01 Ноември 2020неделя02:36 ч.

Производители с гордост излагат на повече от 100 щанда продукцията си - вино, тахан и пчелен мед, хляб, сусам и млечни изделия

"На хармана" събира хора за вършеене

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 22

Четвъртото издание на фестивала "На хармана" ще събере хората за вършеене на 12 и 13 септември, от 9 до 19 ч. Автентични храни и ястия, традиционни занаяти, фолклорни песни и танци, забава за малки и големи очакват жители и гости на Харманли.

От столетия пътят от Западна Европа до Истанбул минава през този град, чието име запечатва историята и поминъка на местните. "Харманлии" били хората, работили на хармана - мястото, където се вършеело житото.

Харманли започва като крайпътна гостилница за преминаващите търговци, около която постепенно се формирали селище и харман, осигуряващ тяхната прехрана. Затова фестивалът за традиционни занаяти и храна, с който градът вече три години чества бита и историята си, се казва "На хармана" и един от акцентите в него е артистичната възстановка на обичаите около вършитбата.

За да се стигне до вършеене обаче се изисква подготовка. Почвата е благодатна: в Харманли и околните села са запазени доста занаяти и кулинарни обичаи.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ