30 Юни 2022четвъртък22:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

На фокус

На границата ни с Афганистан всичко е спокойно

ЕС не трябва да чака бежанците в Европа, а да им помага на място

/ брой: 171

автор:Мирослав Попов

visibility 86

На 13 септември ще се проведе международна донорска конференция за събиране на помощи за Афганистан. Страната е пред социална криза и търсенето на хуманитарната помощ е естествено. Мисля, че наред с изтръскването на националните портфейли, може да се предприеме и друго усилие. Американската армия изостави из Афганистан оръжие за десетки милиарди долари. Под строг международен контрол част от това оръжие може да бъде препродадено, а парите да се внесат във фонд за възстановяване на Афганистан. Неговите жители имат нужда не толкова от картечници, колкото от храни и лекарства. 

Афганистанско-мигрантската аритметика. ЕС е заделил 355 млн. долара за 

презаселване на 30 000 афганистански бежанци

От няколко седмици разни фактори - овластени и не, се упражняват да изчислят колко милиона мигранти ще залеят Европа и многоизстрадалото ни Отечество. 

Светлан Стоев на срещата на външните министри на страните от НАТО обяви, че България ще приеме до 70 афганистанци и членове на техните семейства. Ако става дума за хора, които по някакъв начин са помагали на българското посолство и на българските роти в периода, през който те са били на мисия там, това е правилно, балансирано и отговорно решение. България не бива да е като някои държави, които изоставят задграничните си партньори и помагачи.

Европейските вътрешни министри бяха категорични - "без нелегални мигранти в нашите държави". Този път България успя да се възползва от една общоевропейска правилна ("оправена") позиция, която може да маркира окончателност на завоя по мигрантските въпроси. Политическата обстановка в поне половината държави членки е сложна, европейската десница - ЕНП, е стресната от предупреждението на Виктор Орбан и подкрепящия го блок от партии за обособяването на ново дясноконсервативно обединение. Ако днешните европредставители - в мнозинството си десни либерали, си позволят да застанат "на страната на бежанците", срещу народите си, сериозно ще катастрофират още на първите предстоящи избори. Поне за България от есента на 2013 г. насам е ясно, че мигрантският въпрос изплува в центъра на политическия дебат. Още тогава бе казано, че това ще е задълго. 

Пътят на афганистанските мигранти

преминава през Пакистан, който за част от племената е като втора родина, после - Иран, Ирак и оттам Турция. В Турция резервираността към афганистанците сериозно е нараснала. В тези "крайпътни" държави вече са се установили няколко милиона афганистанци. По данни на ООН, най-много афганистански бежанци пребивават в Пакистан (1,4 милиона) и в Иран (780 000). Третата по големина афганистанска общност зад граница живее в Германия и наброява 180 000 души. Изключвам възможността "новата бежанска вълна" да увлече повече от половин милион души. Мисля, че и по най-тревожните сценарии те няма да са повече от няколко десетки хиляди души. Катастрофичните прогнози за милионна вълна се огласяват от хора, които са били личностно ангажирани с досегашната афганистанска власт.   

Преди 40 години Афганистан е бил средоточие на

най-голямата тайна операция на ЦРУ

след Втората световна война, с кодово име "Циклон". Операцията е била замислена през мандата на президента Джими Картър и най-вероятно е вдъхновена от Збигнев Бжежински. През 1998 г. пред френско списание Бжежински изяснява "афганистанската стратегия" на САЩ. Питат го дали не съжалява за финансирането на борба, която предизвика религиозен екстремизъм и дестабилизира значими части както на мюсюлманския, така и в Западния свят. Отговорът му е впечатляващ: "Какво е по-важно в световната история? Появата на талибаните или разпадането на Съветската империя?".

В мемоарите си "Власт и принципи" Бжежински твърди, че Джими Картър е подписал афганистанската директива на 3 юли 1979 г., с която САЩ започва да финансира дисидентската афганистанска Муджахидинска съпротива. Първоначално това са само 695 000 долара. Парите се разпределят от ЦРУ чрез Пакистан. После ще станат стотици пъти повече. Това става шест месеца преди началото на съветската военна инвазия в Афганистан през декември 1979 г. 

Има ли надежда за Афганистан? 

Американски генерал прогнозира, че в Афганистан е твърде вероятно да избухне гражданска война. Твърде възможно е да предстои някакво възраждане на ислямистките терористични структури в страната. Евентуална гражданска война ще доведе до условия, при които всъщност ще се стигне до възстановяване на "Ал Кайда" или до разрастване на "Ислямска държава". Западът до последно си затваряше очите за случващото се в Афганистан.

Плахо изплува надеждата, че 42-годишният афганистански конфликт сега може би ще приключи. След три афганистански кървави конфликти (1979-1989) - след възхода на афганистанските джихадисти; след една своеобразна Афганистанска гражданска война (1989-2001) и след "Войната на терора", предприета от САЩ след 11.09. и след 20-годишната окупация, войната в Афганистан като че ли приключва там, откъдето бе започнала. Този път мирът ще се договаря и със значителното участие на Китай, който се стреми към мир и процъфтяване на този район на света и разполага с огромен инвестиционен ресурс - най важното оръжие, от което се нуждае Афганистан. 

Тия дни Йенс Столтенберг заяви, че Турция може да изиграе "ключова роля" в конфликта. Но турските планове сякаш отиват и по-надалеч. Преди талибаните да превземат Кабул, Турция все още вярваше, че може да поеме нова (световна) роля в Афганистан...

Афганистан и 

"пътят на наркотика" 

Производството на наркотици в Афганистан преди военното навлизане на САЩ в страната е било около 65% от световното производство на хероин. След като те се настаниха там, то нараства до 95% от световното производство. Това е другият огромен проблем пред новите талибани. На думи те заклеймяват наркомафията. Как практически ще постъпват - не е ясно. 

Социалната криза в Афганистан предстои. Страната потъна в хаос. Американците се изтеглиха от Афганистан, а Турция ще се опита да заеме тяхното място. Днес 18 милиона души в Афганистан се нуждаят от хуманитарна помощ, смятат специалистите на ООН по прехраната. А тази страна можеше да не бъде разсипана с антицивилизационни политики и фанатизъм.

Наградата "Дарвин" за млад афганистанец

Човек не бива да се надсмива над чуждото нещастие, но някои черни събития около Кабулското летище "Хамид Карзай" заслужават специален коментар. Кандидат-бежанците нахлуха на територията на аеропорта; хаосът бе неописуем; младежи, ужасени от заплахата да попаднат под властта на талибаните, се катерят по самолетите - по фюзелажа, по колесника и т.н. Кой където успее да се хване. Самолетите невъзмутимо излитат. След десетина секунди, от небето започват да падат хора... Ужасът от идващата нова талибанска власт е очевиден. Но действието е не просто самоубийствено, а и невероятно сърцераздирателно, глупаво самоубийствено. Голяма българска телевизия посвети репортаж на един от падналите от самолета - 17-годишен, с творчески заложби. Трябва да си изживял детството само сред електронни игри и комикси, за да си помислиш, че някак е възможно да се качиш на крилата на излитащ самолет и с него да заминеш за страната на мечтите си. По филмите за "супермен" и за Джеймс Бонд такива неща наистина се случват, но в реалния свят те нямат място.

Една международна организация отдавна дава ежегодна награда "Чарлз Дарвин". Номинират се хора, които с глупостта си са предизвикали собствената си смърт. Организацията им засвидетелства уважение, че са спомогнали да се удържи интелектуалното равнище на човечеството. Афганистанското общество очевидно е станало част от модерната цивилизация, но е възприело и нейните нови безумия. А цивилизованият свят е категоричен, че Афганистан никога повече не следва да се превръща в убежище за терористи.

Нашата граница с Афганистан...

Направени бяха инспекции на граничното преградно съоръжение с оглед очакваната вълна. Резултатите не са много оптимистични. Още с филма си за границата Елена Йончева преди няколко години показа трагикомични погранични сценки. Преминаване на защитната ограда със стълба. Самоволно редуциране на двуредовата ограда на едноредова. Фотокамери, които са изключени, защото... нямало пари да се плати електричеството (!?). Скъпа техника и пределна мърлящина. Всяко съборено гранично съоръжение е извънредно произшествие и подлежи на разследване. Границата следва да се наблюдава отговорно и което е още по-важно, да се следи какво се случва вътре в страната. По магистрала "Тракия" всяка седмица прихващат някое возило, натоварено с нелегални мигранти. Редно е да ги задържат преди Елхово, преди Малко Търново, преди Свиленград. Редно е да има отговор на въпроса през чий участък са влезли в страната. И кой им е помогнал. 

По повод Афганистанския случай категоричната позиция на България пред институциите на Евросъюза трябва да бъде да се направи завой в политиката - не да се чакат бежанците в Европа, а да им се помага там на място, в Афганистан. 

 

 

 

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ