08 Август 2022понеделник12:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°.

Актуално

На Джеки Вагенщайн - честито!

/ брой: 199

автор:Дума

visibility 3

Големият писател, сценарист, режисьор, общественик Анжел Вагенщайн, нашият Джеки, от вчера навлезе в годината на своя 100-годишен юбилей. България е имала късмета на 17 октомври 1922 г. да се роди такъв талант и интелект - познат, известен, канен и превеждан по целия свят, награждаван с най-високи световни отличия! Ремсист и партизанин, осъден на смърт от фашизма, пребиван по затворите, запазил достойнството си и неизтребимата си обреченост на свободата.
А ние благодарим на съдбата, че ни позволява да се докоснем до неговия свободен дух и до тъй земната му широка душа, да черпим сили от този непримирим дух и от тази мъдрост! От Мелодията, върху която стъпват целият му живот и днешният му ден. По-силен и по-млад от всички ни. Преподаващ всеки ден уроците по почтеност и признаващ единствено заповедите на съвестта си.
Благодарим ти, Джеки! За тихите беседи вечер и за гневните изблици на непримиримост с някоя неправда и с нечие предателство.
Бъди ни жив и здрав! Честит да си!  
                    
                    Екипът на ДУМА


Уличката "Поп Андрей"

Трифон МИТЕВ

Малка уличка, наречена не на каквото и да е, не на когото и да е, а точно на поп Андрей - легендарния, безбожния, хвърлил последен снаряд по храмовия купол. Стопанинът на уличката е достопочтен евреин, с което се гордее, български гражданин - и с това се гордее, за България и сърцето му гори, и косите му побеляват. Роден е   в Пловдив през 1922 г., но всъщност - човек на света. Приключил е сметките си с 99-а своя годишнина и вече е прекрачил в столетието...
Да е честит рожденият ден на Джеки - 17 октомври! С пожелание за здраве и добри дни занапред!
Малката уличка, наречена на поп Андрей, е само няколко крачки, колкото да минеш от хола в светаята светих на Анжел Вагенщайн - в неговия кабинет, където дишат филмови и театрални сценарии и книги, преведени на всички световни езици. Уличката води към едно цяло мироздание, към Вярата - от тъмнината на безверието към нейната светлина... "Вярата - окървавената и разпъвана на кръст, разстрелвана и отново възкръсваща сред съмнения и отчайващи противостояния" - както Джеки си я сънува: "...какви невероятни сънища може да сънува един атеист, син и внук на атеисти, който знае, че Творението не е станало за шест дни..." За нея, червената Вяра, е мъкнел затворнически пранги, тръпнел е при всеки тропот на ботуши в килия на смъртен, в партизански отряд е залагал пред знамето й ум и сърце, живот и смърт в епохална битка на Антифашистката съпротива. И се е радвал на червената нейна победа на Деветия ден на септември през 1944-та. И пак за нея, дори след Победата, та и до днес, е пак в борба с тесногръдие и пошлост, против лицемерие и догматизъм, впиващи се като пиявици в сърцето на Вярата... Затова е все неудобен на всички подменящи се едни след други властимащи, с какъвто и да са партиен цвят - те търсят мъдростта, докато се доберат до трона, после бягат от нея, защото най-често не могат да достигнат до нейните кавказки или алпийски снегове...
Няколко крачки по смиреното коридорче в жилището на Джеки - уличката "Поп Андрей"! - са достатъчни, за да те допусне Той до атмосферата на духовност и духовитост, на море от сърдечност, което с няколко тънки глътки коняк те потопява в невероятния разговор за световните проблеми и за малките въпросчета... Прочетете пак за тях в книгите на Анжел Вагенщайн - "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо" или "Сбогом, Шанхай", или поне разказите за чудото на монаха Синесий и за съня в зимната нощ... Пак за Вярата - "бронирана здраво в гърдите, за която пееше онзи бард - разпнатият на българската Голгота", както сам Джеки пише.
Анжел Вагенщайн! - това е човекът на свободната и на ширнатата мисъл!
И се стъписваш как един български гражданин днес с живота си, с борбите си, със своето творчество събира в скромния си кабинет не само най-висшите отличия на своята държава, но и на Френската република, на кралство Испания, на Руската федерация... Да се чудиш и на отсъстващия ум на онези от отдела на някогашния ЦК, които не допускат дълго време до екран филма му "Звезди" - за съдбата на българските евреи през 40-те години на миналия век и за една красива любов, макар филмът вече да има световно признание... Или на една външна българска министърка от днешната ни "демокрация", която се опитва да пречи на официална покана към Джеки и Валери Петров да участват във филмов фестивал във Франция, защото са комунисти... - нещо, което френският посланик у нас тогава така и не може да си обясни какво е и защо е...
По тази уличка "Поп Андрей" минават и ще минават приятели - посветени във Вярата на Джеки, удостоени с неговото благородство. Уличката лесно се преминава, трудно е допускането до нея - трябват ти честност, очи за света и доброта...
Още веднъж - честито, Джеки! - не сме малко, които те обичаме!

 

 

Газовото хранилище в Чирен вече е пълно на 50%

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 151

Съдът пусна отново ТЕЦ "Брикел"

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 151

Възможно е поскъпване на парното през зимата

автор:Дума

visibility 971

/ брой: 150

Зад шкафа

автор:Мая Йовановска

visibility 734

/ брой: 151

Държава на абсурдите

автор:Ина Михайлова

visibility 995

/ брой: 151

Атанас Зафиров: Кабинетът "Радев" обслужва ГЕРБ и ДПС

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ