24 Януари 2019четвъртък09:29 ч.

На чаша шампанско с проф. Павел Герджиков

Ученици на известния певец и режисьор го поздравяват с концерт в Музикалния театър

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 378

Първият концерт-спектакъл на Националния музикален театър за новата 2019 г. е на 13 януари от 17 ч. в камерната зала. Той е посветен на емблематична личност за историята на българската оперна и музикална сцена - проф. Павел Герджиков,  оперен певец, режисьор и педагог.

На сцената на Музикалния театър проф. Герджиков поставя като режисьор оперетите "Великата неизвестна" от Франц фон Супе (1998), "Граф фон Люксембург" от Франц Лехар (2004), "Мамзел Нитуш" от Флоримон Ерве (2009) и "Вълшебната флейта" от Моцарт (2015).

Павел Герджиков е роден на 21 май 1938 г. в Кърджали. Негова баба е актрисата Кина Герджикова - звезда на Народния театър. Завършва оперно пеене при Анна Тодорова и Илия Йосифов. Има над 100 роли като солист в Националната опера, където дебютира на 23 години, и по световните сцени, както и десетки оперни и оперетни постановки като режисьор. Познат е на публиката в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград... Носител е на високи държавни отличия и творчески награди. Като преподавател по актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" проф. Герджиков е обучил няколко поколения артисти, които успешно се изявяват на българската оперна и оперетна сцена.

Част от неговите ученици са сред изявените солисти на Националния музикален театър. На събитието в неделя те ще го изненадат със своите специално подбрани изпълнения.

В концерт-спектакъла, посветен на проф. Герджиков, участват Марияна Арсенова, Светлана Иванова, Добрина Икономова, Олга Михайлова, Еделина Кънева, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски, Марчо Апостолов, Елица Желева, Илона Иванова, Теменужка Трифонова, Денко Проданов, Стефан Петков, Пеньо Пирозов. Зад пианото са Вяра Груева и Ваня Петрова. Режисьор е Румен Григоров.

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 239

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 90

/ брой: 16