22 Септември 2019неделя15:03 ч.

На един протест

/ брой: 176

visibility 584

Антон Гицов

На 10 септември реших да присъствам на протеста "Правосъдие за всеки" пред Съдебната палата по избора на Иван Гешев за главен прокурор. Подкрепям протеста, защото не одобрявам предрешения избор на само един кандидат за един от най-важните държавни постове. Някога, в откровение, в разговор с Бойко Борисов бившият градски прокурор Кокинов възкликна по отношение на главния прокурор Сотир Цацаров:"Ти си го избра." И не ми изглежда никак демократично по подобен начин властта да наложи следващия главен прокурор на държавата.

На протеста имаше много хора. Вляво, отпред се открояваше група от около петдесет млади мъже по черни къси панталони, с черни тениски, много от тях с тъмни очила. Откриващият протеста адвокат Велислав Величков посочи групичката и я идентифицира като изпратена от Бургас и приближена до Митьо Очите, като спомена, че поради пропуски на прокуратурата Митьо Очите е на свобода. Нарече ги "гости" и ги призова да не извършат провокации, като също призова и органите на реда да се намесят, ако те осъществят такива. Присъстващите на протеста освиркаха групичката. Някои от тези мъже явно се чувстваха некомфортно, но други, някои доста татуирани, се държаха предизвикателно, събличаха се голи до кръста, издигаха ръка с два пръста, насочени напред, един от тях извика на Величков: "Кой си ти, бе?" Повечето от тях имаха вид и излъчване, които навяваха спомен за уж отминалите мутренски времена. Няколко телевизионни камери ги снимаха, но никой не ги интервюира за целта на присъствието им. Но каквато и да беше целта им, групичката не се осмели да извърши някаква провокация, очевидно полицията свърши добра работа и ги беше предупредила да внимават.

От отсрещната страна на тротоара забелязах сред присъстващите група роми, които държаха малки плакати, на които пишеше "Гешев е расист". На един или два от тях пишеше "Величков за главен прокурор".

Вечерта проследих новините по главните телевизионни канали. Отразявайки протеста, нито един от тях не показа, камо ли да коментира тази немалобройна група. 

Но пък показаха интервю с един-двама от ромите, от групата на поддръжниците на Гешев. Изглеждаха неугледни и неграмотни, един от тях като че не беше наясно за какво протестира, друг размахваше цигара и обясняваше, че са "срещу Гешев". И веднага си помислих, че те дискредитират с вида си и държането протестиращите, и се питах кой ли ги е изпратил. Прегледах два от проправителствените вестници всекидневници за това как са отразили протеста. И един от тях изобщо не го беше споменал, за сметка на това се беше разпрострял върху контрапротеста "Марш за законност" в защита на Гешев пред Министерския съвет.

Но онлайн сайтове дадоха значително по-обективно отражение на протеста и публикуваха снимки на групичката.

Разтревожен съм от това, което става в държавата. От това, че съдебната ни система очевидно не е независима. Разтревожен съм от надигащата се безсмислена и противоречаща на националните ни интереси русофобия, в която се включи външното ни министерство с изявление, изкривяващо исторически факти.

Разтревожен съм от раздухването на шпионския скандал, от който подозирам, че подобно на много шумни акции на прокуратурата няма да излезе нищо. Разтревожен съм, че ако реша да се включа към Националното движение "Русофили" и примерно стана негов виден активист, утре може да дойдат в 7 часа сутринта в дома ми да ме оковат с белезници, като Юрий Борисов, и ме отведат в следствието "като свидетел" да ме разпитват за какво ли не и с каква ли неясна цел.

Разтревожен съм за свободата на словото в България, от това, че се намираме на 111-о място в света по този показател.

Защото без свобода на словото няма демокрация. А без демокрация няма просперитет.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 705

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 587

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 470

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 456

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ