24 Януари 2021неделя22:00 ч.

На борба с авантюризма

/ брой: 165

автор:Юрий Борисов

visibility 1028


"Да живееш ден за ден може би има своя авантюристичен чар и дори да е съзнателен избор за някои".
В. "Пари", 20.06.2011 г.

Най-после. Вчерашният вестник "Пари" в детайли ни обяснява как да управляваме семейния си бюджет. В първото изречение ни предупреждава, че това управление е висш пилотаж, но ни успокоява, че благодарение на технологиите "може да се превърне в детска игра". Второто изречение е връх на журналистическата прозорливост и съдържа елементи на откритие: "Да живееш ден за ден може би има своя авантюристичен чар и дори да е съзнателен избор за някои."
Познавам много такива авантюристи. Живеят ден за ден. Това, което не знаят обаче, е, че това състояние е очарователно. Също така не знаят, че този живот си е техен избор. Съзнателен.
Статията им предлага да се откажат от този избор, въпреки чара. Авторът ги съветва да си купят iPhone и да използват програмата Mint, както правят в Америка. С тази програма всеки приход и разход може да бъде планиран детайлно. "Mint позволява поставянето на краткосрочни и дългосрочни задачи - например екскурзия до Хаваи или спестяване за покупка на собствен дом." За да се постигне такова съвършенство на планирането, трябва да се изоставят тетрадката и химикалът. Необходимо е всеки да позволи на високите технологии да се втурнат във всекидневието му.
"Контролът върху семейния бюджет осигурява спокойствие и финансова стабилност." Трябва да е ясно как се постига спокойствие и стабилност. Бихме добавили (защото авторът на статията не се е сетил да го каже), че много често в главите ни нахлуват какви ли не глупости, от които се чувстваме финансово неспокойни и нестабилни. Например, че са ни треснали с неочаквана сметка за ток; че изневиделица са изскочили разходи за лекарства и всякакви такива неща, които ни карат да прехвърляме топката от болната на здравата глава. Човек не трябва да се вайка и да си измисля обективни причини. Той просто трябва да установи контрол върху семейния бюджет. Как става това? Най-напред трябва да се усвоят определени правила.
И тук авторът е готов да помогне със съвети. "Първото най-важно правило, за да въведете финансите си в ред, е да се научите да живеете в съответствие с приходите си." Не може да се каже по-ясно. Виждате какви са приходите ви и въвеждате финансов ред. Как? Просто е. Научавате се да живеете в съответствие с тях.
За тези, които им е трудно да схванат правилото изведнъж, вестникът дава примери. Например как се постъпва, ако някой член на семейството загуби работата си или понижат заплатата ви? Ето отговора: "Трябва бързо да съкратите разходите си".
Изпълнението на този съвет изисква обаче усилие. Трябва да се откажете от съзнателния си избор да живеете ден за ден и да започнете да планирате. Трябва да се откажете от авантюристичния чар, с който животът ви изкушава.
Тези съвети са за всички. Най-полезни обаче са за тези 1,6 милиона българи, за които храната е или недостатъчна или постоянно гладуват (виж в. ДУМА от 01.06.2011 г. - социологическо проучване на НЦИОМ).

Жълт код за силен вятър в понеделник

автор:Дума

visibility 57

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 16

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 668

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 846

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 817

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ