валутни войни", смята Николай Кузнецов, изпълняващ длъжността ръководител на катедрата по статистика на руския Държавен университет по управление.

Икономистът обяснява пред Прайм, че терминът "валутна война", който се появи през 2010 г., означава "целенасочено и контролирано намаляване от страна на централната банка на дадена страна на обменния курс на нейната национална валута", или, иначе казано, девалвация. 

"Валутната война е безкръвна, но понякога може да бъде също толкова разрушителна за държавите, колкото и истинска война. Ако излезе извън контрол, тя подкопава икономиката, нарушава стабилността на банковия сектор, води до обедняване на населението. Историята познава случаи, когато прекомерният ентусиазъм за "валутни войни" води до катастрофа", обяснява Николай Кузнецов.

В тази връзка той дава пример за времето след края на Първата световна война, когато най-големите икономики в света (и довчерашни съюзници) тогава Франция, Англия, САЩ започват активно да се конкурират помежду си за търговско предимство. Те последователно отслабват своите валути, което води до икономически сътресения.

В резултат на девалвацията на валутата природните ресурси, добивани в страната, и промишлените стоки стават по-евтини за чуждестранните купувачи и следователно по-достъпни и привлекателни. Местните стоки пък стават по-конкурентни на световните пазари. В резултат на това се увеличава обемът на износа на дадената държава, растат приходите на предприятията износители, нарастват и събираните от държавата данъци, обяснява икономистът.

Едновременно с това вносът на чуждестранни стоки в дадената страна става по-скъп, търсенето им пада. Така местните производители получават преимущество.

Money.bg


Какво може да се очаква в близко бъдеще

Доларът отново се засили напоследък, подобрявайки рекорди спрямо "кошница" от световни валути. Фед на САЩ се опитва да балансира между борбата с инфлацията и подкрепата за компаниите износители. В същото време най-близките съседи на САЩ, страните от Латинска Америка, които и днес редовно извършват валутни интервенции, за да поддържат курса на националните си валути спрямо долара, ще бъдат принудени да дадат своя симетричен отговор.

Китай, чиято икономика е сериозно засегната и продължава да страда от пандемията, също, според експерти, няма да остане настрана от възможните "валутни войни". През 2019 г. Народната банка на Китай вече девалвира юана, за да се бори с митата, наложени от САЩ на китайските стоки. Възможно е и сега Китай да се готви да повтори този опит, за да подкрепи икономиката си.

Това може да направят и Япония и Южна Корея, чиито икономики също бяха засегнати от пандемията и чиито правителства вече обявиха необходимостта от програми за възстановяване.

Европейският съюз също е необходимо да подкрепя производителите, страдащи от високите цени на енергоносителите. Но в ЕС днес основният проблем е нарастващата инфлация. Затова е напълно възможно ЕС да води "валутна война в обратна посока - за укрепване на еврото спрямо щатския долар". И това се отнася не само за страните от еврозоната. Неотдавна шефът на Националната банка на Швейцария изказа мнение, че страната се нуждае от "силен франк".


Силният долар сее хаос в света

Бързото поскъпване на американската валута се усеща по целия свят, защото тя е "смазката" на световната търговия. Около 40% от световната търговия се извършва в американска валута. Неумолимият ръст на нейния курс може да доведе до самодостатъчен "порочен кръг".

Въпреки това, валутите на много големи икономики страдат, посочва Bloomberg. В допълнение към спада на курса на еврото японската йена падна до 24-годишно дъно, тъй като инвеститорите търсят по-висока доходност. В много развиващи се пазари щетите са още по-големи. Индийската рупия, чилийското песо и рупията на Шри Ланка паднаха до рекордно ниски нива тази година, въпреки усилията на някои централни банки да забавят спада. 

Силният долар увеличава печалбите на нефтодобивните компании и износителите на енергийни суровини, както и на международни корпорации като Toyota Motor Corp., които реализират по-голямата част от приходите си в САЩ. Скъпият долар е от (голяма) полза и за американските туристи в чужбина, разбира се.

Но всичко останало "могъщият" долар громи и смазва. Технологичните гиганти, които връщат част от приходите си от чужбина в САЩ, силно пострадаха. Microsoft заяви, че доларът "изяжда" печалбите му, а International Business Machines обвини силния долар за натиска върху паричните си потоци.

 

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ